fbpx

Manapság rengetegszer jön szembe velünk az a tény, hogy kevés a víz. Nem csak elszigetelt jelenségről beszélünk, mely egy-egy települést, földrészt érint, hanem globális válság elé nézünk. Egyértelmű, hogy ha a jövőnket, a gyermekeink és az unokáink életét szeretnénk jobbá tenni, akkor spórolni kell vele.

Fotó: Pixabay

Mennyi víz áll rendelkezésre?

A Földünk felületének 71%-át víz borítja. Ennek a hatalmas vízmennyiségnek azonban csak egy része, kb. 2,5-3%-a édesvíz, amely az emberiség számára felhasználható. Jelentős része azonban (kb. 80%-a) a sarki jégtakaróban található, így jóval kevesebb van belőle, mint gondolnánk. Miközben a víz iránti igény napról-napra egyre nő, a Föld ivóvízkészlete drasztikusan csökken. Az ENSZ szakkutatói szerint a vízhiány az évszázad végére drasztikus méreteket fog ölteni. Földünk vízkészletének megóvása, és a megfontolt édesvíz-felhasználás közös érdekünk. Nem csak aranyat fog érni, hanem drágább lesz mindennél.

Fotó: Pixabay

Megtörtént, amitől féltünk

Azok a sötét előrejelzések, amikkel mostanában riogatnak minket a tudósok, nem új keletűek. Valóban fogyóban van az alapvető lételemünk. Persze a most élő emberi populációt még nem annyira érinti, de elég komoly válsághelyzet elé nézünk a jövőben. Valóban nagy szükség van a rendelkezésre álló vízkészlet megóvására.

A közvetlenül felhasználható mennyiség nagy részét a mezőgazdaság használja és ipari célokra fordítják. A pazarlás megdöbbentő arányokat mutat, márpedig a vízre a Föld teljes lakosságának szüksége van. Az ENSZ egyik tanulmánya szerint, 50 év múlva 40 %-kal többen élnek majd a Földön, miközben a vízkészletünk rohamosan csökken.

Fotó: Pixabay

Magyarország sem áll jól, de vannak rejtett készleteink

Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy Magyarország felszíni vízkészletének több mint 90%-a külföldről érkezik. Folyóink vízminőségét és mennyiségét pedig egyáltalán nincs módunk szabályozni. Ettől függetlenül mi jól állunk, mivel az Alföld rétegzett pleisztocén és felsőpannon üledékei hatalmas mennyiségű édesvíz-készleteket tárolnak. Nem használjuk, és nem is foglalkozunk vele, kincset ér. A nemzetközi vízterületi osztályozás szerint is a világ nagy vízadó rendszerei között szerepel ez a terület, éppen ezért nagy jelentősége van a hazai vízforrásaink védelmének.

Fotó: Pixabay

Túl sok vizet használunk

A fejlett országok 2-3-szor annyi vizet használnak, mint amennyit a természetes vízkörforgás biztosítani tud. Emiatt növekszik a hiány, változik a természetes környezet. A vízgazdálkodás csak sebeket gyógyít, nem megoldásokra törekszik. Ehhez adódik hozzá a globális felmelegedés összes negatív hatása, amit sajnos a saját bőrünkön is érzünk. A szakemberek szerint a körforgásos gazdaság lehet az alapja a jövőnek, és ennek tudatában kell lépéseket tenni a vízkészletek észszerű felhasználására, a természeti katasztrófák kiküszöbölésére.

Fotó: Pixabay

Előtérbe kerültek a klímapolitikai lépések, a károsanyag-kibocsátás csökkentése, a társadalom szemléletformálása. A körforgásos vízgazdálkodás, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar megalkotása, az egyének felelősségtudatának erősítése a fenntarthatóság zászlaja alatt kell, hogy működjön.

A vendéglátás érdeke is a víz

A víz egy étterem életében nélkülözhetetlen. Szükség van rá minden területen, a főzéshez, a vendégek kiszolgálásához, és feltétlenül fontos az éttermi higiénia megteremtéséhez. A vendéglátóegységeknek kötelező hideg és meleg vízzel rendelkeznie. A konyhatechnológiai tervezésnél fontos szempont a vízellátás, így figyelembe kell venni a legoptimálisabb megoldásokat.

Fotó: Pixabay

Általános megoldások

  • Soha ne folyassuk a csapot feleslegesen!
  • Javítsuk meg a csöpögő csapokat! Rengeteget spórolhatunk.
  • Válasszunk gazdaságos konyhai gépeket.
  • Amíg várjuk, hogy épp kívánt hőfokú hideg vagy meleg víz folyjon ki a csapból, az addig elfolyó mennyiséget edénybe folyassuk, és később másra felhasználhatjuk.
  • Tartsunk a konyhában egy vizeskancsót, amit hűtőbe is tehetünk. Ha valaki szomjas, ne a csapból folyassa a vizet.
  • Ne használjunk folyóvizet fagyasztott étel felolvasztására.
  • Ne pazaroljuk a jeget/jégkását. A felesleget gyűjtsük edénybe. Ha véletlenül a földre pottyan, vegyük fel, és használjuk növények locsolására.
  • Mind a háztartások, mind a vendéglátás egyik legnagyobb ellensége a vízkő. A konyhai gépek alkatrészein is lerakódik, amely rontja az eszköz teljesítményét, és megrövidíti az élettartamát. Sajnos ilyenkor többször kell használni, feltölteni, így több vizet is használunk. Tehát ha szeretne valaki odafigyelni a vízfelhasználásra, foglalkozzon többet a berendezéseivel!

Közös érdekünk vigyázni a vízre. Próbáljunk meg mindent megtenni azért, hogy a jövő nemzedékeinek is elegendő mennyiségben jusson belőle.

Tags: , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE