fbpx

Aki ismeri Velence gasztronómiai felhozatalát és ért is hozzá, az tudja, hogy a minőségi kulináriát egyedül a Groenk Deli képviselte. Eddig! Néhány hete azonban társat is kapott, mégpedig az Édes Velence Bisztrót, ami nem csak trendi, de egyedi, és hiánypótló is egyben. Velence és környéke mindig is idilli hely volt, most pedig még jobb lett!

Minőség és ízparádé

Sokaknak nem kell bemutatni Velence „falu” kiemelkedő minőséget prezentáló fagylaltozóját. Kétségtelenül a legjobbak közé tartozik a környéken, azzal együtt, hogy nincs is sok versenytársa. A trendek ritmusát nem feledő, mégis klasszikus fagylaltozó minden évben fejlődött egy kicsit, most azonban nagyot ugrottak. Bár a bisztró terve nem volt újkeletű, most végre megvalósulhatott. Velence falu kanyargós, parasztházakkal szegélyezett főútja mellett, mely nyugalmasan réved rá a templomra, és a retró kocsmára, most megjelent egy kedves kis hely, ami a magas gasztronómia alapjaira épült. Az Édes Velence egy olyan bisztrókonyha, mely egyedi stílusú, megfizethető árakkal, és ami a legfontosabb, magas minőséggel.

Hogyan kerül egy bisztró Velence szívébe?

A séf, Weszely Z. József már évek óta tervezgeti a bisztró létrehozását gyerekkori barátjával, Kármán Sebestyénnel, aki az Édes Velence cukrászda tulajdonosa, de jó néhány dolog közbeszólt. Jött a COVID, majd a válság, a megvalósítás pedig egyre csak csúszott, mostanra azonban összeállt a kép. Nem egynyári vendéglátóhelyről beszélünk, ami már magában hordozza a tudatos építkezést. A tulajdonosok elmondása szerint addig lesznek nyitva, amíg tudnak, és az időjárás kegyes hozzájuk. Egy hosszútávú projekt kelt tehát életre, mely egyértelműen emeli a környék vendéglátását.

„Alapvetően nem a turistáknak szeretnénk megfelelni, inkább a környéken élők számára szerettünk volna egy olyan helyet, ami ár-érték arányban megfizethető, minőségi gasztronómiát képvisel.”

Weszely József séf

Ahogy a legtöbb csúcsséf, úgy Weszely József is bejárta a világot közel 25 éves pályafutása alatt. Hajókon, szállodákban vezetett konyhákat, főzött politikusoknak, a jordán hercegnek, sőt, még Lionel Richie is fogyasztott az általa készített ételekből. A budapesti vendéglátás csúcsán volt évekig, amely után úgy döntött, hogy önmagát szeretné megvalósítani.

„Én már nem séf szerettem volna lenni, aki küzd a „politikával”, a mindennapokkal, az emberekkel. Én csak egyszerűen jókat szeretnék főzni, vagyis ami a legszebb része a szakmámnak.”

Mivel találkozhatunk az Édes Velence Bisztróban?

Az már kiderült, hogy bisztrókonyhával. Viszont az Édes Velence mégis több ennél. Koncepciójuk szerint nincsenek menük, nincs havi vagy heti étlap sem. Ehelyett napi 5-6 étel van a palettán, amit a táblára írnak. A séf felkel reggel, elmegy beszerezni az alapanyagokat, és ott, akkor dönti el, mit fog készíteni azon a napon. Kreatív, szakértelmet kívánó, hosszú évek tapasztalatából gyökeredző igazi vendéglátás.

„Amit érzek, azt főzök.”

Mikor megkóstolja valaki a minőségi, szívvel, tudással elkészített ételt, egy teljesen más univerzumot fog megtapasztalni. Ezt képviselik ők, akiknek az a fontos, hogy a vendég mosolyogva álljon fel az asztaltól. Semmi puccparádé, csak könnyedén. Lehet helyben fogyasztani, de el is vihetjük az ételt. Bárki betérhet hozzájuk, akár hátizsákkal, akár elegánsan, mindenki megtalálja a maga igényét.

Nekünk a Velence a Balaton. Szeretnénk a helyi embereket rávezetni, hogy mit is jelent az odafigyeléssel készült étel. Talán azt is mondhatnám, hogy edukálni szeretnénk a vendégeinket.”

A gasztronómiai koncepció mellé – egy bár

Nem is kérdéses, hogy az étteremhez dukál egy jó bár is. Természetes ennek velejárója a megfelelő kávé, a csapolt sör, a koktélok és a borok. A pult másik oldalán Kármán Noé áll, aki elmondta nekünk, hogy a legfontosabb számukra a helyi borok bemutatása. Ez sem véletlen, hiszen az Etyek-Budai borvidék részeként kiváló tételekkel lehet találkozni a bisztróban.

Fotó: Édes Velence Bisztró Facebook

Az kétségtelen, hogy az Édes Velence Bisztró kihagyhatatlan kulináris élményt jelent. Ha szeretne valaki igazán jót enni, látogasson el Weszely József séfhez, és válasszon ételkölteményeiből!

Cím: 2481 Velence, Fő u. 68,

Tags: , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE