fbpx

Úgy tűnik, hogy a csirke soha nem megy ki a divatból. Ezt a mindenütt jelenlévő alapanyagot gyakran használjuk, diéták és sovány fehérjetartalmú étrend alapelemeként is kitűnő. A csirkemell elkészítése odafigyelést igényel, mivel könnyű túlfőzni, kiszáradhat és elveszti élvezeti értékét. Vele ellentétben a csirkecomb előnyösebb lehet, hiszen sokoldalú étkezési lehetőségeket kínál. Míg a sötét hús általában zamatosabb, mint a fehér, nem árt, ha van néhány trükk a tarsolyunkban, amellyel még finomabbá tehetjük az ételt. Szerencsére a csirkecombok hihetetlenül jól ízesíthetőek.

Fotó: Envato elements

Vásároljon combot a bőrrel

Az tény, hogy kényelmi szempontból jobb úgy megvásárolni a combot, hogy már nincs rajta a bőr, de érdemes ezen elgondolkodni. A bőr nagyon sok zsírt tartalmaz a húsban. A zsír azonban az ízek erősítője. Tehát nem éri meg azért többet fizetni, hogy ezt az „íztermelő” hozzávalót eltüntessük. A bőr nem csak plusz ízekkel ajándékoz meg minket, hanem a csirkecombok főzése közben bezárja a nedvességet, azáltal, hogy a főzési folyamat során lehetővé teszi, hogy az olvadó zsír átmosódjon a húson. Természetesen a hőkezelés után nem muszáj elfogyasztani, akkor már le lehet szedni róla. Azoknak viszont, akik szeretik a roppanós csirkebőrt, akár külön is rásüthetnek, és mennyei finomság készülhet belőle.

Sóval vagy sóoldattal

A pácolás az egyik legfontosabb lépés, amelyet esetleg kihagyunk a csirke elkészítésekor. Kétféle sózás létezik: nedves és száraz. A nedves pácolás során a húst általában egy éjszakán át sós folyadékba áztatják, míg a száraz pácolás során sót dörzsölnek közvetlenül a csirke bőrére és húsára.

Mivel a víz ellensége lehet az ízeknek, a főzés előtt a lehető legtöbb vizet távolítsuk el a csirkecombokról, szárítsuk kicsit. Ez különösen fontos, ha bőr van a húson. Első lépés a bőr és a hús szárítása papírtörlővel. A következő lépés az, hogy dörzsöljük be a húst és a bőrt sóval, és tegyük be a combokat a hűtőszekrénybe legalább egy órára, amíg elkészítjük az étkezés egyéb összetevőit. Ez biztosítja a nedvesség elvezetését a bőrből, ami azt jelenti, hogy főzés közben a legkielégítőbb ropogós külső jöhet létre. Ízletes sólevet is készíthetünk. Az órákig tartó sós áztatás denaturálja a húsban lévő fehérjét, így az sütés után leesik a csontról.

Érdemes használni egy csepp szeszes italt a pácban. A pácok ugyebár fűszerek és folyadékok keverékei, amelyeket gyakran használnak a húsdarabok puhítására és ízesítésére.

Fotó: Envato elements

Furfangos megoldás

Érdemes használni egy csepp szeszes italt a pácban. A pácok ugyebár fűszerek és folyadékok keverékei, amelyeket gyakran használnak a húsdarabok puhítására és ízesítésére. Segítheti a pácolás folyamatát ha a pác receptjéhez egy csepp alkoholos italt is keverünk. A sav a szokásos pácreceptek kulcsfontosságú része, az alkohol pedig ecet vagy citromlé helyett használható puhítóként. Az, hogy milyen típusú italt használunk, személyes ízlésen múlik. Mindenesetre a bor használata népszerű választás, a vodka semleges és puhításra szolgál. Arra ügyelni kell, hogy a sózástól eltérően általában nem kell hagyni, hogy az étel túl sokáig álljon a pácban, elég 15-30 perc az ízletes szeszes szószban, máskülönben tolakodóan fog megjelenni az ízekben.

A maradék savanyúság levét érdemes használni

Minden konyhán és háztartásban jó eséllyel ott van a titkos összetevő. Csakis arra vár, hogy bekerüljön a páclébe. A savanyúság levét érdemes használni a csirkecombokhoz. A páclé végül is sós víz, tele fűszerekkel, ecettel és sóval. Tegyük a csirkecombot zacskóba, öntsük rá a savanyúság levét, zárjuk le és körülbelül két órát hűtőben hagyjuk állni. Kellemes ízt kölcsönöz neki! 

A pácok alapjaként, a tejsav ugyanúgy működik, mint az ecet, az alkohol vagy a citromlé.

Fotó: Envato elements

Pácolás tejtermékkel

Sok indiai és közel-keleti konyha joghurtot használ a pácok alapjaként. A tejsav ugyanúgy működik, mint az ecet, az alkohol vagy a citromlé. Egy kémiai reakció során a tejsav lebomlik, és megpuhítja a húsban lévő fehérjét. A csirkecombok pácolása közben fűszernövényeket és fűszereket adhatunk a joghurthoz. Amennyiben savanyú uborkát adunk hozzá az írós páchoz, szuperfinom kombinációval látjuk el a csirkecombokat.

A szójaszósz a titkos összetevő

Sokféle szójaszósz kapható a piacon, egy csipetnyi umami pedig óriásit tud dobni az ízeken. Ha pácban használjuk, kombináljuk mézzel. Az ázsiai ízvilágot kedvelők imádni fogják, de kifejezetten ki tudja emelni az összes aromát, harmóniát, amit beleteszünk a csirkecombba.

Pácolás előtt bökd meg a combokat!

Használjunk hústűt, villát. Mielőtt bármilyen típusú pácolásba kezdenénk, készítsük elő a combokat olyan módon, hogy megszurkáljuk, így a páclé könnyebben átjárja a hús rostjait! Közvetlenül a hőkezelés előtt már nem szabad kilyuggatni, mert az értékes nedvesség – melybe az ízek vannak bezárva -eltávozhat. Nem kell túl sok lyukat készíteni, elég csak néhány szúrás ahhoz, hogy elérjük a csirkecombok ízfokozását.

Ha egy kanál eper- vagy más gyümölcslekvárt, mézet keverünk a pácba vagy a szószba, akkor az ételünk egyedivé válhat.

Fotó: Envato elements

Az édes kiváló összetevő

Ha egy adag édességet adunk sós ételekhez, akkor az ízek kellemes lekerekítését érhetjük el. Ha egy kanál eper- vagy más gyümölcslekvárt, mézet keverünk a pácba vagy a szószba, akkor az ételünk egyedivé válhat. A sütés utolsó fázisában leönthetjük édes szószokkal a csirkecombot, ez által édes kérget hozunk létre. Csak óvatosan, mert ha túlkaramellizáljuk, túlzó felhangokat kaphat.

Alacsony hőfokon és lassan főzzük őket!

A csirkecomb egyik legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag lehetetlen túlfőzni. Ellentétben a csirkemellel, amely nagyon könnyen kiszáradhat és gumiszerűvé válhat. A csirkecombok sötét húsa miatt annál puhábbak lesznek, minél tovább főzzük. Éppen ezért a csirkecomb kiválóan alkalmas párolt ételekhez. A kötőszövet lebomlik, zamatos zselatinná válik, amely tele van ízzel és gyengédséggel. A csirkecombokat három órán keresztül süthetjük 200 °C fokos sütőben, hogy leessen a csontról a hús, vagy ha nincs ennyi idő rá, akkor felemelhetjük a hőmérsékletet 325 fokra és fele időbe fog telni.

Ha a csirkecomb megfőtt, a maradék zsírból gyorsan elkészíthető egy kiváló serpenyős szósz.

Fotó: Envato elements

Tartsa meg az értékes szaftot!

Ha a csirkecomb megfőtt, a maradék zsírból gyorsan elkészíthető egy kiváló serpenyős szósz. A forró zsiradékhoz öntsünk bort vagy csirkehúslevet és lisztet. Igazán feldobhatja az ételt különösebb erőfeszítés nélkül egy finom mártás, amelyet a csirkecombokra önthetünk a tálaláskor. Kifejezetten jól áll neki, ha fokhagymával spékeljük meg.

Vigyünk plusz ízeket a combhoz citrusfélékkel!

Egyszerű, de roppant praktikus megoldás, ha citrusféléket használunk. Egy csepp citromlé, narancs, mandarin, óriásit tud dobni az egészen. Hatalmas ízfokozást érhetünk el vele. A kakukkfű, zsálya vagy rozmaring a serpenyős szószok tökéletes párja.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE