fbpx

Tombol a szezon minden reklámújságból, a tévéből, az internetről ömlik ránk a grill és bbq témaköre, de sok a félrevezető információ.
A sütési kedv is sokkal nagyobb ezekben a hónapokban, nyilván a jó idő és a szabadságolások is szerepet játszanak, mert ez egy nagyszerű kikapcsolódási forma, folytassuk az alapoknál.

Nemrég megjelent egy rövid három részes kis BBQ gyorstalpaló anyag első cikke. Nagy örömömre szolgált, hogy sokan jeleztetek vissza, miszerint tetszett és informatív volt.
Így ma folytatjuk, kérésetekre tisztázunk néhány egyszerű, “de jó ha tudod” alapfogalmat a BBQ-val kapcsolatban és a harmadik részre hagyjuk a sütők sztoriját.

Azt már tisztáztuk, hogy mi is maga a BBQ, aki esetleg most csatlakozna, nemes egyszerűséggel, annyit mondanánk neki, hogy lassú tűzön történő füstön sütés.

Mint minden ételkészítési eljárásnál itt is komoly szerepet kap a fűszerezés. Legelterjedtebb formája, hogy sütés előtt egy vékony mustár vagy bbq szósz réteg után komoly mennyiségű száraz pác kerül a húsra, az úgy nevezett RUB. Nem csak ízesítésbeli szerepet játszik, a hús nedvességtartalmát is hivatott bent tartani, magában a sütési folyamatban is fontos szerepe van.
A kifejezés magáért beszél magyarul annyit tesz, dörzsölni. Ma már számtalan variációban vásárolhatunk speciálisan a BBQ technikára kifejlesztett fűszerkeverékeket, RUB-okat, de mi magunk is elkészíthetjük a saját ízlésünk szerint. Kifejezetten népszerűek a magyar pirospaprikával bekevert RUB-ok, Amerikában is előszeretettel használják.

Összetételét tekintve ízlés szerint variálható a következő elemek azonban az alapjai:
-só
-cukor
-bors
-szárított zöldségfélék, zöldfűszerek
-citrusfélék
-paprika
-egyéb fűszerek

Honnan ismerhetjük fel mondjuk egy vendéglátó egységben, hogy valódi BBQ technikával készült hússal van dolgunk?

Keresd a smoke ringet!

BBQ technika egyik ismertetőjegye. A hosszú ideig, parázson, füstön sült meghálálja a gondoskodást és nagyon szép sötét rózsaszín gyűrű keletkezik a külső hús réteg alatt 2-8 mm közötti sávban. .

Figyelj a barkra!

A bark az a külső sült fűszerkéreg a húson, ami a laikusok számára elrettentő lehet az első BBQ kóstolás alkalmával. A fent említett rub, ha megfelelő összetételben kerül a húsra, akkor bizony egy sötét, karakteres színű “égettnek tűnő” végredményt mutat. Ettől nem kell megijedni, sőt, ez az ideális, ugyanis a lassú tűzön füstön sütésnek, állandó alacsony hőmérsékletnek betudható, a hús nedvek szépen feloldják a rubot és együtt sülnek.

Csekkold a szmókert a vendéglőben!

Egyszerű, de nagyszerű tipp! Én személy szerint, ha ilyen jellegű étterembe, food truckhoz látogatok és van lehetőségem, mindig megkérdezem, hogy milyen eszközzel és, hogyan készült az étel. Még sosem harapták le a fejem érte, sőt az igazán igényes helyek büszkén fogják elmesélni, hogyan sütötték a húst, késztítették a köretet.

Ma már egyre többet utazunk egy-egy jó ételért, vannak olyan szuper helyek, amiket jó szívvel javaslunk látogatásra kis hazánkba. Erre egy speciális térképet is készítünk, amelyről bővebben is mesélek majd Nektek, jelenleg is zajlik a fejlesztése.

A BBQ egy remek lehetőség kiszakadni a hétköznapokból, akár magunk vágunk bele a kísérletezésbe, akár egy közkedvelt BBQ célpontot tűzünk ki magunknak kóstolásra, gasztró kirándulásra.

Tags: , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE