fbpx

A steak sütése nem egyszerű feladat legyen szó bármilyen húsrészről. Nem megtanulhatatlan azonban, csak tudni kell, hogy mire figyeljünk

ezekből a húsrészekből lesz ínycsiklandozó a steak

Hogyan készítsük el?

Jöjjön néhány gyakorlatias tipp és trükk a kívánt hatás eléréséhez:

  • szobahőmérsékletű húst kezdjünk csak el sütni
  • szigorúan no pácolás, só bors is közvetlenül csak a sütés előtt menjen rá, ha kiváló az alapanyag, nincs szükség további fűszerezésre
  • a húst kenjük be olajjal, ne a serpenyőbe tegyük az olajat
  • 1-1 perc sütés mindkét oldalon és máris ott a szuper pörzsanyag, ami a lelkét adja majd a húsunknak
  • előmelegített sütőben alacsony hőfokon kb. 15 perc alatt medium rare állagot kapunk
  • pihentessük
  • habzó vajban, akár fűszernövényekkel, fokhagymával együtt elkezdjük locsolgatni a steakünket, akkor vagyunk toppon, amikor a vaj egy diós illatot, ízt felvesz
  • pár perc pihenés a deszkán és voilá, készen is vagyunk
Forrás: Envato

A fenti sorokban elhangzott, hogy medium rare? A címben a well done? Steak fogyasztási szokások miatt már barátságok és házasságok mentek tönkre.

Mit jelentenek ezek a kifejezések?

Ezeket a sütési paramétereket grill illetve serpenyős készítéshez javasolják, sütő bevonása nélkül:

Rare (véres) steak készítéséhez a 4 cm vastag húst 4-6 percig, majd megfordítva még 3-4 percig süssük
Medium rare (közepesen átsült-véres) steakhez a 4 cm vastag húst 4-6 percig, majd megfordítva további 4-5 percig süssük.
Medium (közepesen átsült, rózsaszín középrész) steakhez a 4 cm vastag húst 6-8 percig, majd megfordítva további 5-6 percig süssük.
Medium well (kicsi rózsaszín rész, átsült) steakhez a 4 cm vastag húst 6-8 percig, majd megfordítva további 6-7 percig süssük.
Well done (teljesen átsült) steakhez a 4 cm vastag húst 8-9 percig, majd megfordítva további 7-8 percig süssük.

Kép: www.unsplash.com

Egy titkos trükk…

Ha nem tudjuk megállapítani pontosan, hogy mikor érjük el a számunkra kívánatos állapotot, akkor van egy trükk, amit a legképzettek séfek is előszeretettel használnak, ez az úgynevezett ujjteszt.

Ujjunkal tesztelni tudjuk a hús puhaságát, majd ezután ezt összehasonlítani a hüvelykujjunk ujjbegyének keménységével úgy, hogy hüvelykunkat mindig egy másik ujjunkhoz érintjük:

  • rare=hüvelykujj + mutatóujj
  • medium rare=hüvelykujj + középsőujj
  • medium=hüvelykujj + gyűrűsujj
  • well done=hüvelykujj + kisujj

Egy idézettel búcsúzok ma és kívánok mindenkinek jó étvágyat, hús sütésre fel! Látjátok, ha pár alapszabályt sikerül betartani, akkor megspórolhatjátok a csalódást és a tönkrement steak árát.

“Filozófiám, hogy mindig az alapanyag dönt, és nem mi, de még nem is a szakács, és főleg nem a vendég. Ha átsütött húsra vágysz, akkor ne a steaket kérd, van más is az étlapon.” Széll Tamás, Michelin-csillagos Chef

Címkék: ,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE