fbpx

Az alapanyagok jó minősége mellett a grillezés legfontosabb szabálya, hogy a hús, zöldség vagy hal szaftos maradjon a füstös kéreg mögött. Itt a táblázat, hogyan kell tökéletesre sütni az alapanyagokat.

A tökéletes hőmérséklet.

Előkészítés

Mindenkinek van saját pác receptje, ha nincs, gyorsan ki kell fejlesztenünk egyet. Érdemes több jó tanácsot, eljárást elolvasni, hogy milyen alapanyagokból, fűszerekből állítsuk össze, majd saját szájízünkre megalkossuk a saját fűszerezésünket. A legfontosabb, hogy minél előbb történjen meg a pácolás, akár pár nappal korábban, előző este, de minimum 3 órával sütés előtt. Akár hús, akár zöldség, vagy gyümölcsről legyen szó, minidig olaj alapú legyen a pác, ami nem ég meg olyan gyorsan. Gondolok itt a szűretlen olíva olajra vagy  a vajra, amivel érdemes csak a végén kenegetni az ételt, hamar megégne. Az páchoz közkedveltek a keleti, sűrűre főzött szószok, mint a worchester, a soya, a halszósz, a chili szószok, balzsamecetek. E mellett sokan esküsznek a mustárokra, igazi kechupra, paradicsompűrére és az ízesített olajokra. A pácokat azonban a fűszerek teszik igazán érdekessé, amivel azonban óvatosan kell bánni, mert megégnek sülés közben. A lényeg mindenképpen az, hogy minél többet álljon az ízesítésben és sütés előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, így biztosan átsül a közepes is.

Kívül ropogós, belül szaftos grill ételek.

Nézzük a sütési szabályzatot

A csirkemell és a tarja mellett rengeteg izgalmas alapanyaggal dolgozhatunk. Ilyen a bárány, a hal, a tengeri gyümölcsök, a zöldségek, de még a gyümölcsök közül is a húsosabb fajták mennyei fogások grillen sütve.

Filézett csirkecomb – 180 g / Hőfok: 180°C / Idő: 25-30 perc /Jól átsütve: 75°C

Csirkeszárny: 75 g /Hőfok: 180°C/ Idő: 15 perc/ Jól átsütve: 75°C

Kacsamell: 220 g / Hőfok: 190°C / 10-15 perc

Hátszínszelet, bélszínszelet, T-bone steak: 2,5 cm vastag/ 200 – 220 °C/ 8 perc

Bélszín: 1,5 – 2,0 kg / 150 – 160 °C/ 1 – 1,5 óra (indirekt sütési mód)

Oldalas: 1,5 – 1,8 kg / 180 °C/ 10-12 perc  (abált, előfőzött)

Egész hal: 400 g / 180 °C / 25 perc

Báránycomb: 1.5 kg / előfőzést igényel: 60 perc /160 °C / grillen: 180°C / 12 perc

Gomba, zöldségek nyárson: 2-4 cm vastagság/ 170°C / 8 perc

Kukoricacső egészben: 180 °C / 15 perc

Füge: X-et vágva az aljába / 180 °C/ 5 perc

Körte: Félbevágva / 160 °C / 12 perc

Nyár végén mit érdemes sütni?

Eljött az érett zöldségek és gyümölcsök ideje, amikor a vastaghúsú kápia paprikát, padlizsánokat és édes paradicsomokat akár egészben is elkészíthetjük a grillen. A sült zöldséghús mennyei marináltan a fajsúlyos húsok köreteként, kenyerek kencéjeként. A grillhúsok pedig soha sem mennek ki a divatból. Az ősz közeledtével bátran nyúljunk a vadakhoz egy kis grillezett gyümölccsel, vagy a zsenge tejes bárányhoz, aminek a húsa azonnal és finoman elkészül a grillrácson.

Tipp étterem tulajdonosoknak

Hasznosak és gazdaságosak az előre meghirdetett, tematikus grillestek. A vendégek szeretik tudni, mire érkeznek, mi készül majd a rácson, és különleges alkalomként kezelik, ha egy „Bárány a grillen” estre érkeznek. Nem utolsó sorban az előre beregisztrált vendégek számát is jobban követni tudjuk, így kellő mennyiségű alapanyaggal lehet készülni ezekre az alkalmakra.

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE