fbpx

Nem kell feltétlenül Görögországba menni, hogy igazán ínycsiklandozó halas receptekhez jussunk. Vannak olyan ételek, amelyek végérvényesen elcsábítják ízlelőbimbóinkat, főleg azok, amiket ritkán kóstolunk. A hazai halfogyasztás eléggé elmarad az Európai átlagtól, pedig roppant egészséges táplálkozási mód. Szerencsére évről évre emelkedik hazánkban is a halak fogyasztása, és sok esetben elképesztően egyszerűen elkészíthetőek.

A hal sütésének klasszikus módja

Sokan azért ódzkodnak tőle, mert azt hiszik bonyolult művelet, pedig sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Vannak olyan alapanyagok, kész- és félkész termékek, melyek nem csak egészségesek, hanem kifejezetten könnyen elkészíthetőek. Amennyiben ismerünk néhány egyszerű megoldást, ízletes, tökéletesen tápláló ételeket készíthetünk a halakból. A sütés előtt és közben sok olyan dolgot lehet megtenni, ami által gasztronómiai élményekben gazdag étel kerülhet az asztalra. Hogy az íze még inkább izgalmas legyen, érdemes hozzáadni citromot, és nem árt, ha sütés előtt egy kicsi pácoljuk. Nagyon fontos, hogy a halat ne süssük túl, mert könnyen kiszáradhat.  

Hogy az íze még inkább izgalmas legyen, érdemes hozzáadni citromot, és nem árt, ha sütés előtt egy kicsi pácoljuk.

Fotó: Envato elements

Krétai konyha

Kréta szigete több, mint ezer kilométeres partszakasszal a halászat és a halkultúra fellegvára. Nem csoda, hogy konyhájuk is erre épül. A gazdag tengeri élővilág tipikus élőlényei a tengeri durbincs, kardhal, tonhal, muréna, makrélafélék. A krétai konyha végtelenül egyszerű. Jellemzően rendkívül jelentős a természetközelisége és egészséges mivolta. Az ételek elkészítési módjai évszázados múltra tekintenek vissza és szinte mindenhol tükrözik a tradíciókat, melyre épülnek. A part menti éttermek a friss halételekkel, a kis sütödékkel, fantasztikus grillezett ételekkel várják a vendégeket. A krétai konyha bővelkedik a zöldségekben, és előszeretettel sütik meg sütőben a halat, így igazi mediterrán varázslattal találkozhatunk náluk. Kréta a juh- és kecskesajtok kánaánja, és óriási mennyiséget fogyasztanak olívaolajból is, ami nem csoda, mert az egész szigeten rengeteg olajfa található.

Jellemzően kevés sót és cukrot használnak, ami a tepsiben sütésre is érvényes. A krétai konyha jellegzetes.

Fotó: Envato elements

A zöldségeket leginkább nyersen, vagy salátának elkészítve, olajos magvakkal megszórva fogyasztják. Rengeteget grilleznek és pácolnak. Nagyon kevés vöröshúst fogyasztanak, legszívesebben azonban halból és egyéb vízi élőlényekből készítenek ételt. Jellemzően kevés sót és cukrot használnak, ami a tepsiben sütésre is érvényes. A tepsis halakat általában zöldségágyra teszik, sok olívaolajjal locsolják, és bőséggel tesznek feltétnek is belőle.

A sütés alatt fontos a hő beállítása és folyamatos odafigyelést igényel.

Fotó: Envato elements

Néhány egyszerű szabály

Ha vajon sütünk, vigyázni kell, mert könnyen meg tud égni. Ekkor az történik, hogy egy kesernyés íz kerülhet az ételbe. A legkézenfekvőbb, ha a zsiradékokat keverjük, tehát ha a vajhoz teszünk egy kis olajat.

A sütés alatt fontos a hő beállítása és folyamatos odafigyelést igényel. A hirtelen magas hőben, gyorsan megpirul, viszont a belseje nyers marad. Ezért a hal sütése közben érdemes „játszani” a hőkezeléssel.

Sütés előtt alaposan sózzuk-borsozzuk meg a halat mindkét oldalán. Az is fontos, hogy ne legyen túl nedves, mivel akkor előtérbe kerül a párolódás. Ettől persze puhább lesz, de könnyen széteshet.

Óvatosan a fűszerekkel, mivel könnyen megégnek. Inkább a sütés végén adjuk hozzá azt, amit szeretnénk, spórolni pedig egyáltalán nem kell velük. Ez leginkább a fokhagymára érvényes, ami gyorsan megég! A halnak különösen jól áll az édeskömény és a rozmaring.

A sok friss zöldség és gyümölcs kifejezetten feldobja a görögök konyháját, a tenger gyümölcseivel pedig minden ételüket különlegessé teszik. A krétai konyha kiválóságai tehát kihagyhatatlan gasztronómiai élményt jelentenek.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE