fbpx

Az olívabogyók világa sokkal gazdagabb, mint elsőre gondolnánk. Ha az összes fajta megismeréséhez nem is járjuk be a meleg égöv összes vidékét, íme tíz világhírű fajta, amellyel itthon is találkozhatsz. Olívabogyó-kisokos!

Amikor itthon is bekerült az olívabogyó a köztudatba – és a boltok polcaira –, a legfőbb kérdés az volt, hogy a zöld színűt vagy a feketét vegyük. Vásárláskor további praktikus szempont volt, hogy maggal vagy mag nélkülit válasszunk. Valójában több mint százféle olajbogyófajtát tartunk számon. Színük a rózsaszínestől és sárgás zöldtől a világos és sötét lilán át egészen a barnáig vagy éjfeketéig terjed. A színskála magyarázata azonban nem csak a különböző fajtákban rejlik.

Olívabogyók a piacon
Olívabogyók a piacon / Fotó: Tama66, Pixabay.com

Ha az olajbogyót még korán, zöld állapotában szedik le, azt zöld olívabogyóként is fogyasztjuk. Később az érési fázisok különböző szakaszaiban érik el a bogyók a különböző színeket.

Az olívabogyót nem nyersen esszük

A boltban, piacokon beszerzett olívabogyókról felületesen azt gondolhatjuk, hogy nyersen fogyasztjuk őket. Nem, habár ezt a csodálatos termést közvetlenül a fáról, frissen is fogyaszthatnánk (ugyanis nem mérgező), de mégse tegyük. A nyers olajbogyó nagyon keserű ugyanis.

A bogyós termés oleuropeint és fenolos vegyületeket tartalmaznak, amelyek jelenlétét csökkenteni kell ahhoz, hogy ízletes élelmiszert kapjunk. Ehhez lúgos közegben vagy sós vízben áztatják, illetve szárazon, sóban pácolják, és csak a heteken át tartó procedúrát követően válik ízletessé.

Olívabogyók rózsaszíntől a feketéig

Az olívabogyók íze és textúrája meglepően változatos a semlegesebbtől az édeskésebbeken át egészen a savanykás-kesernyés fajtákig. Minél karakteresebb ízű egy olívabogyó, annál inkább ajánlott magában fogyasztani, esetleg csak egy kis olívaolaj, sajt, kenyér kíséretében, hogy mindinkább kiélvezhessük a bogyók egyedi aromáit.

Olívabogyóval ízesített fűszervaj
Olívabogyóval ízesített fűszervaj / Fotó: RitaE, Pixabay.com

Kimagozva a lyukas közepű gyümölcs – botanikai értelemben ugyanis az olajbogyó egy gyümölcs – szinte adja magát, hogy megtöltsük. Közkedvelt töltelékük a fokhagyma, mandula, citrom, szardella, jalapeno vagy kapribogyó.

Niçoise. Lilás színű, tojásdad alakú visszafogott ízvilágú olívabogyó Franciaországban. Előszeretettel használják salátákban, pizzákon és tapenádban, azaz olívabogyókrémben.

Bella di Cerignola. Óriási, masszív, húsos fajta Dél-Olaszországból. Érettségi fokától függően zöld, élénkpiros, mélylila és fekete színekben kapható.

Gaeta. Apró, ovális alakú olajbogyók, sötétlila hússal. Egyedi aromatikája révén híresült el, egyszerre fanyarkás és sós ízvilágú. Gyakran dobják fel a salátákat vele, továbbá olívabogyókrémek, tapenádok karakán ízű alapanyaga.

Castelvetrano. Ez a szicíliai olajbogyó általában élénkzöld színű, vékony húsú, minimális sótartalmú, de mindezzel együtt mély ízű.

Arbequina. Kerekded olajbogyó Spanyolországból. A világ egyik legtöbbre tartott olívaolaját préselik belőle, de étkezési olajbogyóként is nagyra becsült fajta.

Manzanilla. Ovális alakú, zöld színű olajbogyó Spanyolországból, egyenesen Sevillából. Feszes, ropogós állaggal és enyhén füstös ízzel rendelkezik, mandulás ízjegyekkel. Leggyakrabban pimiento paprikapasztával töltik vagy nyársra tűzve koktélokat díszítenek vele.

Kalamata. Ovális alakú, sötétlila színű olajbogyó. Karakteres ízű, egen nagy sótartalommal. A görög saláta kalamatával az igazi!

Thassos. A görög Thassos szigetéről elnevezett olajbogyó kicsi, ráncos, fekete és nagyon vékony héjú. Különleges módon állítják elő: egészen télig a fán hagyják, majd leszedés után természetes módon utóérlelődnek. Durva són szárazon érlelni őket, így érik el a ráncos, zamatos, intenzíven gyümölcsös aromát.

Mission. Amerika imádja. Az Egyesült Államokban előállított olajbogyójának 95 százalékát Kalifornia államban termesztik. A kaliforniai olajbogyók mintegy felét a Mission teszi ki.

Alfonso. Chilében termesztett olívabogyó. Ovális alakú, mélylila színű, lédús és húsos. Mivel finoman savanykás ízű, ezt a fajtát jellemzően sonkával, szalámival, és testes vörösborral fogyasztják.

Forrás: 1, 2, 3

https://shop.matusz-vad.hu/hu/product/olivaolaj-extra-szuz-monterreal-pet/197902
https://shop.matusz-vad.hu/hu/product/ciabatta-olivas-retro/130814?
Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE