fbpx

Rendkívül finom és még mindig kuriózumnak számít. Az elmúlt években nagyon sokan lettek sushi imádók, és még mindig vannak, akik nem próbálták ki. A MATUSZ – Vad kínálatában kiemelt szerepet kap ez a keleti finomság. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, és roppant egészséges. A sushi kifejezés az ételek széles skálájára vonatkozik, Európában többnyire a legáltalánosabb sushi típusokat fogyasztjuk.

Fotó: Pixabay

Mi a sushi?

Egy japán étel, melynek alapja az ecettel készített rizs. Ehhez még hozzájön rengeteg féle összetevő, mivel miután világhódító útjára indult, minden nemzet hozzátette a saját jól bevált és főleg megszokott alapanyagait. Az eredeti variációk leginkább a tenger gyümölcseivel és zöldségekkel készülnek, ezek közül is a legfontosabb a tengeri hal. A sushin kívül Japánban a sashimi is közkedvelt étel, melyhez elengedhetetlen, hogy a felhasznált halak frissek legyenek. Vannak olyan éttermek, ahol mindaddig az akváriumban úszkálnak, míg a vendég ki nem kéri az ételt.

Fotó: Pixabay

Hogyan alakult ki a sushi?

Valószínűleg sokan nem ismerik a történetet. Kialakulásához évszázadokkal ezelőtt a halak eltarthatóságának megoldása vezetett. A tartósítást úgy oldották meg, hogy a halszeleteket rizzsel és sóval összegyúrták, majd lapos kövek közé préselték. Ezután egy mély gödörbe helyezték, és hetekig, akár hónapokig is így tárolták. Mivel a rizs erjedés közben ecetet termel, hosszabb ideig tudták tárolni a halat anélkül, hogy megromoljon. Miután kiásták, az így keletkezett ecetes erjedt rizst eldobták, és nem fogyasztották el. A mondák szerint, mikor hatalmas éhínség alakult ki, a kiásott hal mellé elfogyasztották a rizst is. Gyorsan rájöttek, hogy a nyers hal sósan, ecetes rizzsel fantasztikus ízkombinációt tud adni. Innentől kezdve már együtt fogyasztották.

Fotó: Pixabay

Alaptípusai

A történelem során egyre kifinomultabbá váltak a sushi készítésének eljárásai. Valójában még senki nem számolta össze, de több száz különféle fajtája létezik. A sushi ételek két leggyakoribb típusa a nigiri és a maki. A Maki hengeres alakú sushi, amely pirított tengeri moszatot tartalmaz a rizs körül, különféle töltelékekkel készítik, de más formájú is lehet.

Maki sushi – (vagyis tekert sushi) Futo Maki a legismertebb, leggyakoribb fajta. Kiterített bambusz rolóra helyezik a szárított tengeri algalapot, arra egyenletesen a rizst, körülbelül 1 cm vastagságban. Az egész közepére rakják a halcsíkokat, vagy zöldségeket. A bambuszroló segítségével feltekerik, kissé összepréselik, majd szeletekre vágják. Van egy olyan verziója, mikor nem az alga van kívül, hanem a rizs. Ez az Big Maki, vagyis „kifordított tekercs”.

Fotó: Pixabay

Nigiri sushi Ennek a lényege, hogy rizsből készült ovális gombócot készítenek. Erre kerülnek rá a halcsíkok, illetve a zöldségek.

Inari sushi – már nem a klasszikus vonal. Sült tofuból készített batyuba sima rizst tesznek töltelékül.

Osi sushi – préselt sushi. Neve tükrözi az elkészítési módját. Egy formába egymásra rétegezik az összetevőket, zöldséget, halat, erre jön rá a sushi rizs. Ez után a tetejére teszik a forma méretének megfelelő falapot, és addig préselik, míg nem lesz elég tartós és masszív. Szeletelve tálalják.

Fotó: Matusz – Vad

A sushi tilápia

Ez a Nigiri sushi, az egyik legegészségesebb étel. Az alap összetevők a rizs és a tilápia kombinációja, fantasztikusan passzolnak egymáshoz. A tilápia nem véletlenül volt az újjászületés szimbóluma az egyiptomi művészetben. Kiváló fehérjeforrás, viszonylag alacsony zsírtartalom jellemzi. Magában hordozza az esszenciális Omega – 3 és Omega – 6 zsírsavakat. A negyedik legtöbbet fogyasztott hal az Egyesült Államokban. Enyhe, sovány hal, közepesen kemény textúrával, mely nagyon egyszerűen elkészíthető.

Fotó: Pixabay

A sushi tilápiához a legtöbb susihoz hasonlóan a leginkább javasolt a tálalás során a szójaszósz, és a wasabi. Egy kis asztali etikett a fogyasztásához, hogy bár ehetjük kézzel, viszont illik megfordítani mártogatás előtt és nem a rizzsel itatni fel a szójaszószt. Ha nem megy a forgatás, akkor jön jól a gyömbér, mivel azt belemártva a szószba, megkenhetjük vele a sushi tetejét. Ha viszont tényleg autentikusak szeretnénk lenni, csakis evőpálcikával étkezzünk.

Tags: , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE