fbpx

Régi hiedelem, hogy az új esztendő szerencséjét mindig a malac kaparja ki. Van, aki sorsjegyet vesz, vagy aki a kéményseprő gombját tekergeti, de mi egy szép malaccsülköt sütünk szilveszterre.

A biztos szerencse titka

Hagyományaink és szokásaink segítségével megteszünk annak érdekében mindent, hogy szerencsés, egészséges, bő termésben és gyermekáldásban gazdag új évünk legyen. Újabb reményekkel indulunk neki, ami talán még jobb, szebb és sikeresebb jövőt ígér nekünk. Éppen ilyenek az étkezési szokásaink is, ami alapján az év első napján nem eszünk halat, mert elúszik, szárnyast mert hátra kaparja a szerencsénk. Ezzel szemben viszont a malac vagy a disznó kikaparja a szerencsénket és minden aprószemű mag vagy hüvelyes gyarapítja a vagyonunkat. Nem véletlen tehát, hogy mindenkinél lencseleves, malac vagy sertés kerül az asztalra.

www.pixabay.com

Hogyan lett szilveszter éjszakájából ünnep?

Szent Szilveszter pápa ünnepe i.u 314- ből, a polgári év utolsó napja, az újesztendő vigíliája. Este a templomokban óévi hálaadást tartanak. A szilveszteri szokásokban különösen

fontos szerepe van a zajkeltésnek, ilyen például a hagyomány szerint a kongózás, csergetés, pergőzés, gulyafordítás. Az óévet kiharangozzák és az új évet énekkel köszöntik. Ez leginkább és elsősorban az erdélyi protestáns vallású falvakra volt jellemző, de azért előfordult máshol is. A szokás az volt, hogy pontban fél tizenkettőtől fél egyig húzták a harangokat, amivel elbúcsúztatták az óesztendőt és összekötötték az óesztendőt az újjal. Ezután aranyosvizet merítettek a kútból, vagy a forrásvízből és ebből kortyoltak egy nagyot. Szilveszter éjjelén jellemző volt és hatalmas nagy izgalom is a jóslás. A fiatal lányok gombócfőzéssel, ólomöntéssel kíváncsiskodtak és próbálták kiolvasni a jövendőbelijük nevét és foglalkozását. Az idősebbek és a földművesek is jósoltak, de ők inkább a következő év időjárására voltak kíváncsiak és a termés bőségére, ami az aznapi időből volt megjósolható.

www.pixabay.com

A legjobb fogások, ötletek a malaccsülökhöz

Egy picit soványabb, mint a sertéscsülök, de ebben a kontextusban azt gondolom, kár is kalóriákról beszélni. A fiatal állat húsa azonban ez esetben is sokkal gyengébb és omlósabb, de igényel némi előfőzést. Sokan elhagyják ezt a mozdulatot, vagy csak sós főzővízben abálják meg, pedig rengeteg íz adódik ebben a fázisban is hozzá. Mielőtt a malacsülttel bármit is kezdenénk, 1.5 órán át érdemes ízes főzőlében, gyöngyözve megabálni. 2-3 fajta hagymával, gyökérzöldségekkel, friss zöldfűszerekkel, esetleg karamellizált gyümölcsökkel. Ezután kezdődhet az alkotás. A közkedvelt „Csülök pékné módra” recept a szilveszteri buli főfogása is lehet, de a sörrel, mézzel sült csülök káposztával, tócsival szintén maradandó élményt okoz. Van, aki abálás után felszeleteli, krumpli, -káposztaágyra teszi a hússzeleteket, és olyan is, ki egy pörköltet készít belőle. Én minden esetben azt gondolom, hogy a csillogó pirosra sült malacbőr a legszebb dísz a szilveszteri asztalon, így készítsük el egészben a malaccsülköt!

„Elmúlt tőlünk az ó idő, melyben bánkódtunk, bánat miatt siralomra gyakran jutottunk. Új esztendő, vígságszerző most kezd újulni, újulása víg örömet most kezd hirdetni.”

Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE