fbpx

Tagadhatatlan, hogy ez elmúlt egy évtizedben az egyik legnagyobb karriert futott étel Európában a sushi. És valóban imádnivaló! Persze vannak olyanok is szép számmal, akik ki nem állhatják, már a szagát se. Ám az bizonyos, hogy íze különleges, egészséges és trendi.

Külön műfajjá is vált a vacsoraprogramok között. Hiszen mondhatjuk azt, hogy este beülünk vacsorázni valahová…, de mennyire többként hangzik, ha azt mondjuk, hogy sushizni megyünk. Persze a titok itt is a hol és a milyen minőség. Sőt napjainkban már nem előfeltétel a komoly rutin se, ha a otthon a konyhánkban készítenénk el. Ehhez is ötleteket adunk, ne és persze azt is eláruljuk, hogy miért is oly extra, meghökkentő és kényes étel a sushi.

A susinak köszönhetjük az 5. alapízt

Ha kimondjuk, hogy sushi, általában Japán és a rizsbe ágyazott nyers hal ugrik be rögtön. Holott már a japánokhoz is készen érkezett az eljárás. A sushi őshazája Délkelet-Ázsia volt. Az étel megalkotását közel sem az ínyenckedésnek köszönhetjük,  hanem a praktikumnak. Tartósítani kellett ugyanis a kifogott halakat a párás, trópusi klímán, ahol a szárított, vagy éppen füstölt tartósítási mód nem igazán volt nyerő. Ám az ősi bölcs tapasztalat miatt tudták, hogy az erjedést is segítségül lehet hívni. S mivel Délkelet-Ázsia területén a rizs volt az alapélelmiszer, így az se csoda, ha főtt rizsbe helyezték a halakat, s a rizs erjedésére bízták a tartósítást. Miközben a rizs tette a dolgát, ehetetlenné is savanyodott. Ám az erjedésének köszönhetően az így keletkezett rizsecet aminosavakká bontotta le a halat. Ennek eredményeként pedig nemcsak egy nagyszerű étel ősét kapták, hanem egy új alapízt is, az unami-t. Azóta is ezt emlegetik a sós, a savanyú, az édes és a keserű mellett az 5. alapízként.

szusikészítés

Sushi, napjaink kedvelt étele

Az ételt, amit ma sushi-ként emlegetünk, azt már a japánok jegyzik. Ők továbbfejlesztették az ősi tartósítási módot. Az eredeti rizs között erjedt halnak ugyanis az volt a szépséghibája, hogy a rizs ehetetlenné savanyodott az eljárás során. Ám egy japán fejlesztés update-telte az eljárást. Egyre rövidebb ideig érlelték a halat a rizsben. A végeredmény pedig az lett, hogy fogyasztható maradt a rizs, igaz így már a halak íze sem olyan, mint egykor az erjedő rizsbe ágyazottaké volt. A falatkák is egy újabb fejlesztés eredményei. Az algalap közé tekert sushi így látványossá és evőpálcikával is könnyen bekaphatóvá vált. Ám az is tagadhatatlan, hogy ez már nem az az étel, amely a kiindulópont volt. Viszont jó hír az ínyenceknek, hogy a későbbi fejlesztések során egyre több extra minőségű hal került be a sushi-ba, ami bővítette az ízpalettát. Már csak minden a recepten és a sushi-alapanyagokon múlik, de ebben is itt a segítség! #

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE