fbpx

Az őzlábszár egyre népszerűbb a vendéglátásban, és számos étteremben és gasztronómiai helyen elérhetővé válik. Az őz lábszára a legjobb minőségű húsok egyike, amelyet kiváló ízének és könnyű elkészítési módjának köszönhetően egyre többen keresnek. 

Érdekesség az őzlábszárról

Az őz lábszára az egyik legérdekesebb és legízletesebb darabja az őzhúsának, amelyet évszázadok óta fogyasztanak a világ különböző részein. A fogyasztása már az ókori Róma korában is divat volt, mivel szerintük az őzlábszár húsa finomabb volt, mint a csülökhúsé, ezért különleges vendégváró falatként szolgálták fel. A középkorban pedig a nemesek körében vált divatossá, ugyanis az őznek a szarvasoknál és a gímeknél is erősebb lábai vannak. Az erős izomzatnak köszönhetően az őzlábszára rendkívül ízletes és szaftos húsú, illetve rostokban gazdag, zsírban szegény, ami miatt könnyen emészthető. A hús textúrája és íze nagyon hasonlít a marhalábszárhoz, csak finomabb és ízletesebb. 

Forrás: 123RF

Elkészítése

Az őzlábszár elkészítése egyszerű, de időigényes folyamat. Főzve, sütve, párolva vagy akár grillezve is elkészíthető, és számos különböző fogáshoz használható. Gyakran használják levesek, raguk és pörköltek elkészítéséhez, de tökéletes lehet az őz steakje is, vagy akár az őzburger. A hús finomságának megőrzése érdekében ajánlott lassan főzni vagy párolni, hogy az izmok lágyuljanak és a hús megőrizze az ízét és szaftosságát. 

Egészségügyi előnyei

Különleges ízvilágával és egészséges tápanyag-tartalmával is kitűnik. Az őz húsában a fehérjék, a vitaminok és az ásványi anyagok optimális aránya található, és sokkal alacsonyabb a zsírtartalma, mint más húsfajtáknál. Az őzlábszára ráadásul nagyon gazdag kollagénben és egyéb fontos tápanyagokban is, amelyek jót tesznek a bőrnek és az egészségnek. 

Az őzlábszár a gasztronómiábanHagyományosan vadászati ​​fogásként is ismert, amelyet az őzvadászok gyakran készítenek. Azonban a modern gasztronómia megközelítése alapján az őz lábszára ma már számos kreatív és innovatív módon felhasználható. Tökéletes a tavaszi és nyári grillpartikra, vagy akár az őszi és téli ételekhez is, így az év bármelyik szakában élvezhető. 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE