fbpx

Nincs könnyű helyzetben, aki ma olyan vendéglátó egységet nyitna, ami még nincs. Az Egerben élő Klaudia és párja, Robi azonban sikerre vitte ezen törekvését, ugyanis ötletük nem csak a városban, de az országban is egyedülálló. A legendás narancssárga kanapéval és persze óriási bögrékkel vár a Central Perk!

Ami a kezdeteket illeti, Klaudiának és Robinak nem sok köze volt a vendéglátáshoz, azonban régóta foglalkoztatta őket valamilyen közös projekt gondolata. Mivel mindketten szerették a műfajteremtő sorozatot, így amikor felkerült az egyik legnépszerűbb streaming szolgáltatóhoz, közös maratonba kezdtek. Nagyjából a 4. évad környékén jártak, amikor elkezdtek arról beszélgetni, milyen jó lenne, ha valóban be lehetne ülni a híres kávézóba. Az ötlet már magában hordozta a sikert, hiszen több, mint 25 év telt el a Jóbarátok első részének bemutatása óta, mégis megunhatatlannak tűnik a Jóbarátok-jelenség. A Z generáció tagjai ugyanúgy nevetnek a sok évtizeddel ezelőtti poénokon, mint az, aki már ezerszer látta az egyes részeket.

A két tulajdonos, Klaudia és Robi/ Fotó: Facebook_Central-Perk-Eger

Süketszobából bárpult

Az elhatározást végül tettek követték és tavaly novemberben elkezdtek dolgozni a korábban Patyolatként, majd hallókészülék-értékesítéssel foglalkozó üzlethelyiségen. Ez utóbbi azért bizonyult fontosnak, mert nem várt meglepetéseket (magyarul nehézségeket) hozott magával. Ahhoz, hogy a lehető legjobban visszaadják az eredeti teret és felosztást, több falat is ki kellett verniük. Jelenleg a kiszolgáló pultként üzemelő rész korábban süketszobaként üzemelt, így mikor kiverték a falakat, azokból több talicska homok hullott ki, viszonylag váratlanul. Ennek ellenére kizárólag a család és a barátaik segítségével sikerült mindössze pár hónap alatt elérni a lehetetlent.

Ahhoz, hogy a leghitelesebb legyen a Central Perk, rendületlenül járták a bolhapiacokat, bújták az internet különböző bugyrait és természetesen bőven akadt, amit készíttetni kellett. Ilyen volt például az ikonikus narancssárga kanapé, vagy a pult feletti „service” felirat. A berendezés nagy részével azonban szerencséjük volt, hiszen a sorozatot övező, szűnni nem akaró lelkesedésnek hála, a net tele van különböző relikviákkal és olyan jól ismert „szereplőkkel”, mint Hugsy, vagy a büdös macska.

Fotó: Visnyai Klaudia

A Central Perk azonnali siker

Miután kezdett formát ölteni a kávézó, elkezdték különböző sejtelmes módon belengetni a nyitást a különböző social media felületeken, a várt hatás pedig nem is maradt el. Március 3-án valósággal megrohamozták a helyet, mindenki szeretett volna valahol egy képet. Azóta is töretlen a népszerűségük, egyedül májusban tapasztaltak egy kis visszaesést. Ezt megelőzendő folyamatosan különböző, tematikus programokkal várják a vendégeiket a kvízestektől a slam poetry versenyekig. Ahogy az várható volt, a közönségük nagy része turista, akik akár több várossal arrébb is kocsiba pattannak az élményért. A helyiek leginkább estefelé ülnek be egy-egy pohár Békésszentandrási kézműves sörre vagy kávéra, ilyenkor pedig előkerülnek a társasjátékok, ami szintén egyedi lehetőség a környéken.

Fotó: Visnyai Klaudia

Nem lehet elég a kávéból és a sütiből

Ami a kínálatot illeti, a Central Perk a klasszikus vonalat hozza. A kávét a debreceni Black Sheeptől szerzik és kétféle pörkölésű, specialty feketét kínálnak. A minőségi szerviz érdekében mindketten elvégeztek egy barista tanfolyamot, így a kávésbögre a lehető legjobb kezekben van náluk. A hagyományos kávék mellett kérhető náluk még matcha és chai latte is, valamint narancslével vagy tonikkal turbózott presszó is. Isteni náluk továbbá a limonádé, a különböző szörpök pedig házi készítésűek, külön piros pont jár nekik, ugyanis vannak cukormentes verziók is. A süteményeket egy feldebrői cukrászlány készíti, és a környezetvédelem jegyében a párja biciklivel szállítja nekik házhoz. Mivel a környéken nem nehéz zserbóhoz és somlóihoz jutni, így ők egy modernebb választékot szerettek volna. Van vegán zebra Hugsy ajánlásával, Chandler és Rachel túrótortája, Ross tengeri sós karamellje és az elmaradhatatlan karácsonyi trüffel is kapható – bár utóbbi népszerűségéről nincs információnk.

Fotó: Visnyai Klaudia

A hely Jóbarátok feelingjét azonban a legjobban talán az adja vissza, hogy amikor nem Klaudia vagy Robi állnak a pultban, akkor valamelyik családtagjuk, vagy barátjuk szolgálja ki a vendégeket. A Central Perk tehát egy igazi szerelemprojekt, ami a hozzátartozók, haverok segítsége és támogatása nélkül nem jöhetett volna létre, ez a családias hangulat pedig azonnal érződik. Szerintünk pedig ettől (is) lesz igazán jó egy friss vállalkozás, a vendégből pedig törzsvendég.#

Cím: 3300 Eger, Érsek utca 11.

Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE