fbpx

A levegő alapú étel lehet a megváltás. Miközben az univerzumba kacsintgatunk és ott próbáljuk a jövőnket látni, itt van az orrunk előtt az, ami megoldja az emberiség túlnépesedéséből adódó élelmiszerválságot. Nevezhetjük új trendnek, vagy csak a tudósok fejéből kipattant gasztronómiai őrületnek, de az tény, hogy mára a levegőből lehet ételt készíteni.

Fotó: Pixabay Illusztráció

Miért lehet ez óriási vívmány?

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Alapítványának tudósai szerint bajban vagyunk. A becslések alapján, a mezőgazdasági termelést nagyjából 70 százalékkal kellene növelni ahhoz, hogy a Földön élő emberi populáció megnövekedett élelmiszer igényeit ki tudják elégíteni 2050 -re. Az erre a célra igénybe vehető földterület, csupán csak 5 százalékkal növelhető, mely egyértelműsíti, hogy egyelőre megoldhatatlan problémával állunk szemben. Nem beszélve arról, hogy környezetvédelem szempontjából sem elhanyagolható, ugyanis az élelmiszeripar már több üvegházhatást okozó gázt termel, mint a teljes közlekedési szektor. A levegő viszont bőséggel rendelkezésre áll.

Fotó: Pixabay

Hogyan lehet ez?

Az alapok a NASA tudósai fejéből pattantak ki, mikor az 1970-es évek űrprogramja során azt kutatták, hogyan oldhatják meg a hosszú űrutakon lévő űrhajósok élelmezését. Az ötlet abból adódott, hogy mi lenne, ha az asztronauták belélegzett levegőben lévő elemeket fehérjékké tudnák átalakítani. A módszer az úgynevezett „zárt hurkú” szén-dioxid cikluson alapszik, mely által a korlátozott erőforrásokkal is élelmezési lehetőséget lehet biztosítani. A hidrogén – tropoknak nevezett mikróbák, hasonlóan működnek, mint a szén – dioxidot oxigénné átalakító növények. A NASA kutatásai ezen a téren egy idő után abbamaradtak, de szerencsére volt, aki újra felvette a fonalat.

Fotó: Air Protein Facebook

Az Air Protein

Két kutató, Dr. Lisa Dyson és Dr. John Reed megvizsgálta a kezdetleges kutatási adatokat, és azokkal újra elkezdett dolgozni. Megalakították a kaliforniai székhelyű startupot, mely teljesen ráállt a témára. Valójában az eljárás nem újkeletű, hiszen régóta tudjuk, hogy a levegőben lévő összetevők megfelelő eljárásokat alkalmazva élelemmé alakíthatóak. Lisa Dyson fizikus szerint az általuk megalkotott „csodahús” ízében, állagában és illatában is a megtévesztésig hasonlít az eredetihez, és mégsem állati eredetű. Mára már a kutatások addig jutottak, hogy csirke, lazac, marhahús ízű póthúst is elő tudnak állítani. Nemhogy teljesen megegyeznek az eredetivel, de még a textúrájuk is hasonlatos. Az általuk kifejlesztett technológia óriási előnye, hogy sokkal gyorsabban is előállítható belőle termék, mint a hagyományos állattartás, hústermelés által.

Lisa szerint néhány óra alatt elképesztően finom steak készíthető el a levegőből. Amennyiben a piackutatások helytállóak, ez az innovatív megoldás rohamosan be fog robbanni a világ élelmezésébe a húspiacon. Az Air Chicken termékek várhatóan már jövőre kaphatóak lesznek az amerikai polcokon.

Fotó: Air Protein Facebook

Levegő fehérje

Az újrahasznosított szén-dioxidot használja fel olyan termékek előállítására, mint a pálmaolaj és a citrusolaj mikroba alapú alternatívái. A tudóspáros által kifejlesztett módszer a joghurt készítéshez hasonlóan élő kultúrákon alapul. Az Air Protein fermentációs tartályokban hidrogenotróf mikrobákat tenyészt, amelyeket szén-dioxiddal, oxigénnel, ásványi anyagokkal, vízzel és nitrogénnel táplál. A végeredmény egy fehérjében gazdag liszt, ami hasonló aminosav profillal rendelkezik, mint a húsfehérje, emellett GMO-mentes is. Dyson elmondta, hogy a speciális lisztből szinte bármilyen húst elő tudnak állítani, a végeredmény a speciálisan beállított nyomáson, hőmérsékleten és főzési technikán múlik.

Fotó: Pixabay Illusztráció

A folyamat

A levegős fermentáció ugyanazokkal az építőelemekkel kezdődik, amelyekre minden növénynek szüksége van a növekedéshez – levegő, víz és megújuló energia. Néhány óra kell csak hozzá, hogy elinduljon a fehérjetermelés, hasonlatosan a bor, a sajt, vagy a joghurt készítéséhez. A tenyészetek által termelt fehérjét begyűjtik és megtisztítják, majd szárítják és eltávolítják a vizet. Az eredmény egy szupertiszta, fehérjedús liszt.

Végül, mint ahogyan a lisztből tésztát készítünk, kulináris technikákat alkalmaznak. Air Protein lisztjéből hozzák létre a megfelelő textúrákat és ízeket, melyek hasonlatosak a hagyományos csirkéhez, marhához, sertéshez, vagy a tenger gyümölcseihez. Az elkészült termék nem tartalmaz állatokat, szóját, hormonokat, peszticideket, gyomirtó szereket vagy GMO-t.

Fotó: Pixabay

Klímavédelem és az emberiség jövője is múlhat rajta

Ha valami a fenntarthatóság zászlaja alatt tud működni, akkor ez, bizony az. A ciklus úgy működik, hogy a mikrobák elfogyasztják a kilélegzett szén-dioxidot, amelyből élelem keletkezik, amit aztán az emberek újra elfogyaszthatnak, újra kilélegezve a szén-dioxidot. A technológia klímavédelmi potenciálja többrétegű. Először is maga a folyamat „karbon-negatív”, mivel szén-dioxidot használ a fehérje előállításához. Másodszor, arányaiban az eljárás 1,5 milliószor kevesebb termőföldet igényel, mint a szarvasmarha-tartás, illetve 15 ezerszeresére csökkenti a vízfelhasználást egységnyi marhahúshoz képest. Arról nem is beszélve, hogy az Air Protein tervei között szerepel, úgynevezett levegőfelfogó üzemek létesítése, amelyek szén-dioxidot tudnak kivonni a Föld légköréből. 

Forrás: https://www.airprotein.com/

Címkék: ,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE