fbpx

Vannak exkluzív, egyedi, drága, kicsi és gigantikus éttermek. A világ gasztronómiája igyekszik minden igényt kielégíteni, de mindig van új a nap alatt. A ‘legek’ már nem elegek. Léteznek olyan speciális helyek, amik egyszerre megdöbbentőek és rendkívüliek. Remek példák arra, hogy az emberi fantázia nem ismer határokat.

Fotó: Pixabay

Eiffel-toronyban vacsorázni

Az Eiffel-toronyról mindenkinek Párizs jut eszébe. Gustave Eiffel mérnök csodálatos műve az 1889-es Világkiállításra készült, és eredetileg a kiállítás után le is akarták bontani. A 324 méter magas épület viszont annyira ikonikussá vált, hogy végül megmaradt és általa a szegecseléses építészet magas fokra emelkedett. Az köztudott, hogy az első emeleten, mely 58 méter magasan található, működik egy étterem. A következő 116 méteres magasságban az eredeti tervek szerint meteorológiai kutatólabort akartak építeni, a harmadik szint pedig, mely 276 méter magasan van, egyszerű kilátóként funkcionál. Azt sokan viszont nem sejtik mit rejt a torony teteje. Ott Eiffel igazi luxus lakosztályt hozott létre, saját magának.

Fotó: Pixabay

A Jules Verne étterem igazi kuriózum. Ennél romantikusabb helyet nem is lehet elképzelni egy lánykéréshez, vagy egy bensőséges vacsorához. Természetesen itt a kortárs francia konyha remekeit kóstolhatjuk végig, megspékelve a tradíciókkal. A kilátás egyszerűen pazar, hiszen Párizs a lábunk előtt fekszik. A belső teret Patrick Jouin belsőépítész alkotta. Mivel nincs is olyan messze, aki teheti kerekedjen fel és próbálja ki.

Fotó: pinterest.com

Rettegj és egyél

A T’Spookhuys nevü éttermet Belgiumban, Turnhout városában hozták létre a tulajdonosok, Karl Hendrix és Bjorn Leys. Megvásároltak egy teljesen tönkrement épületet és azt úgy újították fel, hogy külsőleg semmit ne változzon, sőt inkább még ijesztőbb legyen. Kinézete is olyan mintha egy kísértetkastélyba érkeznénk. A szándékuk pedig pontosan az volt, hogy a hozzájuk betérő vendégeket a hideg rázza a hely hangulatától. Extrém helyen, extrém étkezés. Valójában, ha valaki imádja a horrorfilmeket, ez neki való kulináris szórakozás. A kert elvarázsolt kastélyhoz méltó, szabadon burjánzó növényzettel várja az idelátogatókat, mintha kertész sosem látta volna. Az étteremhez vezető félelmetes ösvényen ijesztő szobrok sokasága figyeli minden lépésünket. Minden modern technológiát bevetettek az élmény fokozására, rémisztő hanghatások, nyikorgó ajtók, suhogó szellemhangok kíséretében költhetjük el a vacsorát, és a néha felharsanó éles sátáni kacaj tudatja velünk, hogy ez teljesen más, mint bárhol máshol. A sarkokban mindenhol pókhálók és mászkáló pókok, a plafonból vészjósló füst szivárog, a falakon pedig rémes festmények díszelegnek. A kopott gyertyatartók és a megsárgult könyvek csak az alaphangulatot adják meg.

Fotó: Pixabay

Természetesen az ételeket és a tálalás módját is félelmetessé tették. Nem meglepőek az étlapon a különféle fantáziadús elnevezések. Sárpita, féreg tál, sárkányszív, manóbél és még sorolhatnánk. A különféle jelmezekbe öltözött alkalmazottak szintén a környezetnek megfelelően festenek, vagyis van, hogy maga Drakula, egy boszorkány, egy koszos koldus vagy egy farkasember szolgál ki. A levest koponyában tálalják, és ha húst rendelünk csak cafatokban kapjuk (de természetesen tökéletesen elkészítve) egy törött tányéron. Nem csoda, hogy a különleges élményeket keresők Mekkája lett az étterem, és messze földről látogatnak el hozzájuk. Ugyan drága volt létrehozni, de annál nagyobb sikert arat. Azt étterem egyenlőre ideiglenesen zárva tart.

Fotó: Flickr

Luxusétterem börtönbe zárva

Vannak az embereknek extrém igényei, akár még a gasztronómiai élvezetek terén is. Nos, ez az étterem jelentősen ki tudja ezeket elégíteni. Olaszországban az egyik legjobban őrzött börtönben csúcséttermet hoztak létre. Elég morbidnak hangzik, pedig megtörtént. Pisa-tól nem messze található Volterra városának ékessége. Az éttermet, egy kápolnából alakították ki a vendégek számára. Bejutni azért nem olyan egyszerű, mivel szigorú szabályokhoz kötött a látogatás, de vannak, akiket ez nem rettent vissza. Az „intézet” éttermében csakis az ottani rabok dolgoznak, a teljes személyzet közölük kerül ki, természetesen komoly óvintézkedések mentén. Valójában ez részükre lehetőség ahhoz, hogy ha visszatérnek a normál életbe, könnyebben beilleszkedjenek. Érdekes, hogy a világban ez nem is egyedülálló példa, mert létezik ilyen étterem még Angliában és Japánban is.

Fotó: envato elements

Itt a vendégek, ha kedvük úgy tartja akár a cellákban, rácsok mögött is étkezhetnek. Extra szolgáltatásként eljátszanak nekik akár egy lázadást, és még bilincsbe is verik őket. A gasztronómiai élményekben ez a hely is bővelkedik, mivel csodálatos ételkölteményeket lehet végig kóstolni, lehet kérni 4, 6 vagy 8 fogást.

Ezzel a három étteremmel még nincsen vége a furcsa vendéglátóhelyeknek. Számos meglepetést tartogatunk a következő részben is. Megdöbbentő, mi mindent lehet kitalálni a vendégek maximális szórakoztatására.

Tags: , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE