fbpx

A Daniel’s Kitchen Szombathely egyik kiváló vendéglátóhelye, akiknél a belépéstől a távozásig élményben van részünk. A fiatal étterem méltán lett híres, de hogy miért, arról a séf, azaz a tulajdonos mesél.

„Először egy kisebb hellyel kezdtük, hogy ne legyen baj. Sikeres volt, ezért nyithattuk meg a mai, 9 asztalos, 30 férőhelyes éttermünket. Az étteremben látványkonyha van igazi tűzzel. Elismerem az összes konyhatechnológiát, de egy konyhán lennie kell tűznek, minden értelemben” – mesélte Dániel.

Németh Dániel, a Daniel’s Kitchen tulajdonosa és séfje a szakmájában találta meg önmagát. Igaz, korábban még édesanyja javasolta ezt az utat neki, de úgy tűnik, az sem volt már véletlen. Imádja a konyhai lét minden részét, és addig nem megy haza, amíg minden el nem készült. Mikor a szakmai gyakorlatát kezdte Sárváron, az igazi fegyelem – ahogy ő fogalmaz: konyharend – tetszett meg neki először igazán. Kivasalt séfkabátban, minden reggel bekopogtak a séf úrhoz, majd ha végeztek, újra lejelentkeztek. Nem azért végeztek mert lejárt a munkaidő, hanem mert befejezték a munkát, és ez volt a kezdete mindennek.

Dániel: „ Most is emlékszem arra, hogy egykor Tóni bácsi piros, kötött nyakkendőben a serpenyő egyik felében egy tökéletes jércemellett sütött, a másik felében már egy mártást készített. Láttam, hogy egyszerűen ez az élete. Az enyém is ez lett, szakács vagyok!”

Menjük el a Daniékhoz!

Rákérdeztem a névválasztásra, hiszen kockázatos is lehet a saját névre brandet, azaz márkát építeni. A válasz igen egyszerű volt. Szombathelyen Dani 12 évig dolgozott egy étteremben, később már konyhafőnökként, és a törzsközönség már akkor is tudta, ott Dani főz. Végül, mikor megnyitotta saját helyét, már csak azt mondták: ’Menjünk a Daniékhoz. Az étterem azonban nem egyszemélyes vállalkozás, hangsúlyozza a séf. Feleségével, Viviennel működik ilyen szépen a rendszer, aki az étterem minden ügyes-bajos dolgát intézi. Az étteremvezető Böröcz Péter hozzáállása, tapasztalata pedig elengedhetetlen ma már a gördülékenységhez. A szakácsok, felszolgálók nem alkalmazottak, hanem kollégák, és csapatban gondolkodnak.

Kilométerben nincs kompromisszum!

Dániel: „Az éttermünk titka a jó alapanyag és a jó elkészítés. Nem érdekes, milyen messze van a tökéletes angus, vagy rák, kagyló, csirke – ha az minőségben a legjobb, mi azt hozzuk haza a konyhánkra. „

Az étterem étlapja évi 2-3 alkalommal változik a szezonális ajánlatok mellett, de hihetetlen színes kínálattal. A mangalicától, a black anguson át a sushi – ig minden megtalálható. A közös pontjuk viszont az, hogy magas minőségben kerül minden a tányérra. Szükség esetén az olasz, vagy éppen az ausztriai piacról érkeznek a hozzávalók. Első sorban a helyieknek, környékbeli gasztroimádóknak készült az étterem, de később a külföldi vendégek is egyre gyakrabban látogatták őket. Természetesen ez annak is köszönhető, hogy a város egyik legimpozánsabb szállodájában, a belvárosi Artis Boutique Hotel épületében található az étterem.

Józan ész a pandémia alatt

Dániel:  „Nekünk eddig sem tartozott a profilunkba a kiszállítás, ezért most, pár hónapra nem is vágtunk bele. Egészen mást találtunk, ki, ami bejött! A héten 2 napot kiválasztottunk, amikor elviteles volt az étel, és szerencsére nagy sikere volt.”

Sor állt a Daniel’s kitchen előtt ezeken a napokon, mert arra törekedtek, hogy laktató, és finom ételeket kínáljanak, amit otthon csak tálal és elfogyaszt a vendég. Az étterem sikere minden bizonnyal abban is rejlik, hogy tudnak józanul gondolkodni. Nem kapkodnak, hanem megfontoltak és csapatban dolgoznak. Erre gondolhatott a tulajdonos is, mikor azt mondta: „Attól, mert jól főzök, még nem lesz jó éttermem.”

Mire készül a Daniel’s Kitchen csapata?

Új helyet nyitnak Szombathelyen, a 100 éves víztorony alatt. Megnyerték tavasszal az üzemeltetés lehetőségét, aminek méltó funkciót találtak. Bisztró nyílik elérhető áron, minőségi magyar alapanyagokkal, ételekkel a Mészáros cukrászda együttműködésével, ahova mindenkit szeretettel várnak, aki a gasztronómia szerelmese.

A készülő bisztró vagány videója itt nézhető.

A Daniel’s Kitchen receptje: Tanyasi csirkemell zöldségekkel:


Az egész sárgahúsú tanyasi csirkét szétbontjuk, a melleket y-metszéssel elválasztjuk a csonttól, hogy a szárnytővég rajta maradjon. Sózzuk, borsozzuk, friss citromlèvel meglocsoljuk. Egy éjszakára hűtőszekrénybe rakjuk. A maradék csirkét összedaraboljuk, és jóízű alaplét főzünk belőle.Mini sárgarépát, mini céklát jól megmossuk, alacsony hőfokon sós vízben készre főzzük, vagy ha a technológiánk engedi vákuumzacskóban szuvidáljuk. Ha elkèszültek jeges vízben kihűtjük, lecsepegtetjük, és konyhai papírtörlővel finoman dörzsölve meghámozzuk.

A salottahagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, szirmaira szedjük majd leforrázzuk. Jó ízű savanyítólét főzzünk rizsecettel, almaecettel, csillagànizzsal, édeskömènnyel és lime-levéllel. Kihűtjük, majd a zöldsègeket egy vagy több èjszakára belerakjuk. Màsnap elkészítjük a karotta pürét. A sárgarépàt meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, sós vízben, alacsony hőfokon megfőzzük, vagy szuvidoljuk, míg puha nem lesz. Ha elkészült finom lyukú szűrőn áttörjük, konyhai turmixba rakjuk. Friss gyömbért apró kockára vágunk, ès egy narancs levét ès héját hozzáadjuk. Elkezdjük turmixolni hideg vajat hozzáadva, míg egynemű és habos lesz. A hűtőből kivesszük a csirkemelleket, kevés vajon ropogósra sütjük mindkét felét. Zsírpapíron sütőtepsire helyezzük, bedörzsöljük vajjal, és 200 fokos előmelegített sütőben 15-18 perc alatt kèszre sütjük. Ízlés szerint tálaljuk a savanyított zöldsègekkel és a karotta pürével, majd az alaplèvel meglocsoljuk. 

Tags:

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE