fbpx

A gasztronómia fenegyerekének, akit az egész világon ismernek, rengeteg újítás köszönhető. Saját elmondása szerint hiába a siker, mint TV chef, az nem elég egy étterembirodalom megalkotásához, hát még a fenntartásához. Eddigi pályafutásából mindenki sokat tanulhat, aki a vendéglátást választja életútjának.

Fotó: Flickr

Jamie Oliver – a pálya kezdete

Claveringben nőtt fel, és beleszületett a gasztronómiába. Szüleinek egy – The Cricketers nevű – pubjában töltötte fiatalkorát. 16 évesen otthagyta az iskolát, és a családi vállalkozásban dolgozott, méghozzá mint mosogatófiú. Nem is csoda, hogy a konyha lett a mindene, ott töltötte az egész fiatalságát. 1996-ban, mikor II. János Pál pápa levelében a katolikus vallással összeegyeztethetőnek írja Darwin evolúciós elméletét, Bill Clinton fölényes győzelmet aratott, nálunk Göncz Árpád köztársasági elnök lett, bemutatták a 101 kiskutyát, és az egész világ Madonnával dúdolta az Evitát, ő 18 órákon át a konyhában volt. Az olasz Antonio Carluccio konyháján pucolta a krumplit, és szívta magába az összes tudást, amit a gasztronómia jelent. Néhány évet a híres londoni szakács, Gennaro Contaldo mellett töltött, akit a mai napig mentorának, séfjének tart!

Fotó: Flickr

Robbanásszerű siker

Mikor a River Café nevű helyen dolgozott, a véletlenek együttállása, és a sors arra sodort egy televíziós stábot. A nagy dumás szakács fiú egyből felkeltette az érdeklődésüket. Ahogy mondani szokás, ha egy üzlet beindul… Először egy dokumentumműsorban szerepelt, melynek címe Christmas at the River Café volt. Llewellyn televíziós producer meglátta a lehetőséget a fiatal Oliverben, és a karrierje innen kezdett el felfelé ívelni. Nem telt el sok idő, és Jamie megkapta az első saját műsorát, a „Meztelen szakács”-ot, amivel hamarosan meghódította az egész szigetországot.

„Egész gyerekkoromat kocsmában töltöttem, a barátaim főleg cigányok és csóró cockney-k voltak, szóval tudom, mi mennyit ér.”

Az első jelentős munkája az Antonio Carluccio’s Neal’s Yard étteremben volt, ahol tésztákat készített. Majd a The River Café sous chef-je lett. Rengeteg felkérésnek tett eleget, élőben készített showműsorokat, és bejárta egész Nagy-Britanniát. Ifjonti lendületével, stílusával elkápráztatott mindenkit. Kevesen tudják róla, hogy 1989-ben Leigh Haggerwooddal együtt megalapította a Scarlet Division nevű együttest, ezért elég gyakran zenével tarkította főzőműsorait, dobolt és énekelt, amit imádott a közönség. Minden évben szerepelt a BBC Good Food Show-ban.

Fotó: Flickr

Az első étterem és a világsiker

2002 márciusában megnyitotta az éttermét Londonban, a Fifteent. Mindeközben folyamatosan jelen volt műsoraival a tévécsatornákon, és 2005-ben indította el híres kampányát, a „Feed Me Better”-t. Letette a voksát a diákok élelmezése mellett a menzával kapcsolatban, olyan megoldásokkal rukkolt elő, ami egészségesebbé, gazdaságosabbá teheti a nagy konyhák működését. Ezzel valójában beírta magát a gasztronómiai történelembe. Ekkor már kétségtelenül világszinten ünnepelt séfsztárként ismerték, számos étterem kért tőle szakmai segítséget. 2003-ban óriási megtiszteltetés érte, amit az addigi munkásságával ért el, megkapta a Brit Birodalom Érdemrendet. 2008-ban a „Jamie étel minisztériuma” című műsorával járta a világot, mely az egészséges táplálkozásra buzdított mindenkit. A további műsoraiban, 2010-ben „Jamie 30 perces kajái”, 2012-ben „Jamie 15 perces kajái” is erre hívják fel a figyelmet. Jamie Oliver ekkora már igazi sikertörténetté, ikonná vált.

Fotó: Flickr

Nem elég séfnek, elhivatott sztárnak lenni

A tévés karrierje, a táplálkozásról szóló kampányai mellett a könyveivel és az éttermeivel is sikert sikerre halmozott.  Az általa képviselt brand kétségtelenül meghatározója lett a világ kulináriájának. Létrehozta a Jamie’s-t, sőt, hazánkban is nagy sikerrel nyitotta meg az éttermét, majd később pizzériáját a Zsidai Gasztronómiai Csoporttal karöltve. Jamie Oliver alaposan kihasználta a rendelkezésére álló lehetőségeket és időt, de nem minden úgy sült el, ahogy ő remélte. Mikor 44 éves lett, Jamie Olivernek 25 étterme ment csődbe, az általa felépített birodalom megingott. A szakemberek szerint 32 milliárd forintnyi veszteséget könyvelt el fél év alatt. Ez számára is rettenetes érzés lehetett, hiszen több mint húsz éve építette a vállalkozásait, az éttermeit. A rendszer és a feladat túlnőtte őt, és hiába a szaktudás, a világot mozgató gazdasági tényezők ellen ő sem tudott sokat tenni. Bár a gasztronómia iránti elkötelezettsége töretlen maradt, az üzleti élethez a saját bevallása szerint sem értett.

Mindezek mellett azért nem kell félteni az ötgyermekes családapát, továbbra is Nagy-Britannia legsikeresebb médiaséfje, sok étterme működik, és folyamatosan adja ki a gasztronómiát megújító könyveit. Jamie népszerűsége töretlen. Kevés ilyen kvalitású egyénisége létezik a kortárs gasztronómiának, de az kétségtelen, hogy Jamie Oliver a legnagyobbak közé tartozik.#

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE