fbpx

Ezen a héten egy érlelt marhahúst hoztam nektek, egészen pontosan egy „Minuten steak”-et. Ez az elnevezés egy vékony szelet gyorsan kisütött steakre utal, amit általában a lapos hátszínből vagy a combból vágnak. Jelen esetben egy érlelt húst sikerült beszereznem.

Mi is az érlelt marhahús?

Maga az érlelés egyfajta pácolás, de semmilyen plusz adalék nem kerül hozzá. Az érlelés egyszerűen “lógatva” vagy polcokon elhelyezve történik, hűvös és száraz helyen, levegő által átjárva. Ez biztosítja azt, hogy egyrészt a hús megérik, megpuhul, másrészt viszont biztonsággal fogyasztható, nem romlik meg. Hagyományosan elterjedt ideje a 21 nap, vagyis 3 hét. Emiatt viszont jóval drágább, mint a hagyományos marhahús. Külön polcot, helyet illetve megfelelő hőmérsékletet kell biztosítani.

De, hogy miért is jobb az érlelt hús? Érlelés során a hús szerkezetében olyan biokémiai folyamatok zajlanak, melyek nemcsak, hogy sokkal omlósabbá teszik a húst, hanem mélyebb ízekkel is felruházzák. Az érlelt húsok színe sokkal sötétebb, bordóbb, pirosas.

Érlelt steak, burgonya nudli, medvehagymás morzsa, lilakáposzta por

Az én steakemet tisztított vajon, forró serpenyőben pirítottam meg, mindkét oldala 2 percet sült. Borsoztam, sóztam és folyamatosan locsolgattam. Köretnek burgonyanudlit választottam, melyet sütés közben kis medvehagymapesztóval és morzsával forgattam át. Díszítésnek pedig lilakáposzta port,-csírát és ehető virágokat használtam.

A burgonyanudlihoz:
500 g „c” típusú burgonya (sárga héjú, lisztes)
1 db tojássárga
rétesliszt, amennyit felvesz

Főzzük meg a burgonyát héjastól és még forrón nyomjuk át egy burgonyanyomón, terítsük el egy nagyobb tálcán, hogy párologjon el a maradék nedvesség. Hagyjuk kihűlni.
Ekkor tesszük bele a tojássárgáját, sót, borsot, és megszórjuk a rétesliszttel. Egy jól gyúrható masszát kell kapnunk, amiből kis nudlikat vagy egyéb formákat készíthetünk.
Forró vízben kifőzzük, hagyjuk kihűlni és tálaláskor forró vajon átfuttatjuk. Itt én medvehagyma pesto-val pirítottam meg. Majd megszórtam a morzsával.

A medvehagymás morzsa:
50 g liszt
30 g vaj
1 ek medvehagyma pesto
egy csipet só

Keverjünk össze mindent és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt morzsásra sütjük. Közben érdemes néha átkeverni.

Medvehagyma pesto:
Friss leveleket blansírozás után olívaolajjal leturmixoljuk és üvegekbe tesszük, így hűtőszekrényben akár 1 évig is eláll.  

Tags: , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE