fbpx

Rendkívül finom és még mindig kuriózumnak számít. Az elmúlt években nagyon sokan lettek sushi imádók, és még mindig vannak, akik nem próbálták ki. A MATUSZ – Vad kínálatában kiemelt szerepet kap ez a keleti finomság. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, és roppant egészséges. A sushi kifejezés az ételek széles skálájára vonatkozik, Európában többnyire a legáltalánosabb sushi típusokat fogyasztjuk.

Fotó: Pixabay

Mi a sushi?

Egy japán étel, melynek alapja az ecettel készített rizs. Ehhez még hozzájön rengeteg féle összetevő, mivel miután világhódító útjára indult, minden nemzet hozzátette a saját jól bevált és főleg megszokott alapanyagait. Az eredeti variációk leginkább a tenger gyümölcseivel és zöldségekkel készülnek, ezek közül is a legfontosabb a tengeri hal. A sushin kívül Japánban a sashimi is közkedvelt étel, melyhez elengedhetetlen, hogy a felhasznált halak frissek legyenek. Vannak olyan éttermek, ahol mindaddig az akváriumban úszkálnak, míg a vendég ki nem kéri az ételt.

Fotó: Pixabay

Hogyan alakult ki a sushi?

Valószínűleg sokan nem ismerik a történetet. Kialakulásához évszázadokkal ezelőtt a halak eltarthatóságának megoldása vezetett. A tartósítást úgy oldották meg, hogy a halszeleteket rizzsel és sóval összegyúrták, majd lapos kövek közé préselték. Ezután egy mély gödörbe helyezték, és hetekig, akár hónapokig is így tárolták. Mivel a rizs erjedés közben ecetet termel, hosszabb ideig tudták tárolni a halat anélkül, hogy megromoljon. Miután kiásták, az így keletkezett ecetes erjedt rizst eldobták, és nem fogyasztották el. A mondák szerint, mikor hatalmas éhínség alakult ki, a kiásott hal mellé elfogyasztották a rizst is. Gyorsan rájöttek, hogy a nyers hal sósan, ecetes rizzsel fantasztikus ízkombinációt tud adni. Innentől kezdve már együtt fogyasztották.

Fotó: Pixabay

Alaptípusai

A történelem során egyre kifinomultabbá váltak a sushi készítésének eljárásai. Valójában még senki nem számolta össze, de több száz különféle fajtája létezik. A sushi ételek két leggyakoribb típusa a nigiri és a maki. A Maki hengeres alakú sushi, amely pirított tengeri moszatot tartalmaz a rizs körül, különféle töltelékekkel készítik, de más formájú is lehet.

Maki sushi – (vagyis tekert sushi) Futo Maki a legismertebb, leggyakoribb fajta. Kiterített bambusz rolóra helyezik a szárított tengeri algalapot, arra egyenletesen a rizst, körülbelül 1 cm vastagságban. Az egész közepére rakják a halcsíkokat, vagy zöldségeket. A bambuszroló segítségével feltekerik, kissé összepréselik, majd szeletekre vágják. Van egy olyan verziója, mikor nem az alga van kívül, hanem a rizs. Ez az Big Maki, vagyis „kifordított tekercs”.

Fotó: Pixabay

Nigiri sushi Ennek a lényege, hogy rizsből készült ovális gombócot készítenek. Erre kerülnek rá a halcsíkok, illetve a zöldségek.

Inari sushi – már nem a klasszikus vonal. Sült tofuból készített batyuba sima rizst tesznek töltelékül.

Osi sushi – préselt sushi. Neve tükrözi az elkészítési módját. Egy formába egymásra rétegezik az összetevőket, zöldséget, halat, erre jön rá a sushi rizs. Ez után a tetejére teszik a forma méretének megfelelő falapot, és addig préselik, míg nem lesz elég tartós és masszív. Szeletelve tálalják.

Fotó: Matusz – Vad

A sushi tilápia

Ez a Nigiri sushi, az egyik legegészségesebb étel. Az alap összetevők a rizs és a tilápia kombinációja, fantasztikusan passzolnak egymáshoz. A tilápia nem véletlenül volt az újjászületés szimbóluma az egyiptomi művészetben. Kiváló fehérjeforrás, viszonylag alacsony zsírtartalom jellemzi. Magában hordozza az esszenciális Omega – 3 és Omega – 6 zsírsavakat. A negyedik legtöbbet fogyasztott hal az Egyesült Államokban. Enyhe, sovány hal, közepesen kemény textúrával, mely nagyon egyszerűen elkészíthető.

Fotó: Pixabay

A sushi tilápiához a legtöbb susihoz hasonlóan a leginkább javasolt a tálalás során a szójaszósz, és a wasabi. Egy kis asztali etikett a fogyasztásához, hogy bár ehetjük kézzel, viszont illik megfordítani mártogatás előtt és nem a rizzsel itatni fel a szójaszószt. Ha nem megy a forgatás, akkor jön jól a gyömbér, mivel azt belemártva a szószba, megkenhetjük vele a sushi tetejét. Ha viszont tényleg autentikusak szeretnénk lenni, csakis evőpálcikával étkezzünk.

Címkék: ,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE