fbpx

Hazánkban pacalban nincs hiány, viszont az is biztos, hogy az egyik legmegosztóbb étel. Csak két lehetőség van, vagy viszolyog tőle valaki, vagy imádja. Nincs középút. A magyar konyha sok ételt készít belsőségekből, amelyek alapvetően egészségesek. A pacal a mai napig kuriózum az éttermekben.

Hazánkban pacalban nincs hiány, viszont az is biztos, hogy az egyik legmegosztóbb étel.
Fotó: Pixabay

Mi is a pacal?

A pacal a szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomrából készülő étel alapanyag. Magyarországon elsődlegesen a csíkokra vágott, nyers, tisztított bendőt használják fel. A marha gyomrát megtisztítják és felhasználás előtt kb. 1 cm széles csíkokra szeletelik. Kollagén és simaizom tartalma adja a belőle készült fogások jellegzetes ízét. Régen a pacalból készített ételeket hazánkban – és külföldön egyaránt – a szegényebb emberek fogyasztották. Mára az ínyencek egyik isteni csemegéjévé vált.

Magyarországon többnyire - egyéb húsfajtákkal együtt - pörköltet készítenek belőle. A tipikus, hagyományos recept nem bonyolult.

Fotó: Piaxabay

Mit készítünk belőle itthon?

Magyarországon többnyire – egyéb húsfajtákkal együtt – pörköltet készítenek belőle. A tipikus, hagyományos recept nem bonyolult. Hagymás pörköltalapon indul, majd belekerül a már előfőzött pacal. Az ételt bőségesen fűszerezzük, paprikázzuk és előszeretettel esszük csípősen. Köretnek általában burgonyát teszünk hozzá, de általában friss kenyérrel fogyasztjuk. Több változata is ismert, mint a körmös, csülkös, velős, füles, farkas pacal. A másik megszokott felhasználási módja a pacalleves.

A pacal nem a családi ebédek jellegzetes étele, inkább csak különleges alkalomra készítjük. Azokban a családokban fordul elő leginkább, ahol készítése már tradíció, viszont ott sem sűrűn kerül terítékre. Ennek az egyik fő oka, hogy sok munka van vele. Előkészítése hosszadalmas és a főzési idő is sokáig tart. Ezért leginkább éttermekben fogyasztjuk, de akárhol is készül, könnyen le lehet rövidíteni a főzési időt, az előfőzött csíkozott termékek használatával, mely a MATUSZ – VAD kínálatában is megtalálható.

Ez az egyik étel, ami nemzeti vonatkozása miatt kivívta magának, hogy többet szerepeljen az éttermek repertoárjában.

Mexikóban a férfiasság próbatétele, hogy meg kell enni egy egész tál brutálisan chilis pacalt

Fotó: Pixabay

Érdekességek a pacalról

  • Portugáliában Porto a pacalról kapta gúnynevét. A szegénység miatt a matrózok sokszor ették, főleg kolbásszal és babbal. Az étel neve tripas à moda do Porto”, így a portóiakat, elnevezték „tripeiros”-nak, vagyis pacalnyelőknek.
  • Egy olasz matróz állítólag úgy menekült meg a kalózoktól, hogy mikor már veszni látszott a csata, elbújt a hajó rakterébe. Nem is akárhova, hanem egy halom pacal alá, így valószínűleg a szag elriasztotta a kalózokat attól, hogy ott kutakodjanak.
  • Tessedik Sámuel evangélikus lelkész „Drága egyetlen pacalom” -nak szólította Szép Ilonkát.
  • Mexikóban a férfiasság próbatétele, hogy meg kell enni egy egész tál brutálisan chilis pacalt. Aki ezt megteszi, férfivá válik és elnyerheti a lányok kegyeit.
  • Karinthy Frigyes vicces mondókája „Ó paclak pacla, pacalfosztó prosztó”
  • Francois Rabelais francia írót tanmeséjének egyik fejezetcíme, „Hogyan lakott be pacallal a Gargantuával várandós Garganella.”
  • Amerikában nem fogyasztanak belsőségeket. A pacalból ott többnyire állateledel készül.
A világ nagy részén imádják a marha-, illetve a birkabendőt. Rengeteg recept lelhető fel.

Fotó: Envato elements

A pacal világszerte ismert

A savanykás erdélyi pacalcsorba tejföllel, jó sok fokhagymával és lestyánnal kiváló étel. A kínaiak csillagánizzsal és gyömbérrel fűszerezik. Talán ez egy olyan pacalos étel, ami a kezdő pacalozóknak ajánlott, teljesen más íze van, mint a csülkös pacalnak. Lengyelországban flaki nevű ételt fogyasztanak, Porto városának legendás étele a tripas, Törökországban a pacallevest szeretik „iskembe corbasi” és kenyérrel eszik. A spanyol callos a la madrilena talán az egyik legpacaltalanabb étel, mivel bőséggel tesznek hozzá serrano sonkát, és chorizot. Franciaországban készítenek pacalkolbászt, Svájcban -mivel mással, mint sajttal és besamelmártással fogyasztják. Európa nagy részén leginkább levesnek készítik el, de Mexikóban tacoba töltik, Indiában pedig chili porral, korianderrel, és lime-mal főzik.

Tags: , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE