fbpx

Sok vendéglátó nem is tudja, milyen kötelezettségekkel jár, amikor külföldről, más országból rendel élelmiszert. Telephely, regisztráció, adatszolgáltatás – a legfontosabbakat összefoglaltuk.

A vendéglátásban többen élnek azzal a lehetőséggel, hogy más országból szállíttatják alapanyagaikat, de sok esetben ez nagyobb veszteséggel jár, mint haszonnal, hiszen más jogszabályok vonatkoznak rá, mint a belföldi cégekkel való üzleti kapcsolatra. Ezen adminisztrációs kötelezettségek elmulasztása pedig nem kis pénzbüntetést von maga után, így érdemes tájékozódni a beszerzés előtt.

A legfontosabb

A vevők, megrendelők, amennyiben külföldről vásárolnak – direktben – élelmiszert, a beszállítás helyét első tárolási helyként regisztrálniuk kell az illetékes kormányhivatalnál, valamint havonta adatot is kell szolgáltatni a beérkezésekről, továbbá nyilvántartási kötelezettsége is van. A fenti bejelentést az EKAER regisztráció válthatja ki.

A hivatalos jogszabály: a külföldről, más EU tagállamból, vagy az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból forgalmazási céllal behozott élelmiszerek esetén, ha a vállalkozás telephelye az első magyarországi tárolási hely, az üzemeltető vállalkozónak ezt a tevékenységét be kell jelentenie, és a beérkezett szállítmányokról – az élelmiszer-előállítással és -forgalmazással kapcsolatos adatszolgáltatásról és nyomonkövethetőségről szóló 3/2010. VM rendelet [3/2010. (VII. 5.) VM rendelete] szerint – rendszeresen jelentést kell küldenie. Nem kell ugyanakkor megküldenie a jelentést a vállalkozásnak azokról a szállítmányokról, amelyekre vonatkozó jelentési kötelezettségét az EKÁER rendszerben teljesítette. (Forrás: www. portal.nebih.gov.hu)

(Amennyiben még nem regisztrált az EKAER felületén, azt ITT tudja most megtenni.)

Fotó: www.pixabay.com

Mi számít első magyarországi tárolási helynek?

Magyarország területén lévő létesítmény, ahova a harmadik országból vagy tagállamok közötti kereskedelemből származó élelmiszert forgalomba hozatal, illetve feldolgozatlan vagy feldolgozott termék előállítás céljára először betárolták. (Forrás: www. portal.nebih.gov.hu)

Nem érdemes kockáztatni!

Többségében gazdasági okai vannak a külföldi behozatalnak, úgymint pl. nem kell megfinanszírozni a külföldi vásárlásnál az ÁFÁ-t, vagy akár árelőnnyel is tud vásárolni némelyik vendéglátó, vállalkozó. Többségében sikeres vásárlások ezek, de a tapasztalatok azt mutatják, a fent említett jogszabályról vagy nem tudnak, vagy nem tartják be, az adminisztrációnak ezután már nem felel meg, azaz törvényt sért. Éppen ezért nem érdemes kockáztatni, inkább tájékozódni folyamatosan az adminisztratív kötelességeink felől is.

(Bővebb információ itt található a jogszabállyal, adatszolgáltatással kapcsolatban.)

Tags: , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE