fbpx

Széll Tamás séf is részt vett az idei Bocuse d’Or Europe zsűrijében; a világ legrangosabb gasztronómiai szakácsversenyének európai döntőjét csütörtökön és pénteken rendezték meg az észtországi Tallinnban.

Mint ismert, Széll Tamás versenyzőként 2016-ban megnyerte a Bocuse d’Or Europe akkor éppen Budapesten megrendezett kontinentális döntőjét, majd a 2017-es lyoni világdöntőben a 4. helyezést és a legjobb húsétel különdíját szerezte meg. A már több budapesti étterem konyhájával is Michelin-csillagot kiérdemelt magyar séfet a következő évben a Bocuse d’Or Europe zsűrielnökének hívták meg, 2019-ben pedig a világdöntő zsűrijében is helyet kapott.

Széll Tamás a zsűriben

Sajnálatos, hogy az idei versenyt a koronavírus-járvány miatt először el kellett halasztani májusról októberre, és az is, hogy most nézők nélkül lehet csak megrendezni az észt fővárosban – nyilatkozta hétfőn Széll Tamás.

Az idei Bocuse d’Or Europe két kötelező versenyalapanyaga:
a FÜRJ és az AFRIKAI HARCSA.


Mint emlékeztetett, húsz ország csapatai szokták megmérettetni magukat az európai kontinensdöntőn, ezúttal azonban négy versenyző visszalépett a világjárvány miatt. Idén ezért mindkét napon nyolc-nyolc nemzet versenyez; a Magyarországot képviselő Veres István, a Babel étterem volt séfje a pénteki mezőnyben indult.

Veres István és Molnár Bence commis (kép: innen)


Európából ezúttal tíz csapat juthat tovább a 2021-es lyoni világdöntőbe, amelyet rendhagyó módon júniusban rendeznek majd meg – közölte. A kontinensdöntőn minden indulónak két ételt kell elkészítenie: az idei húsos téma az észt fürj, a tányéron tálalt fogás alapanyaga pedig a Dél-Észtországban tenyésztett afrikai harcsa.

A versenyt itt lehet élőben követni.


Széll Tamás eddigi tapasztalatairól szólva elmondta, hogy a Bocuse d’Or Europe zsűrijében részt venni kemény munka, hiszen általában nagyon nehéz pontos sorrendet felállítani a tizenhat igen komplex versenyfogás között. Természetesen a zsűritagok ilyenkor szigorú szakmai szempontrendszer mentén értékelik az ételeket, külön pontozva például a köreteket, a szószokat is – jegyezte meg.

Fürj


Ez a módszer a minimálisra csökkenti a szubjektivitást – emelte ki Széll Tamás, hozzátéve:
a lesőharcsán felnőtt séfként ugyan nem tartja sokra az afrikai harcsát mint alapanyagot, ám zsűritagként a személyes ízlés lényegtelen.

Afrikai harcsa

Nekem azt kell néznem, hogy tökéletesen van-e elkészítve vagy van-e benne hiba, illetve azt, hogy melyik a jobb és melyik a kevésbé jobb étel

– mondta el Széll.

Mint azt korábban a Dining Guide megírta:

Komoly kihívás az idei hal alapanyag a Bocuse d’Or versenyzőknek. Minden bizonnyal nem ez lesz minden idők leghálásabb verseny-alapanyaga (fürj és afrikai harcsa – a szerk.), de Veres István és csapata köztudottan szereti a kihívásokat.

Forrás: dining guide

A szakportál hozzáteszi: „A harcsa kiválasztásának üzenete van. Nem egy drágán beszerezhető csúcsalapanyag, aminek megvan a jelentősége a Covid-járvány időszakában. Az országoknak folyamatosan vásárolniuk kell a felkészüléshez a hozzávalókat, és minden bizonnyal ezzel a gesztussal kedveznek azoknak a nemzeteknek, ahol szűkösebb anyagi források állnak rendelkezésre a világszerte megrendült gazdasági helyzetben.”

Tags: , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE