fbpx

Anno egyetlen formában ismertük az ananászt: édes, puha falatokban konzervből. A szirupban ázó, konzerves ananász után valódi áttörés először a friss, édes gyümölcsöt enni. De hogyan kerüljük el a savanyú, rossz terméseket?

Az ananász másodvonalas déli gyümölcsként jelent meg Magyarországon. A vasfüggönyön innen sokáig teljesen hiánycikk volt a trópusi gyümölcs. Ma már egész furcsa belegondolni, hogy az élelmiszerboltokban nem alaptermék a citrom, narancs, banán, kiwi és ananász. Amikor a szocialista hiánygazdaságban megjelentek az első déli gyümölcsök, a banán és a citrusfélék voltak leginkább kaphatók, az ananász konzervként volt elérhető. Az egyben kapható, friss ananásszal a legtöbb magyar csak a rendszerváltás után ismerkedhetett meg.

Miért kevésbé ideális a konzerv?

Hogyan kellene elvileg, a lehető legoptimálisabb körülmények között fogyasztanunk egy friss termést? A válasz egyszerű: egy zöldség vagy gyümölcs maximális enzim-, vitamin- és tápanyagtartalmát akkor tudjuk bevinni a szervezetünkbe, ha a szedés után azonnal elfogyasztjuk. Ez persze a mindennapi életünk során a legritkább esetben valósul meg, ezért lényeges kérdés, hogyan jutunk hozzá egy-egy vitamindús élelmiszerhez.

Ha az ananászt konzerválják, a friss gyümölcsöt először ipari körülmények között hámozzák, majd hőhatásnak teszik ki, ezzel megállítják az utóérését. Végül karikákra vagy kisebb darabokra vágva, fémdobozokba adagolják, és szirupos lében áll felbontásig. Hiába a konzervek légmentes lezárása, a cukros vízben állás miatt egyrészről felpuhul a gyümölcs feszes, rostos szerkezete, miközben megszívja magát cukorral is.

Egy édes gyümölcs túlcukrozása

Az ananász egyébként is magas cukortartalmú. 100 gramm gyümölcs annak érettségi fokától függően 12-15 gramm fruktózt, azaz gyümölcscukrot tartalmaz. Aki kóstolt már érett ananászt, pontosan tudja, hogy nem igényli az utólagos édesítést.

Az édességipar persze gazdagon cukrozza az ananászt, és nem csak konzervben. Számtalan édesség, cukorka, nyalóka, csoki, sütemény és cukrozott üdítőital is készül belőle. Tegyük hozzá, hogy ezekben az esetben minimális gyümölcstartalma van a termékeknek. A koktélok világában igazán kedvelt az ananász, friss formájában is, hiszen igazán mutatósak a cikkelyei és a gyümölcs mókás kinézetű egésze is.

Az értékes tápanyagokat legtökéletesebben megőrző tartósítási mód a gyorsfagyasztás. A minőségi gyártók törekvése, hogy a gyümölcs leszüretelése és a hősokkolásos technológiával történő mélyfagyasztás között a lehető legminimálisabb idő teljen el. A jelenlegi tudásunk szerint ezzel a hűtési metódussal tudjuk megőrizni legjobban a friss gyümölcs ízeit, textúráját és beltartalmi értékeit.

További remek tartósítási módszer az aszalás, amit cukor felhasználása nélkül is megvalósítható, ám ez a technika értelemszerűen jelentősen beszűkíti a további konyhai felhasználás lehetőségeit.

Ananász: a felolvasztás 3 módja

Három remek módszert ajánlunk. A mikrohullámú sütőknek ma már van kiolvasztás funkciója, ez esetben kövessük a gépünk teljesítménye szerinti utasításokat. További okos megoldás, ha a fagyasztóból először néhány órára hűtőbe tesszük, és utána szobahőmérsékletre. A harmadik bevált módszer, ha egy tálat hideg vízzel töltünk meg, és ebbe tesszük a gyümölcsöt, lehetőleg nyloncsomagolásban, hiszen nem a gyümölcs szétáztatása a cél.

Fogyasszuk nyersen, magában vagy salátákban, kockázzuk egészséges reggeli granolára vagy grillezzük meg, mint a legmenőbb éttermekben, és ne maradjon le a grillrácsról otthon sem a közelgő grillszezonban!

Ananászos, halas taco, Mexikó
Nem csak Mexikó imádja: ananászos, halas taco / Fotó: platinumproperties1, Pixabay.com

Az ananász megéri a gondoskodást. Rendkívül magas rosttartalmú gyümölcs, kiváló ásványi anyag- és vitaminforrás. Csak a C-vitamin tartalma az ideális napi bevitel 131%-át fedezi, ha az RDA (Reccommended Dietary Allowance), vagyis a nemzetközileg jelenleg ajánlott napi tápanyagbevitel adataira támaszkodunk.

Mára tudományosan bizonyított, hogy támogatja a szívműködést és a termékenységet, jót tesz az emésztésnek és a bőrnek, segít a megfelelő szinten tartani a vérnyomást és a tüdőasztma megelőzésében. Ha valaki részletesebben is kíváncsi rá, hogy milyen kutatások és tanulmányok támasztják alá az iménti állításokat, ajánljuk a Medical News Today cikkét, amelyben megtalálhatóak az idézett tudományos források.

Tags: , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE