fbpx

A vaj nem csak tavaly volt menő, hiszen a gasztronómia francia iskolájának eredendő eszköze. Se szeri- se száma azoknak a tényleg bravúros recepteknek, aminek az alapjául szolgál A VAJ!


Vajmi kevés, ha azt képzeljük, a vaj valahányszor szóba kerül a főzés teátrális világában, hogy csak úgy uk-muk-fuk megvásárolhatjuk. A vajjal készült ételek- természetes úton egy olyan plusz tulajdonságot képviselnek, amit egy valamire való szakács figyelembe vesz. De bármilyen ételhez is használjuk, érdemes odafigyelni arra, hogy miként és milyen vajjal tesszük fenségessé az ételeinket. Nem árt utánajárni azoknak az alternatíváknak sem, ami a különféle érzékenységgel járó emberek mindennapjait határozzák meg. Pontosan ezért fontos az, hogy maga a vaj miből származik. Mert hogy létezik vegán vaj is!

Fotó: Pixabay

Tények és talányok a vegán vaj kapcsán

A vaj az ételkészítés egyik olyan alapvetése, amit a zsíron-túl használunk. Sokakban megfogalmazódott már az a kérdés, hogy mit, milyet és hogyan használjunk, pláne, ha húsmentes életmódot folytatunk. Jó lehet e- tehát- a vaj? Hát nem, legalábbis nem mindegyik! Teljesen egyértelmű, hogy aki vega, vagy vegetáriánus életmódra esküdött fel, az semmiféle állattól származó alapanyagból nem fogyaszt. Tehát akik vegánok sem húst, sem tejterméket, vajat, pudingot, és még sorolhatnánk – mi mindent nem juttatnak a szervezetükbe. Tehát aki vegán- teljes mértékig és csakis növényi eredetű, teljes egészében növényi alapanyagból készült ételeket fogyaszt. Mivel a vaj eredendően a tehén (vagy egyéb állat) tejéből készül- elég érdekesnek tűnnek a ‘vaj’ alatti termékek az áruházak polcain. Már biztos látott mindenki olyat, hogy mogyoróvaj, gyümölcsvaj, halvaj és még sorolhatnánk. Egyet biztosan lehet mondani, hogy aki vegán életmódot folytat, jó alaposan nézze meg mi van ráírva az alapanyagokra! Csak egy példával élve- a vajat helyettesítő margarinnál nem minden esetben találjuk meg az ideális összetevőket, sőt sok esetben tartalmaznak tényleg eredeti vajat is! A legtöbbször azonban a margarin vegán, de vigyázni kell, mivel tartalmazhat állati termékekből származó összetevőket.

Fotó: Pixabay

Mivel a növényi olajokból készített vajakhoz nincs szükség állatra (tehénre) ,bizonyos mértékben csökkenteni tudja a környezetszennyezést, a fenntarthatóságot. Ezen termékek előállítása- úgymond- kisebb környezeti terhelést, „lábnyomot” eredményezhet.
Kutatások alapján az is elmondható, hogy a növényi eredetű étrend- ami zöldségek, gyümölcsök fogyasztására speciálódik- nagy mértékben tudja csökkenteni, például a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Fotó: Pixabay

Akkor mi az a vegán vaj?

A vegán vaj tulajdonképpen nem is vaj. Valójában nem tejből készülő termékről beszélünk! Nincs benne állati jellegű alapanyag, vagy bármilyen származék. Az esetek túlnyomó többségében a vegán vaj csakis növényi eredetű összetevőkből előállított termék, mely olajat (növényi) is tartalmaz. Állagát és felhasználási területeit tekintve teljesen hasonló megoldásokat kínál, mint az állati eredetű. Hatásban, ízben, és halmazállapotában teljesen ugyanaz. Persze az ízek összhatásában más jelleget ad az ételnek. Tehát a a vegán vajra inkább azt a szóösszetételt lehet használni, hogy „ vaj jellegű termék “, sok esetben ezért külön jelzik- vegán margarinnak, vegán vajnak nevezik.

Fotó: Pixabay

Miért jó a vegán vaj

Egyszerűen csak élvezni kell azt az energiát, erőt, ami a növényekben rejtezik. Az egész ételeken alapuló vegán vaj alternatívák egészségesebbek lehetnek. Az ok, hogy eredendően magasabb tápanyagtartalmat találhatunk meg bennük, mint a finomított margarinokban! Ezen kívül az már természetes, hogy sokkal kevesebb a kalóriatartalma, hiszen alacsony zsírtartalommal rendelkezik. A legtöbb növényi vaj csökkenteni tudja a koleszterint, mivel alacsony kalória- és zsírtartalmú alternatíva. Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy megakadályozhatja a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, és javasolt ilyen jellegű problémákkal élőknek.

Fotó: Pixabay

A növényi vajak zsírforrása: olíva-, pálma mag-, kókusz, vagy más növényi eredetű olajok. Az alaptápanyagok szintje- szinte- hasonló az eredeti vajéhoz képest, általában 60–100 kalóriát tartalmaznak.
Mire figyeljünk oda a vegán vaj, illetve a vajpótlók beszerzésénél
Azoknak, akiknek oda kell figyelniük az étkezésükre, illetve speciális étrendet kell követniük- akár önszántukból, akár egészségügyi problémák miatt- sok lehetőség áll rendelkezésükre. Az élelmiszerboltokban és nagykereskedésekben mára elég sok alternatíva létezik az eredeti vaj pótlására. Fontos tehát odafigyelni arra, hogy mit vásárolunk. Elsősorban az úgynevezett „transzzsírokat” kell kerülni. Érdemes az összetevőket összehasonlítani a szokványos teavajjal. A leginkább arra kell odafigyelni, hogy természetes összetevőket tartalmazzon és semmiképp ne legyenek benne tartósítószerek, adalékanyagok.

Szerző: Budafoki Tamás 

Fotó: Pixabay 

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE