fbpx

Az elmúlt 2 évben a világjárvány ellenére sok hely kősziklaként tartja magát. Ilyen a Balatonlellén található Kedvesem bisztró is, ami évről évre izgalmasabb az étlappal, finomabb a sütikkel, de változatlanul pazar kilátással várja vendégeit.

Fotó: Kedvesem

Balatonlellének számomra mindig különleges helye lesz a szívemben, ugyanis gyerekkorom minden nyarát a Rákóczi utcai üdülőnkben, vagy a pár utcával arrébb lévő táborban töltöttem. Most, sok évvel később, egészen elképesztő látni, mennyi minden változott itt, valahogy mégis minden ugyanolyan. Gomba módjára nőttek az újépítésű apartmanok, miközben a sínek túloldalán lévő gyógyszertár pontosan úgy néz ki, mint amikor 6 évesen vérző térddel sebtapaszért álltam sorban anyukámmal.

Pár héttel ezelőtt egy barátommal úgy döntöttünk, hogy itt töltünk egy hosszú hétvégét. Mikor a közelben lévő éttermek után kutatva rátaláltam a Kedvesem bisztróra, amit a helybeliek is jó szívvel ajánlottak, egyik este felkerestük. Döntésünket nem bántuk meg, ugyanis egészen fantasztikusan finomat vacsoráztunk a teraszon. Állítólag nincsenek véletlenek, így meg sem lepődtem, mikor pár nappal később kiderült, hogy a Matusz-Vad a beszállítójuk, szóval kapva kaptam az alkalmon, hogy írjak róluk, hiszen nem véletlenül az egyik leglátogatottabb étterem a környéken.

Fotó: Kedvesem

2009-ben nyitották meg kapujukat a vendégek előtt, a tulajdonos, Nagy Csaba nagymamájának emlékének adózva, aki mindig nagy szeretettel sütött-főzött az unokákra. A Kedvesem egy igazi családi vállalkozás, amibe többek között Csaba felesége és veje is besegít. A vendéglátást autodidakta módon tanulták ki, de talán pont ezért is tudta megőrizni a hangulatát, és szeretik oly sokan.

Trend és tradíció egy helyen

Az étlapjukon Dömök Balázs séf kitűnő érzékkel vegyíti a magyar konyha klasszikusait a nemzetközi kedvencekkel, amit kreatív köretekkel és színpompás tálalással tesz még izgalmasabbá. A nagymama húslevese mellett nagy kedvenc a ropogós kacsacomb vörösboros almapürével, de a vegán fogások, valamint az angus marha burger és az avokádós lazactatár is jól megférnek egymás mellett.

A desszertfrontért Mónisütiben jelesre vizsgázott Perlaki Helga felel. Az étteremben helyet kapó látványcukrászdában Helga minden nap frissen gyúrja a tésztát, veri a habot, olvasztja a csokoládét. A krémes kezdetektől sziklaszilárdan tartja magát a legnépszerűbb sütemények első helyezettjeként. Ez nem meglepő számomra, ugyanis elképesztően könnyű benne a töltelék, a „kalapja” viszont tökéletesen roppant a villám alatt. Kaphatóak emellett más finomságok is, mint a francia mille feuille, vagy az olaszok csodás pohárdesszertje, a panna cotta.

Fotó: Szekeres Anna

Nagyon büszkék rá, hogy a világjárvány és az infláció árnyékában sem engedtek a minőségből. Az ilyen bizonytalan időkben különösen fontos számukra a megbízható forrásból származó alapanyag, így a Matusz-Vad mellett a beszállítóik nagy százalékát a környékbeli termelők teszik ki. Van, akitől gyümölcs vagy zöldség, megint mástól lekvár érkezik.

A Kedvesem egy olyan hely, ahol nem csak a vendégnek, de a munkaerőnek is jó dolga van

Mikor arról kérdezem Csabáékat, miért tartják a Kedvesem bisztrót különlegesnek, azonnal a vendégélményt és a munkavállalóikkal való jó viszonyt emelték ki. A foglalási koncepció része, hogy a vendégtérnek csupán a fele foglalható. Nem szeretnék ugyanis, hogy egy arra járó család ne tudjon betérni hozzájuk, vagy napokat kelljen várni egy szabad asztalra. A teraszon és a belső térben pedig egyaránt kialakításra került egy-egy gyereksarok. Ezt nem csak azért tartják fontosnak, hogy a legkisebbek is jól tudják érezni magukat náluk, hanem hogy a felnőttek számára biztosítsanak pár kellemes órát, nyugodt vacsorát.

Fotó: Szekeres Anna

A szezon kezdete óta folyamatosan visszatérő téma a médiában a szegmenst érintő hatalmas munkaerőhiány, ezzel azonban a Kedvesemnek nem kellett szembenéznie. Mivel egész évben nyitva tartanak, így van egy jól bevált mag, a szezonra érkező személyzet nagy része pedig visszajár. Mint mondják, ők nem alkalmazottként, hanem kollégaként tekintenek minden dolgozójukra a kézilánytól az üzletvezetőig, ez pedig a légkörön is érezhető.

Átalakult vendégkör, de változatlan fogyasztás a jellemző

Míg 5 évvel ezelőtt egyértelműen a német vendégek tették ki a forgalmuk túlnyomó hányadát, most 80%-os magyar jelenlétről számoltak be. Meglepő módon, hiába a rekordméretű infláció, tapasztalatuk szerint ez nem befolyásolja a fogyasztási szokásokat, bár az árakat is igyekeznek úgy alakítani, hogy egy átlagos család is betérhessen hozzájuk. Az ár mellett különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a legtöbb étrendet ki tudják szolgálni a paleótól a vegánig, így tőlük garantáltan senki nem távozhat éhesen.

Fotó: Kedvesem

Télen-nyáron Balaton

Lellei hely révén egyértelműen a nyári szezon a legfontosabb számukra, de szívügyüknek tartják, hogy bebizonyítsák, a Balaton mindig izgalmas célpont! A környéken lévő rengeteg apartman miatt kezd kialakulni egy szezonon kívüli hétvégi turizmus. Ez a Kedvesem bisztró, és a hozzájuk hasonlóan egész évben nyitva tartó szolgáltatók számára pedig különösen fontos, ezért létrehoztak egy összefogást a helyi vállalkozásokkal. Céljuk, hogy különböző rendezvényekkel, gasztronómiai, zenés-táncos mulatságokkal tegyék vonzóbbá a környéket a turisták számára. Ilyen a tavaszi Kishegyi Kortyok és Falatok, az őszi Murci Fesztivál és a téli Lellei Gasztro Farsang, melyek keretében egy-egy napra kivonulnak a különböző éttermek, cukrászdák és borászatok, hogy kellemes hangulatban mutassák be a környék gasztronómiáját.

Fotó: Szekeres Anna

Ha rám hallgattok, bizony nem vártok nemhogy a jövő nyárig, de a jövő hétig sem azzal, hogy asztalt foglaljatok a Kedvesembe!#

Cím: 8638 Balatonlelle, Móló sétány

Tags: ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE