fbpx

Létezik a sushinak egy olyan fajtája, amihez egy különleges hal és egy különleges szakács kell. A sushikészítés legfelsőbb foka következik és annak bátor fogyasztói.

A sushi alapvető szabályai

Amikor Japánra gondolunk, egészen biztos, hogy az első 3 dolog közül, ami eszünkbe jut, az egyik a sushi. A sushi eredendően azt jelenti „savanyú ízű”, és már időszámításunk előtt a 2. században létezett. Rizst ekkor még nem tartalmazott az étel, legalábbis nem ették meg hozzá, csak tartósítás céljából fektették a halat rizs ágyra. Hónapokon át érlelték, ettől a hal elkezdett erjedni, akkor jött elő az „igazi sushi íz”, és csak ezután lehetett fogyasztani. Japánba csupán a 17. századra érkezett meg, de azóta nem csak Japánhoz köthető, de az egész világon az egyik legkelendőbb ínyencség.

Mitől lehet veszélyes egy falat sushi?

Akkor, ha olyan halból készül, ami akár mérgező is lehet. De miért enne bárki is mérgező halat? Az ízért és az izgalomért. A sushihoz hozzátartoznak a legnemesebb és legizgalmasabb halfajták. Általában nyersen fogyasztják őket és nagy szakértelmet kíván annak elkészítése. Nem véletlen az sem, hogy Japánban található a világ legnagyobb halpiaca. A Tsukiji piac Tokióban, ahol szinte bármilyen hal beszerezhető. A szigetországban minden hal a tányérra kerül, olyannyira, hogy még a mérgezőtől sem félnek. Így jöhet szóba a FUGU hal (magyarul gömbhal) , amit ha nem elég szakszerűen készítünk elő, az utolsó vacsorája is lehet a vendégnek.

A szakács, aki nem hibázhat

Léteznek kifejezetten fugu éttermek, ahol a szakácsok nem tévedhetnek, mert a vendég azonnal belehalhat a hal mérgébe. A bőrét és a belsőségeit kell eltávolítani ahhoz, hogy ehető legyen, de ezt a szakmát ki kell tanulni. Egy fugu szakács csupán 3 évnyi fugu hal pucolása után állhat munkába, hogy a keze se remegjen a feladat közben. Azt mondják a hal húsa frissen nagyon finom. Nem is nagyon kóstolhatják másként, hiszen a vízből kivéve azonnal pucolják, majd tálalják a szép fehér húsát. Szívesen töltik sushiba, de leginkább érdekességként.

A tökéletes sushi tekercsek titka

A vendégek az egyedi ízét és különböző variációit szeretik ennek a sushinak. Megtalálható benne az ötödik íz is, az umami, a savanyú, sós, édes, keserű íz mellett, ami a hal erjedése során jön létre. Vannak, akik szinte függői ennek az ízélménynek, ezért nem győzik felkeresni a jobbnál jobb sushi bárokat belföldön és külföldön egyaránt. Egyre népszerűbb a különböző ’toppingok’ használata, ami annyit jelent, hogy nem félnek használni a gyümölcs, citrus szószokat, a ropogós elemeket, a fűszerpasztákat, hogy még látványosabbá és változatosabbá tegyék az ételt. Egy szó, mint száz, a sushi egy stílus és életforma, ami az ételen keresztül a keleti kultúrát is becsempészi a vendégek elé.

Igaz vagy sem?

Régóta kering az a történet, miszerint egy fugu étteremben egy nagy társaság vacsorázott hosszan, mikor az egyik vendég különös kéréssel fordult a séfhez. Tudván, hogy a fugu belsőségei mérgezők, a halat a májával együtt kérte felszolgálni. A hölgy csupán vagánykodni és bizonyítani szeretett volna asztaltársasága előtt, ezért tette a különös kérést. A legnagyobb hiba viszont nem ez volt, hanem, hogy a séf mindezt fel is szolgálta neki. Tudni kell, hogy a Fugu séfek esküt tesznek arra, hogy legjobb tudásuk szerint szolgálják fel a halat és nem mérgezik meg a vendégeiket. A hölgynek csodák csodájára nem lett semmi baja, a séfet viszont eltiltották a szakmájától is. Sokunkban felmerült a kérdés, hogy miért úszta meg a hölgy mérgezés nélkül, a válasz pedig az lehet, hogy idővel elkezdték tenyészteni a nem mérgező fugu fajtákat is, az étel pedig ebből készülhetett. Ettől függetlenül a kockázat igen nagy volt, és valószínű ettől volt még finomabb a vacsora.

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE