fbpx

Az olívaolaj az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb alapanyagunk, ami nélkül nem létezhet semmilyen konyha. Nemcsak az íze miatt imádjuk, hanem azért is, mert számos egészségre gyakorolt jótékony hatása is van. De vajon melyik olajat mikor érdemes használni? És hol találod meg a legjobb olajokat?

Mikor szűz vagy extraszűz az olívaolaj

Először is, érdemes tisztában lenni az olívaolajok alapvető típusaival. A legszélesebb körben elterjedt a ‘szűz’, az ‘extra szűz’ és a ’tiszta’ olívaolaj. Az extra szűz olívaolaj a legmagasabb minőségi kategóriába tartozik. Ez a fajta olaj kizárólag frissen szüretelt olívabogyókból készül, mechanikus eljárással, magas hőmérséklet nélkül. Ezáltal megőriz minden fontos tápanyagot és aromát.

Másik oldalról a szűz olívaolaj szintén hidegen préseléssel készül, de ennek az olajnak magasabb a savtartalma, és az íze, színe, illata is kevésbé intenzív. A tiszta olívaolaj pedig kevésbé magas minőségű, ezért inkább sütéshez ajánlott, mivel kevésbé érzékeny a magas hőmérsékletre.

Megbízható minőség 1904 óta

Ha minőségi olívaolajra vágysz, érdemes olyan márkákat választani, amik híresek a gondos előállításról és a kiváló termékekről. Az olasz Basso az egyik ilyen cég, amely több mint 100 éves tapasztalattal rendelkezik az olívaolajok előállításában. Az extra szűz olívaolajuk lenyűgöző finomságú, összetett ízzel, melyet gyümölcsösség, keserűség és fűszeresség jellemez.

Fotó: Geosits Gábor

Mikor milyet?

Az extra szűz olívaolaj, például a Basso kínálta változat, az ínyencséget és az egészséges életmódot ötvözi. Kiválóan alkalmas salátákhoz, mártásokhoz, de akár hal- és húsételekbe is, ahol az íze kiemelhető. Emellett a hőkezelést is jól bírja, tehát főzéshez is remekül használható.

Ha a sült ételek szerelmese vagy, inkább a tiszta olívaolajat válaszd, mert a magas hőmérsékleten való sütéshez ez a legalkalmasabb. A szűz olívaolajat pedig azoknak ajánlom, akik szeretnék élvezni az olívaolaj jótékony hatásait, de nem szeretnének sokat költeni.

Fotó: www.envato.com

Ezért (is) élnek tovább a mediterrán országok lakói

Végül, ne feledd, hogy az olívaolaj nemcsak a konyhában hasznos, hanem az egészségünk szempontjából is. Tele van egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsavakkal, és antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és javítják az emésztést.

Összefoglalva, az olívaolaj a konyha igazi csodafegyvere. Mindig legyen kéznél, és használd bátran, mert így teheted igazán különlegessé és egészségessé az ételeidet. Ha pedig egy igazán minőségi, extra szűz olívaolajra vágysz, válaszd a Basso márkát – garantáltan nem fogsz csalódni!

Tags: , , , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE