fbpx

A vendéglátóipar egyik legnagyobb kihívása az általános munkaerőhiány mellett jelenleg a szakképzett cukrászok hiánya. Ez a probléma nem csak a kisebb kávézókat és éttermeket érinti, hanem a nagyobb láncokat és luxusszállodákat is. Mi áll ennek a hiánynak a hátterében, és hogyan segíthet a Matusz-Vad a cukrászat problémáján? 

A hiány okai: oktatás és munkaerőpiac 

Az oktatási rendszer és a munkaerőpiac változásai nagyban hozzájárultak a cukrászok hiányához. Egyrészt a cukrászszakma iránti érdeklődés csökkenése figyelhető meg a fiatalok körében, másrészt a szakmai képzések nem mindig felelnek meg a gyorsan változó piaci igényeknek. Emellett a pálya nehézségei és a gyakran alacsony bérezés is elriaszthatja a potenciális jelentkezőket. 

A napos oldalon

Cégünk portfóliójában azonban szerencsére számos olyan termék van, mely a kis, sarki cukrászdától, a svédasztalos desszertkínálaton át a fine dining cukrász remekekig kiválóan alkalmazhatóak. Válogatásunkban kivétel nélkül olyan termékek kerültek, melyek a magas minőség mellett, könnyen kezelhetőek, jól adagolhatóak és a veszteségmentesen felhasználhatóak.  

Kép: www.shutterstock.com

A minőségi alapanyagok fontossága 

Ezek nemcsak a minőséget képviselik, hanem az egyszerű és veszteségmentes használatukkal időt és energiát takarítanak meg. A 35%-os tejszín és a 82%-os vaj kiváló alapot biztosítanak krémekhez és süteményekhez, míg a mascarpone selymességével emeli a desszertek színvonalát. A creme brulée alap és a natúr joghurt sokoldalúságával bővítheik a cukrászok repertoárját, lehetővé téve a gyors és változatos desszertkínálatot. Az olyan kényelmi termékek, mint a creme brulée alap, lehetővé teszik a cukrászok számára, hogy több időt fordíthassanak a kreatív részletekre, miközben biztosítják a következetes minőséget. 

Kép: www.shutterstock.com

A fagyasztott gyümölcs a cukrászat csodafegyvere  

A fagyasztott gyümölcsök, mint a sárgabarack, málna és áfonya, nélkülözhetetlen alapanyagok lehetnek a cukrászatban. Ezek a sokkolásos módszerrel, gurulósra fagyasztott termékek nemcsak ízletesek, de szintén sokoldalúan és könnyen használhatóak. A technológiának köszönhetően megőrzik friss ízüket, színüket és tápanyag-tartalmukat. Nem tapadnak össze, így könnyen adagolhatók és felhasználhatók. Ez időt és anyagot spórol meg a konyhában, hiszen mindig csak annyit kell felhasználni belőlük, amennyire szükség van.  

A sárgabarack kiválóan alkalmas frangipane tartokban, pitékben vagy akár sárgabarackos csokoládétortákban, hiszen gazdag íze különleges karaktert ad a süteményeknek, a csokoládéval pedig különösen jól passzol. A málna kiválóan illik a krémekbe és mousse-okba. Tökéletes lehet például panna cotta, macaron vagy málnás csokoládé mousse készítéséhez. Az élénk szín és friss íz tökéletesen kiemeli a desszerteket. Az áfonya nemcsak ízletes, de dekorelemként is tökéletes. Felhasználható sajttortákban, muffinokban vagy akár joghurtos áfonyatorta díszítéséhez. Az áfonya friss, kissé savanykás íze az egyszerűbb süteményeket is könnyedén feldobja.  

Kép: www.shutterstock.com

Gyümölcs- és gesztenyepüré

A pürék általánosságban különösen praktikusak a gyors tempójú konyhákban, hiszen ezek is teljesen konyhakészek és könnyen adagolhatók. Ez időt takarít meg a konyhája számára, lehetővé téve a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzést. 

A gyümölcs- és gesztenyepürék használata egyre népszerűbb a cukrászatban. Ezek az alapanyagok nemcsak ízgazdagok és sokoldalúak, hanem a konyhai munkafolyamatokat is jelentősen megkönnyítik. Az olyan gyümölcspürék, mint az eper, a vilmoskörte, vagy akár az egzotikus maracuja, kiválóan alkalmazhatók a modern cukrászatban. Ezek nemcsak a friss gyümölcsök ízét és aromáját őrzik meg, hanem a konzisztenciájuk is ideális a krémek, mousse-ok és töltelékek készítéséhez. Remek alapanyagok gyümölcsös tortákhoz vagy frissítő sorbetek elkészítéséhez. A gesztenyepüré egy különleges és elegáns hozzávaló, amely mély, gazdag ízt ad a desszerteknek, így nem csak az őszi/téli szezonban érdemes használni. Csodálatosan működik trüffelekben vagy gesztenyés pite töltelékeként vagy bonbon formájában. A csokoládé és a kávé fantasztikusan harmonizál az ízével, így ezen a vonalon (is) érdemes vele kísérletezni.  

Kép: www.shutterstock.com

Az édes és sós cukrászat alapja: a levelestészta

A leveles tészta remek alapanyag édes és sós süteményekhez egyaránt. Készíthetünk belőle például sajtos rudakat, különféle csigákat, vagy akár gazdagabb töltelékkel ellátott mini quiche-eket. Ezek a finomságok tökéletesek előételként, parti snackként vagy akár egy könnyű ebéd részeként. Teljesen konyhakész, különböző méretben és vastagságban kapható vajas termékünk könnyen formázható és variálható, így különféle alakú és méretű sütemények készítésére is alkalmas. Ennek az alapanyagnak a segítségével könnyedén készíthetők ízletes és látványos fogások, legyen szó klasszikus receptekről vagy újító ötletekről.  

Kép: www.shutterstock.com

Ha további inspirációra vágytok, nézzétek meg blogunkon található desszertjeinket vagy tekintsétek meg webáruházunkban kapható termékeink széles választékát.  

Tags: , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE