fbpx

Az új vendégek először bizalmatlanok, de jó és megbízható helyet keresnek. Amivel nem tudunk melléfogni, ha a kínálatban Iberico sertést találnak. Bizalom, kreativitás, minőség.

Az Iberico sertés a spanyolok híres alapanyaga, amire nagyon büszkék. Az íze, állaga világhírnévre tett szert nem csupán a sertés fajtájának, de a füstölt verziójának, azaz a sonkának egyaránt. Nem is véletlenül, mert egy falat belőle elég a boldogsághoz. Nézzük, miért érdemes felvenni az étlapra, a vendégeknek pedig bemenni arra a helyre, ahol Ibericot találnak az ételsorban!

A hús minősége talán az egyik legfontosabb tényező egy konyha számára. Nem csupán a szakácstól, séfjeinktől várjuk a legzamatosabb, ízesebb húsokat, de otthon is ügyelünk arra, hogy megbízható helyről és jó alapanyagokra találjunk. Egyre ritkább viszont a jó beszállító.

Mi az az IBERICO?

Az Iberico sertéseket makkon tartott sertéseknek is nevezik. A magyaltölgy makkját eszik nevelésük nagy része alatt, aminek alacsony a csersav tartalma. A húsuk ezért sötétebb, ami zsírral arányosan átszőtt és enyhe dió ízt ad a húsnak.  Európa-szerte vált népszerűvé meghatározó, karakteres íze miatt.

Hogy készítsük el az Iberico sertést?

Adorjányi Márius Iberico ajánlásával:

Iberico papszelet az a fajta, ami szerintem a legjobb nyársra húzva. Előző nap felkockázom, majd egy éjszakára pácba teszem, amihez koreai rizsecetet használok és különböző fűszereket. A marinálás után faszénen sütöm meg, ez a módszer felfelé viszi a zsírosságát, azért lesz mennyei a hús.

Az Iberico pofát sertéshálóba húzom, ez az én módszerem, majd konfitálom. Tálalás előtt serpenyőben körbepirítom és készen is vagyok vele.

Iberico tarja részéből készül az isteni pulled pork, ez vitathatatlan és az egyik legjobb fogás is közöttük.

Iberico szűz az, amit akár medailonokban, akár hasábokra vágva, de szuvidálok. A lényeg azonban az, hogy 70 fokon megálljon a hőkezelés akkor is, ha utána körbesütöm serpenyőben az érméket, hasábokat. Hihetetlenül jóízű hús.

Miért a világ LEGJOBB SONKÁJA?

Úgy emlegetik bizony, ráadásul egy tökéletesen felépített brandről is beszélhetünk, hogy aki nem volt biztos abban, hogy a legjobb sonka a spanyol Iberico sonka, az biztosan ezt vegye le a hűtőpolcokról. A világhírnév viszont nem hiába, mert egyes termelők ezt a sonkát akár 36 hónapig is érlelik, noha a többsége a 24 hónapra esküszik. Azt mondják „törzskönyvezettnek” kell lennie a sertésnek, ami azt jelenti, a szülőknek is Iberico sertéseknek kell lenniük, így tud 100%-os Iberico sertés sonka lenni. Jamón Ibérico spanyolul, amit fekete pecséttel jelölnek, így védik az eredetét és nem is gyártják minden régióban. Többnyire Salamanca, Cáceres, Huelva és Córdoba városaiban állítják elő a mannát.

Iberico sertések szabadtartásban. Fotó: Pixabay

Mennyire drága az IBERICO sertés?

Szerencsére elérhető áron is lehet kapni Iberico sertést, de bizony vannak elvetemült vevők és eladók is. A legmagasabb, prémiumkategóriának 170 000 forint is lehet kilója, ami érleléstől függően akár 1 millió forintig is terjedhet. Ezeknek a húsoknak, alapanyagoknak az az előnyük, hogy nem kell belőlük nagy mennyiséget felraknunk a tányérra vagy belakmároznunk belőlük. Egy szelet igazi spanyol Iberico sonka tökéletes egy hűs sárgadinnyekrém-leves tetejére vagy az aszalt paradicsomos, sajtos ételek ékeként. A pszichológiája ennek, hogy így mindenki jobban értékeli majd, hiszen kevés van belőle, de rendkívül finom.

  • Tudtad? Az Iberico sonka minőségét 4 fajta pecséttel jelölik. A fekete – a prémium, 100% Iberico sertés. A pirosnál – az anyadisznó Iberico, de az apa már más fajta. A zöld pecséttel jelölt sonkáknál szabadtartásban nevelik az Iberico sertéseket, de nem csak makkal etetik őket. A fehér pecsét pedig a gazdaságban nevelt Iberico sertéseket jelzi.#
Tags: , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE