fbpx

Nem csupán a makaróni, a pogácsa vagy a tejszínes csirke kiált a sok és annál is több sajtért, de a hidegtálak, szendvicsek alapkelléke is. Ami ennél is jobb, hogy ha a sajt füstölt.

Gusztusos, ízes, lyukacsos

Elsőként nyúlunk a sajtért, ha egy gazdagon megrakott hidegtál kerül elénk. Csupán önmagában is kielégítő, ha vacsorára egy pár szelet sajtot falatozunk zöldséggel. Rengeteg fajtával találkozunk, de sokak kedvence a valódi, nagy lyukú füstölt sajt. Erőteljes illata, íze és állaga csalogató, de ha az ételeket ízesítjük vele, gyakran még a sót is helyettesíti, de mindenképpen nyert ügyünk van. A pogácsa illatos lesz tőle, ha sok reszelt füstölt sajt kerül már a tésztájába, és ki tudna ellenállni egy füstölt sajtos tejszínes csirkének paradicsomsalátával? A válasz: csak a vegák.

Füstölt sajtok. Fotó: www.pixaby.com

Mitől ilyen ízes a füstölt sajt?

Nagyon régi módszer az élelmiszerek felfüstölése. Sokan végzik otthon is, akár egy házi füstölőben úgy, mint disznóvágások után a kolbászt, sonkát, hogy tovább elálljon, úgy a sajtot is. A só mellett ez az egyik legrégebbi eljárásunk a természetes tartósításra, aminek hozadéka, hogy jobbnál jobb ízt kap maga az élelmiszer is. Többféle fával történhet a füstölés, sőt, az sem mindegy, hogy milyen levelekkel kombináljuk a faháncsot. A sajtok különösen érzékenyek, hogy hány percig, másodpercig tartják őket a füstön, hiszen lágyak és a sótartalmuk sem lehet túl magas.

www.pixabay.com

Ezt próbáld ki!

Aki még nem kóstolta a sok sajtos „mac&cheese”-t, azaz a híres sajtos makarónit, esetleg a füstölt sajtos lángost, vagy az olajban sült ropogós sajtgolyókat, az most tegye meg! A sajt a gyengéje a vendégeknek és egyszerűen nem tud eleget tenni egyikünk sem az ételre. Gondoljunk csak bele a tésztákra, a sajtos pogik tetejére. Ez az az alapanyag, amiből aligha létezik a túlzott mennyiség. Közép-Európában népszerűbb a füstölt sajt, így a szláv népcsoportoknál készülnek a legjobbak. Érdemes kalandozni az országok gasztrokultúrájában és az alapanyagaikkal is főzni, ha hozzájutunk. A lengyelek kiválósága a pirog, ami egy töltött kis tésztabatyu, sok esetben füstölt sajttal vagy sajtszósszal. Mennyei!

Bor és sajt

 Az egyik nagy kedvencem, ha a vacsora után, vagy netán vacsoraként, egy baráti társasággal sajttal és borral zárjuk az estét. Randikra sem rossz ötlet, mivel egy sajttál éppen olyan, mint egy társasjáték. A felszeletelt sajtokkal „sakkozunk”, játszunk. Ki melyiket veszi el, ki melyiket szereti, és mi marad a végén. Egy kicsit komótosabban is falatozzuk, mert félünk, hogy túl hamar elfogy, és vége a játéknak. A sajtok azonban laktatóak és ízben sokat adnak az ízlelőbimbóinknak is. Jó eseteben 45% felett van a zsírtartalmuk – ezért ezek olvadnak, a gomolyafélék könnyedek és frissek, az érleltek kicsit kesernyésen izgalmasak, a füstöltek pedig határozottan édeskések. Szerintem sajtok nélkül mi is és az élet is jóval soványabb volna.#

www.pixabay.com
Tags: , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE