fbpx

A hazánkban is méltán népszerű Hamburger világnapja május 28-a, ennek az apropójából kicsit körülnéztem a témában. Hozok Nektek egy kis történelmet, aktualitást és persze, nem mást, mint az ország Burger Pápáját Jancsa Janit, akit többek között a hamburger, mint étel jelenével és jövőjével kapcsolatban kérdeztem meg.

A történelmet illetően számos teória létezik és nem vagyok történész. Ez a blog könnyed kikapcsolódást ígér így nem megyek el az ókori rómáig ma, mert onnan indul a sztori.
A két legelterjedtebb történetet mutatom be Nektek vázlatosan, de hozzáteszem, nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy pontosan hova és meddig vezethető vissza ennek az ételnek az eredete, ki készítette az elsőt és pontosan mit is veszünk hamburgernek.

Amerikában legnépszerűbb a fogyasztása a világon, ez tény. A legelfogadottabb állítás mégsem az Ő nevükhöz kötődik, hanem a Németországhoz, azon belül is Hamburg városához. Vélhetőleg innen vitték be a német bevándorlók az USA-ba a darált marhahús pogácsát, fasírtot zsemle közé fogva.

Egy másik sztori szerint mégiscsak Amerika, azon belül is Buffaló környéke a befutó Hamburg városával, ahol egy testvérpár sertéshús híján marha hússal készülő szendviccsel kísérletezett és ennek az eredménye, szintén a helyszín alapján a hamburger nevet kapta.

Ez az étel minek köszönheti, hogy napjainkban is, hogy ilyen népszerű?

A komplexitásában van az ereje. Ki ne szeretné a jól megsütött finom, friss pékárút, pontosabban zsemlét, a grillezett húspogácsát és a változatos zöldségeket és szószokat. Na ha ez még egybe is van pakolva, az valóban íz orgia. A komplexitás mellet a változatosságban van az ereje. Készülhet megannyi módon, hacsak a húsokra tekintek ki: marha, bölény, bárány, csirke, vega, teve, határ a csillagos ég…különböző sajtok, zöldségek, textúrák, ízkombinációk érhetőek el. Mindenki, azaz mindenki megálmodhatja a saját verzióját, ami kivitelezhető is. A szabály az, hogy kevés a szabály, azon belül mindent szabad.

A magyar hamburger fogyasztási szokásokról Jancsa Janit kérdezem, aki szerényen a Burger Pápánk és számtalan étterem társtulajdonosa. Nem mellékesen a nevéhez fűződik az egyik legkedveltebb magyar étteremlánc burger fronton, ami nemzetközi elismeréseket szép számmal bezsebelt már. Blogot vezet a témában, youtube csatornát üzemeltet, csoportot adminol és rendszeresen meghívott tiszteletbeli, szakmai zsűritag különböző rendezvényeken.

Európai szinten nálunk milyen a burger fogyasztás, hogyan állunk Jani, mi a tendencia?

Mondhatjuk, hogy hazánkban igazán az elmúlt tíz évben alakult ki komolyabb burger kultúra. Ha Nyugat-Európáról beszélünk, mindenképpen ott vagyunk az élvonalban kreativitás és minőség szempontjából. Nyilván nem feltétlen vehetjük fel alapanyag minőségben a versenyt Hollandiával vagy Angliával mégis én azt gondolom, hogy kreativitásban mindenképp. Ez látszik is míg, nyugaton lehet, hogy van szélesebb körben, jobban elérhető, minőségi marhahús, ott nagyon sokszor megelégszenek (ez nyilván az én személyes tapasztalatokon alapul, semmiképp sem egy nagy egyetemes igazság) a kevésbé izgalmas burger variációkkal és azért itthon pedig, amit én látok, hogy mindenképpen a fantázia dússág van, egyre inkább csúcsra van járatva, tehát én azt mondom, ha bárki bárhonnan Nyugat-Európából eljön Magyarországra, Budapestre, burgerezni az tud olyan helyet találni, hogy semmiképp se csalódjon.

Erre vannak olyan “alátámasztós” történetek, mikor Amerikából jönnek és az emberek és azt mondják, soha nem ettek még ilyen jót csak otthon, most nyilván egy adott emberről beszélünk, nem tudjuk, hogy milyen a gasztrokultúrája, nem tudjuk, hogy miket evett eddig…Mindent egybevetve az elmúlt évek tapasztalatait tekintve, mint blogger, mint étterem társtulajdonos azt tudom mondani, hogy mindenképpen jó helyen állunk Európában.

Hova lehet fokozni a burgereket? Mi a burgerek jelene, jövője?

Elég alacsonyról indultunk és sikerült néhány éve elérni már azt a sztandardet és egyben platót is, ami azt jelenti, hogy nem csak 1-2 helyen, hanem sok helyen lehet kapni tök minőségi hamburgert, kiváló alapanyagokból. Innen nagyon, nagyon óriási ugrás már nincs, mert felhoztuk magunkat a világ többi részéhez. Amik mondjuk nem is feltétlen Nyugat- Európában, hanem Amerikában mennek… különböző regionális burger variációknak lesz esetleg reneszánsza, de ezek ott is olyan módozatok, ahogy 40-50-60 éve csinálták. Kvázi ezt térképezik fel újra maguknak.

Számtalanszor készítettek kis lokális helyszíneken burgert, amit aztán felfedeztek és már nem csak a régióra volt jellemző. Például gondolok a smash burgerre, ami a legősibb készítési módozatok egyike, a gőzölt burger is például és még van pár ilyen történet, amit manapság elég sokat szoktak pörgetni. Most már Magyarországon is van olyan marhahús, ami miatt nem kell a világ másik oldaláról átszállítani húst, ami szerintem nagy szó, ilyesmi lehet a kulcs a jövőre, hogy hosszú, kemény munkával egy olyan alapanyagot, mint a hús azt sikerül itthon egy újabb szintre emelni.

A burger alapanyagai azért végesek… a lokálisan, a környékről beszerzett, ultra minőségi alapanyagok, feltétek, hozzávalók lesznek azok, amik meghatározhatják a következő éveket és amikre érdemes is figyelni véleményem szerint.

Mesélsz nekem a mostani burger trendekről?

Az elmúlt kicsivel több, mint egy év gyakorlatilag semmit nem engedett, az éttermek be is voltak zárva. Konkrétan azt gondolom, hogy nem túlzás azt állítani, hogy semmi felkapott dolog nincs, ami ne lett volna egy évvel ezelőtt is. Túl sok nagy pörgés nincsen azzal kapcsolatban, hogy mindenki az őrült nagy kreativitását éli ki, hanem az van, hogy nem is úgy fogalmazom, hogy túlélésre játszik az ember, hanem inkább a vendégeket szeretné valahogy megszólítani és erre megy el a marketing és nem feltétlenül arra, hogy most a legnagyobb, legfancybb burger kombinációkat rakják össze.

Az a gond, ha nincs vendég, akinek rentábilisan el lehet adni, akkor megette a fene az egészet. Sajnos ebben a vírus rágta és utórengéseit élő időszaknban, olyan nagy durranásosat nem tudtunk alkotni, mert nem is lehetett, mondjuk házhozszállításon kívül. Dobozban pedig az ember nem szívesen szállítja ki a legjobb burgereit.

Ma a burger világnapja van, de nálunk az év többi 364 napján is, úgyhogy gyertek, ahogy tudtok! Minden nap legyen a burger világnapja, ez az én kívánságom!

Én már csak annyit fűznék hozzá, hogy köszönöm Jani és remélem, aki olvassa a cikket rendel egy jó burgert a kedvenc helyéről ezzel is támogatva az éledező vendéglátást!

Tags: , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE