fbpx

Már biztosan mindenkivel megesett, hogy jött egy megmagyarázhatatlan belső késztetés, most édeset, csípőset, savanyút, sósat ennék. Az, hogy milyen ételt kívánunk, sok mindent elárul. Valamilyen vágy szimbolikus kivetülése, vagy a szervezetünk által hiányolt táplálék, vitamin, ásványi anyag, fehérje is lehet. Szokták is mondani „Mondd meg mit eszel, és megmondom ki vagy…“ Ha nagyon szeretnénk egy bizonyos ételt, a hozzá köthető színben, illatban, ízben megjelenő érzésre vágyunk. Az ízek szervezetünkben jeleket hoznak létre, tehát, hogy mit kívánunk, soha nem a véletlen műve.

Fotó: Pixabay

Mitől csíp a paprika?

A kapszaicin fehér színű, szagtalan, tapintásra ragadós por, vagy nem kellően tiszta formában kissé viaszos anyag. Elsősorban a paprikafélékben előforduló, azok csípős ízt adó hatásáért felelős alkaloid. Hatásai a fájdalomérző idegrostok ingerléséhez, működéséhez, továbbá a gyulladási folyamatokat kiváltó mechanizmusokhoz köthetők. Nevét a paprika anyanövény botanikai latin elnevezéséből Capsicum annum kapta. A kapszaicin égető, csípő érzést vált ki a nyelven, a száj nyálkahártyáján, a bőrön és a szembe kerülve egyaránt. A vele érintkező területeken vérbőség alakul ki, de a tünetegyüttes sohasem fokozódik akut gyulladássá. Vízben rosszul oldódik, de még az alacsony koncentráció is elegendő mennyiség ahhoz, hogy a rendkívül érzékeny fájdalomérző idegvégződéseken reakciókat váltson ki. Az égő fájdalom érzése még akkor is tovább tart, ha a kapszaicint eltávolítják. Ennek oka, hogy az idegvégződéseken olyan neurokémiai folyamatok indulnak be, amelyek eltávolítása után is tovább működnek.

Fotó: Pixabay

Hogyan mérik az erősséget

A rendszeres kapszaicin fogyasztás hosszú távon érzéketlenné teszi a fájdalomérző idegvégződéseket a szánkban. Tehát ezt is lehet tréningelni. A Scoville-skála méri a paprikafajták csípősségét, aminek jele SHU. Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki a mérési eljárást, 1912-ben. el. A 300 000 feletti SHU értéke azt jelzi, hogy a kivonatot több mint 300 000-szeresére kell hígítani ahhoz, hogy az ember ne érezze csípősnek.

Fotó: Pixabay

Imádjuk a csípős ételeket

Ennek ellenére többnyire olyan alapanyagokkal együtt fogyasztjuk, melyek enyhítik az érzetet, viszont az ízhatást ugyanúgy vissza tudják adni. Ezért főleg a hazai konyhában rengeteg parikafélét használunk az ételekbe. A receptek által ajánlott mennyiségek inkább a nemcsípős vagy az enyhén csípős fajtákat veszik alapul. Az egyik legfinomabb kombináció a chili és a sajt, mivel a közös aromák teljes mértékig kiegészítik egymást. Remek fogásokat lehet belőle készíteni, melyek akár ínyenc ételként is helytállnak, akár az éttermek kínálatában, akár pedig otthon az ebédlőasztalnál.

Fotó: MATUSZ-VAD

Megunhatatlan panírozott chilis-sajtos

Már hogyne imádnánk ezt a finomságot. A sajt kifejezetten jól áll az ételekhez. Általánosan használjuk a sajtot és szoktuk bundázni is. A panírozás szokását többféleképpen lehet frissíteni, ebben az esetben egy igazán jó kis chilivel. Remek fogás lehet ez az egzotikusan pikáns sajtfalat, mely ropogós, panírozott bundában igazi csemege. Megkoronázhatja ebédünket, és új színt hozhat az éttermek kínálatába. Aki szereti a csípőset, aki szereti az egyedit, biztosan remek ajánlatnak fogja tartani.

Fotó: Pixabay

Érdekesség! A legerősebb paprikák

Carolina Reaper

Eredeti neve HP22B csípősség területén Guinness rekordot ért el, a maga 2,200,000 – ás erősségével. Ember legyen a talpán, aki elfogyasztja. Valójában nem sok különbség van, mondjuk az izzó parázs és eme paprika elfogyasztása között.

Trinidad Moruga Scorpion

A nevet az alakja miatt kapta, mivel a termés vége úgy nyúlik ki, mint skorpió farka. Trinidad és Tobago Köztársaságban terem, a Karib-tenger déli részén. Azt mondják, nagyon finom íze van, az első harapás utáni néhány másodpercig. Aztán előbújik a 2,009,231 -es SHU és pokolian csípős.

Fotó: Pixabay

Pot Douglah

A Pot család nem ismeretlen a paprika imádók számára. Ez a tüzes paprika kicsit ráncos, összetöppedt külsővel rendelkezik, mely igazán kifejezi azt, hogy csak óvatosan. Barnás árnyalata igy figyelmeztető, a skálán majdnem a legelsők között található 1,853,936 SHU -jával.

Naga Viper

Ez a paprika hosszú ideig vitte a prímet, mint a világ legerősebbje, de mára többen is megelőzték. Persze elfogyasztásához erősnek kell lenni. Az Egyesült Királyságban fejlesztették ki, keresztezéssel. Mivel keveset termesztenek belőle, elég ritka és nem könnyű hozzájutni. Akinek sikerül és megkóstolja, szembesülhet azzal, mit jelent a 1,349,000 SHU.

Bhut Jolokia

Magyarul szellem chili paprika. Az egyik legismertebb, lehet sárga, piros és sötétbarna is. Hosszúkás formája miatt a legtöbbször ezt használják chilievő versenyeken, és fűszert is készítenek belőle. Azért roppan óvatosan vele, ha valaki pörkölthöz szeretné felhasználni. A 1,004,304 SHU komoly erőt képvisel.

Red Savina

A Habanero egyik fajtája. Ez volt a legcsípősebb chili paprika a világon, 1994. és 2006. között. Véletlenül fedezték fel, amikor Frank Garcia kaliforniai gazdálkodó, aki habanerot termesztett, olyan fényes vörös színű paprikát talált, amely a narancssárga társaitól eltért. Scoville-skálán 350.000 és 577.000 SHU közötti értékeket produkálnak. Ha valaki azt hinné, hogy az egymilliós értékek után ez már enyhén csípős, bizony nagyon téved.

Devil’s Tongue

Az Ördög nyelve elég közkedvelt fajta. Ezt a paprikát Pennsylvaniában fedezték fel. Íze kicsit diós, mogyorós felhangokkal rendelkezik, ezért előszeretettel használják salátákhoz, és a csípős ízek szerelmesei nyersen is fogyasztják. Ez a fajta is sokat szerepel a chilievő versenyeken. A Scoville-skálán 125.000 – 325.000 között mozog.

Tags: , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE