fbpx

A gasztronómia lelkes követőjeként, szakemberként és a „csak” különleges látványú ételek kedvelőjeként is szenzációs eseményre készülhetünk, hiszen március 22–24-én Európa top séfjei itt, a magyar fővárosban a szemünk előtt alkotnak meg látványra és ízre is egyedülálló ételcsodákat! Fantasztikus versenynek lehetünk szemtanúi!

A Sirha Budapest keretein belül második alkalommal kerül megrendezésre hazánkban Európa legkiemelkedőbb szakácsversenye, a Bocuse d’Or. A helyszín a Hungexpo területe. Itt nemcsak egy verseny zajlik majd, hanem jelen lesz a szakma csúcsa, ami óriási nemzetközi érdeklődést is von maga után.

A Magyar Bocuse d’Or

Március 22–24. között a Bocuse d’Or európai versennyel egy időben megnyílik a Hungexpo területén a Sirha Budapest, Közép-Kelet-Európa legjelentősebb élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítása. A Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjének színhelye.

Hat évvel ezelőtt Jerome Bocuse, az alapító Paul Bocuse fia, „minden idők legjobb rendezésének” nevezte az európai döntőt. Most 2022-ben újra megmutathatjuk a világnak, mire képes  Magyarország, a hazai gasztronómia.

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

A Bocuse d’Or óriási fontosságú Magyarországnak, nem csak a nemzeti porondon való megjelenés, a nagyobb fókusz miatt, ami a hazai gasztronómiát illeti. Különösképpen fontos a hazai szakácsoknak! Fontos az „öreg rókáknak”, a szakmát meghatározó séfeken, szakembereknek, és rendkívüli jelentőséggel bír az új generáció kinevelésének szempontjából. Megadja azt a hittel teli, felemelő érzést, mely által megmaradhat az a – több generáció által féltett, dédelgetett – gasztronómia, amit Magyarnak nevezünk. Fontos az idegenforgalomnak, a vendéglátásnak, és mindazoknak, akik a nehézségek ellenére töretlenül, erejüket túlszárnyalva, de képviselik a szakmát! 

Ftoó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

Nyilatkozatok a verseny kapcsán

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese: „ Nagyon hosszan lehetne sorolni a turisztikai hatásokat, de egy biztos: 2016-ban 3000 látogató érkezett hozzánk a magyar piac számára meghatározó országokból, ha csak őket nézzük, már az is jelentős rövid távú hatás. Most, a turizmus újra indulásával kialakult egy verseny az országok között, hogy ki kerül inkább az utazni vágyók figyelmébe.Egy európai döntő nagy lehetőség, hogy ebben a versenyben országunk reflektorfényt kapjon. A március végi Bocuse d’Or Europe a nemzetközi turisztikai érdeklődők figyelmét Magyarországra irányítja. A verseny lehetőséget ad a jövő generációja számára. ”

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke: „ 2016 után ’divatba’ jött a gasztronómia, rengeteg főzőműsor jelent meg a televízióban, nagyon sokat erősödött a vidék is. Reméljük, előbb-utóbb ezt a Michelin is felfedezi, és a magyar vidéken is lesz Michelin Guide. A 2016-os verseny nagyon összekovácsolta a szakmát. Számunkra mi sem jobb pozitív visszajelzés, mint hogy hat év után ismét mi rendezhetjük a versenyt. Nagyon büszkék lehetünk arra, hogy hol tartunk, büszkék lehetünk a hagyományainkra, a gasztronómiánkra, az alapanyagokra. Reméljük, egyre több magyar séf számára lesz küldetés, hogy a magyar gasztronómia szépségeit ne csak a külföldieknek, hanem a hazaiaknak is be tudják mutatni. ”

Florent Suplisson, a GL Event gasztronómiai rendezvények igazgatója: „ Széll Tamás akkori győzelme tulajdonképpen a magyar gasztronómia alapító okirata volt. Azóta sok minden történt itt, Magyarországon, jelentős szimbolikája van annak, hogy visszajövünk. Ezt a fejlődést szerettük volna követni, meg akartuk nézni, mi történik most Budapesten, milyen nyomait látjuk a 2016-os eseményeknek. Idén 18 országot fogunk fogadni. ”

https://blog.matusz-vad.hu/bocuse-szakacsverseny-sef/

Joseph Viola, a Bocuse d’Or Europe 2022. Nemzetközi Szervezőbizottság alelnöke: „ 2006-ban jártam először Budapesten, amikor láttam ugyan, hogy van magyar gasztronómia, de hiányzott belőle az innováció. 2016-ban egy egészen más Budapestet, más gasztronómiát, más vendéglátást, idegenforgalmat láttam. Hatalmas bravo minden szereplőnek, aki részt vesz ebben a megújulásban. “

Bocuse d’Or jelentősége

A 2016-os verseny megrendezése és Széll Tamás csapatának fantasztikus győzelme közelebb hozta egymáshoz a magyar szakembereket. A mostani versenyen óriási fontossággal bír, hogy több nemzet szakácsa is magyar alapanyagokból készít ételeket. Amit ezáltal meg tudunk mutatni a nagyvilágnak, óriási jelentőségű.

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

A versenytémák

A versenyzőknek, illetve csapatoknak – a tradíciókhoz híven – két ételt kell készíteniük a verseny során. A hústálat és a tányértémát.

A hústál kötelező elemei: kacsamáj, őzgerinc és comb, tejföl és túró. A tányértéma a „tavaszi tányér” fantázianevet viseli. Vegetáriánus meleg étel a feladat, amelynek fő alkotóeleme a burgonya. A csapatok háromféle burgonyát használhatnak, ezek a Coronada, az Anuschka és a Madison.

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

A Bocuse d’Or magyar csapata

A csapat élén Dalnoki Bence versenyez, aki a Stand Étterem sous séfje. A versenyzés nem új keletű számára, hiszen korábban már a Chaîne des Rôtisseurs Calgary-ban megrendezett világdöntőjében is helyt állt. 2016-ban ő is ott volt a versenyboxban a budapesti eseményen, commis-ként segítette az olasz, valamint az osztrák csapat munkáját. Most ő képviseli hazánkat a 2022-es európai döntőn. Commis pozícióban a Debrecenből érkezett Nyikos Patrik fog segítségére lenni.

Széll Tamás a csapat coach-a, a legsikeresebb és a legnagyobb tapasztalattal rendelkező hazai Bocuse d’Or versenyző. Szulló Szabina pedig a magyar csapat elnöke.

Dalnoki Bence 

Dalnoki Bence, a magyar Bocuse csapat versenyzője: „ Nagyon szeretem a magyar ételeket, a magyar ízeket, és nekem is az a küldetésem, hogy magyar ízekkel törjek be Európa élvonalába. Eddigi pályám nagy része Szulló Szabina és Széll Tamás csapatában telt. Patrikkal, a commis-unkkal is van közös múltunk, korábban dolgoztunk együtt a Stand Étteremben is. Mindenképpen magabiztosabbá teszi a felkészülésünket, hogy mindnyájan szinte félszavakból is értjük egymást, nagyon hasonlóan gondolkozunk és nagyon egy a célunk. ”

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

A verseny lebonyolításában a teljes hazai szakma részt vesz, számos hazai kiváló séf, többek között Vomberg Frigyes, Sárközi Ákos, Rácz Jenő, Tiago Sabarigo, Tóth Szilárd és még sokan mások. Alázattal dolgoznak ezen a csodálatos és rendkívül fontos nemzetközi megmérettetésen. #

 Bővebben a programokról: https://sirha-budapest.com/programok-2022/

Bővebben a virtuális kiállításról: https://sirha-budapest.com/virtualis-kiallitas/

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE