fbpx

A mai napon rendezték meg a Bocuse d’Or magyarországi döntőjét a Hungexpón. Az idei versenyen 4 csapat mérte össze tudását Hack Barnabás, Balog Szabolcs, Kelemen Roland és Molnár Bence vezetésével. A norvégia világversenyre való felkészülés szellemében ezúttal a tenger gyümölcsei és a lazac kapta a főszerepet.  

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia célja az ifjú tehetségek felkutatása és szakmai előmenetelük támogatása. Az Egyesület feladata a legalkalmasabb, legtehetségesebb szakács megtalálása, aki a következő Bocuse d’Or Europe versenyen képviselheti Magyarországot. Sikeres szereplés esetén pedig kvalifikálja magát a Bocuse d’Or Lyon 2025-s világdöntőjére. 

Nagy volt az izgalom a Bocuse d'Or magyarországi döntőjén!
Fotó: www.instagram.com/bocusedorhungary/

A hazai döntőt megelőző selejtező verseny témáját 6 héttel a rendezvény előtt hirdették ki, a 20 országot felvonultató európai döntőn 2024. márciusában a magyar döntő győztese képviselheti hazánkat. Az erre való felkészülés jegyében a két fő téma a lazac és a tenger gyümölcsei volt. Ezek mindegyikét 12 főre kellett elkészíteni. A zsűri tagjai között olyan szakmai kiválóságok ültek, mint a Costes csoportot képviselő Molnár Márk és Rácz Jenő. A tavaly zöld csillaggal kitüntetett Tóth Szilárd, a többszörösen elismert Stand25 két séfje, Széll Tamás és Szulló Szabina, vagy az Essenciából ismert Tiago Sabarigo. A verseny házigazdájának Jókúti Andrást kérték fel.  

Az első téma a lazac volt, melyhez a kötelezően fel kellett használni 1 db 1,5-2,0 kg-s norvég lazacfilét (egy darab filé) – hidegen vagy melegen elgondolva. Hozzá kétfajta vegetáriánus köretet és egy külön szervírozott mártást. Az egyik körethez pedig szintén kötelező elem volt minimum 2-féle gyökérzöldség. 

A második téma melegen szerzvírozott tenger gyümölcse. Ehhez kötelező elemként a tányéron kellett szerepelni almának, zellernek, céklának, illetve valamilyen ráknak és kagylónak – és természetesen a mártásnak.  

A zsűri által maximálisan adható pontszám 70 és az értékelés során figyelembe kellett venniük többek között az eredetiséget, az alapanyag-tiszteletet, a prezentálást – és persze az ízt.  

Balog Szabolcs tányértémája/ Fotó: www.facebook.com/magyarbocusedorakademia

A magyarországi Bocus d’Or döntő csapatai

Az első boxban az Almavirág étterem szakácsa Balog Szabolcs dolgozott, commisa Takács László.  

A második boxban Kelemen Roland kezei alatt készültek a szebbnél szebb tányérok Fodor Noel segítségével.  

A harmadik boxban, a korábban commisként már versenyző, most már az Essencia csapatát erősítő Molnár Bence főzött Kaiser Botond támogatásával.  

Az utolsó boxban a Costes Iazakaya nyitásában aktív szerepet játszó Hack Barnabást üdvözölhettük, akinek Márfi Dominik dolgozott a keze alá.  

A nyertes tányér és a díjazottak

Kelemen Roland két tányérja:

„Sóstói” zöldalgás lazacgerinc zeller köntösben, tokaji borecettel marinált őszi cékla, fűszeres póréhagyma, marinált petrezselymes karalábé, brokkoli, csicsóka ropogós, kapros tejszínes osztriga velouté, füstölt burgonyahab, krémes tojás, vargányás derelye, hegyi sült sajt.

Fésűkagylóba göngyölt homár „Hortobágyi” barna vajjal glasszírozva, zellerkehely, marinált zöldalma, grillezett kapros osztriga, zsenge sárgacékla croissant, torma, citrus, kapros osztrigamajonéz.

Kelemen Roland lazacos tányérja / facebook.com/magyarbocusedorakademia

Legfentarthatóbb tál: Hack Barnabás  

Média zsűri különdíj: Molnár Bence  

Legjobb halétel: Hack Barnabás  

Legjobb commis: Kaiser Botond

A magyar döntőn a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a szokott módon életműdíjat is átadott. Idén a két Michelin-csillagos Platán Gourmet séfje, Pesti István vehette át az elismerést.

Tags:
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

No Related Article

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE