fbpx

Az örök kedvenc, mely nem ismer határokat. A bacon – legyen az nagyüzem vagy otthoni konyha – mindig kell, hogy legyen a háztartásokban. Ha van otthon egy csomag bacon, kétségtelenül felturbózhatóak a fogások, legyen az a reggeli, ebéd vagy vacsora.

Fotó: Pixabay

Mi a bacon

A bacon angol szó, magyarul szalonnát jelent. A sertés oldalszalonnájából készülő pácolt, sült, füstölt húsos szalonna. Nem véletlen, hogy közimádatnak örvend, hiszen néhány szelet bacon remek alapot teremthet jó néhány ételnek. A bacon egyedi íze mintegy kiegészíti a húsos ételeket, és olyan pluszt tud hozzáadni, ami sokkal eredetibb, mélyebb élményt adhat egy-egy ételnek. Használata annyira szerteágazó, hogy szinte esélytelen felsorolni, úgyhogy a teljesség igénye nélkül említenénk néhányat. Hamburgertől a rakott zöldségekig, göngyölt húsoktól a tésztákig, de akár rizottóhoz vagy leveshez is.

Fotó: Pixabay

Miért jó a bacon

Ha egyszerűen akarunk fogalmazni: azért, mert nagyon finom! A lényeg, hogy a már megszokott húsokat, ételeket, amelyek ízeit már esetleg meguntuk, egy teljesen új dimenzióba helyezhetjük a bacon használatával. A bacon nemcsak ízesít, hanem a tálaláskor is kiváló elem. Akár göngyölve, akár szépen a hús, illetve a köret mellé helyezve kívánatos látvánnyal tudja felruházni az ételeket. A bacon, mint ízesítő alapanyag, rendkívül jól felhasználható zöldséges, rakott ételekhez. Begöngyölhetünk vele szinte bármilyen alapanyagot és tölthetjük is. Abban mindenki biztos lehet, ha baconnal egészíti ki az éppen készített ételt, olyan plusz ízekkel ajándékozza meg a többi alapanyagot, mely csakis előnyként jelenik meg.

Fotó: Pixabay

Hogyan ne rontsuk el a bacont

Néhány tipp, miként készítsük a bacont. A bacon szinte minden formában kiváló alapanyag. De néha előfordulhat, hogy a kívánt ropogós, mégis húsos bacon helyett égett, vagy éppen nyers, olajos szalonnát szedünk ki a serpenyőből. Persze ez mindenkinek a kedvét szegheti, és kellemetlen kulináris élményekkel „gazdagodhatnak”.

Mikróban sütött bacon a legegyszerűbb módja, hogy gyorsan elkészítsük a baconünket. A mikróba helyezhető tálon úgy helyezzük el a bacont, hogy ha lehetséges, ne érjenek egymáshoz. Alapvetően az sem baj, ha felpúpozzuk, mivel a mikrohullámok így is, úgy is elvégzik a feladatukat. Lényeges viszont, hogy a zsiradékot úgy fogjuk fel, hogy a bacon alá és fölé is papírtörlőt teszünk. Ezzel persze értékes zsiradékot fogunk veszíteni, nem úgy, mint a serpenyőben vagy a tepsiben való sütés során. A mikróban való sütésnél a lehető legmagasabb fokozatra állítsuk. Az időtartam alapanyagfüggő, de általában 2-3 perc.

Fotó: Pixabay

Serpenyőben sütés: ha már serpenyő, akkor lehetőség szerint legyen profi öntöttvas serpenyő! Kétségtelenül érdemes kissé átmelegíteni, mielőtt belehelyeznénk a bacont. Miután már benne van, nem szabad slendrián módon otthagyni, folyamatos felügyeletet igényel. Zsiradékot – olajat, zsírt, vagy vajat – nem kell feltétlenül alátenni, de ha mégis, inkább keveset. Ez azért fontos, mert a sütés első fázisában a bacon elkezdi magából kiengedni a zsiradékot, s így a saját sütéséhez megadja az alapot. Nem szabad megijedni, ha elkezd pattogni, sercegni, hanem szakavatottan (anélkül hogy megégetnénk magunkat) fordítgassunk rajta.

Mi a lényeg

Lényeges, hogy mindkét oldalát egyenletesen süssük, egy pillanatig se vegyük le a szemünket róla. Ha megfelelően ropogós, szép kivörösödött állapotba kerül, egyből vegyük ki. Ha túlsütjük, kiszárad, túl ropogós lesz, és elég gyorsan oda is tud kapni!

Sütőben sütés: nagy előnye a serpenyős sütésnek a mennyiség. Nyilván több bacont tudunk így elkészíteni. Ebben az esetben érdemes némi zsiradékot tenni alá, és úgy elhelyezni a baconcsíkokat, hogy ne érjenek egymáshoz. Fontos tényező, hogy előmelegítsük a sütőnket 180 fokra. A tepsit fedjük le fóliával és úgy süssük, majd mikor az állaga félúton van, vegyük le róla. Ízlés szerint lehet fűszerezni is, de csak nagyon vékonyan tegyük! Ezután a sütési idő 10-15 perc, és az sem hátrány, ha néha megfordítjuk közben. A sütés végeztével papírtörlőre helyezzük! A tepsiben található zsiradékot semmiképp ne öntsük ki, hanem tartsuk meg, mivel később, esetleg más ételek készítése során nagy hasznát vehetjük!

Fotó: Pixabay

Érdekesség

Francis Bacon Londonban született, előkelő családba. Apja, Sir Nicholas Bacon, I. Erzsébet főpecsétőre, anyai nagyapja mint nyelvész és teológus, VI. Edward nevelője volt. Alapos nevelésben részesült, tizenkét éves korában már Cambridge-ben tanult a Trinity College-ban. 1577-től a párizsi angol követ mellett dolgozott, de apja halála után, 1579-ben kénytelen volt visszatérni, s csak rokonai anyagi támogatásával tudta elvégezni a jogi tanulmányait. Parlamenti képviselő lett 1584-ben, lovaggá ütötték, főügyész, főpecsétőr, lordkancellár lett, majd 1618-ban a grófi címet is megkapta. De a szalonnához Baconnak semmi köze nem volt, maximum annyi, hogy szerette enni.

„A természetet szolgáló és magyarázó ember annyit tehet és foghat fel, amennyit a természet rendjéből a dolgokra vagy elméjére vonatkozóan megfigyelhet: ennél többet nem tudhat és nem tehet.“

Lefordítva a bacon nyelvére, használj bacont, és ne gondolkodj rajta, hogy miért. Egyszerűen jó!#

Tags: , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE