fbpx

A jól ismert tatai Platán nem hazudtolta meg magát, mert a járványidőszakot kihasználva folyamatosan fejlesztették, és ki is bővítették az éttermüket.

A Platán Udvarház és a Platán Bisztró idén egy fine dining étteremmel bővül, amely a Platán Gourmet nevet kapta, és 8-6-4 fogásos degusztációs menüsorral várja vendégeit, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. A hely különlegessége a látványkonyha, amiben 5 nagytudású szakács áll majd minden este és szolgál ki akár 20 főt is. Szezonális ételek, kedvenc alapanyagok és a saját kertjükben termelt zöldségek találhatóak majd a tányéron. A Gourmet étteremben  gondoltak az alternatív fogásokra is, hogy az érzékenységgel küzdők se maradjanak ki az élményből.

Szabó Kevin, az öt szakács egyike, mesélt a Platán sikereinek kulcsáról, újdonságairól, kulisszatitkairól és az új Platán Gourmet étteremről, ami hamarosan megnyitja kapuit. 

Szabó Kevinről fiatal kora ellenére már a Bocus d’Or kapcsán is hallhattunk, mikor 2016-ban Széll Tamás comis-ja ként állt a Bocuse d’Or Europe szakácsversenyen Budapesten, amit megnyertek. Nem csoda történt akkor sem, hanem a tehetség találkozott az alázattal, szorgalommal és valami hihetetlen fanatizmussal a gasztronómia iránt.

Kevin: „Azt látom, hogy a csapatjátékban rejlik minden, amióta ebben a szakmában dolgozom. Mindenkinél a szaktudás és a tanulni akarás viszi feljebb és feljebb az étterem színvonalát. Természetesen ehhez kell egy vezető is, jelen esetben Pesti István séf, akinek különleges érzéke van a jó csapatjátékosok kiválasztásához, így nem rivalizálunk, hanem folyamatosan tanulunk egymástól.„

Miben rejlik az étterem sikere?

Kiderült, hogy az étterem vezérfonalának az őszinte vendéglátást tartják. Ami alatt azt értik, hogy a vendég és a szakács is érezze jól magát vacsora közben. Szükséges némi iránymutatás, hogy a vendégek láthassák, kóstolhassák és tapasztalhassák az új technológiákkal készült ételeket, alapanyagokat és a szezonalitás szépségét. Mindezt egy jó menüsorral, étlappal lehet elérni.

„Van egy szint, ami alá nem megyünk, a vendéget megtiszteljük a legjobbal, a vendég pedig méltányolja mindezt – ez az igazi sikerpont.”

h

A pandémia alatt is kreatívan

Jó példa volt erre a pandémia időszaka alatt a ’A séf házhoz megy’ szolgáltatásuk, aminek olyan nagy sikere volt, hogy le kellett állítani a kapacitás hiánya miatt. Két szakács és egy felszolgáló ment ki házhoz, ahol a vendégek konyhájában felállították azt a menüsort, amit korábban az étteremben is kóstolhattak. Nem csak elkészítették, felszolgálták az ételeket, de el is mosogattak maguk után. Nem csak, hogy fent tudták tartani magukat ebben a nehéz helyzetben, hanem ez idő alatt elindult az új Gourmet konyha csapatának összeállítása.

A látványkonyha szakácsai: Pesti István, séf, aki irányítja, összefogja a csapatot, Prónik Balázs, aki imádja a fermentálást, kovászolást, Szabó Kevin, aki erős a húsok, halak, vagdaltak készítésében, valamint Sáhó Lilla és Kovács Krisztina, akik az előételek, desszertek rajongói és alkotói.

Kevin: „Nem riadunk vissza semmitől. Egymás mellé állunk, és megtanuljuk a másiktól, amit mi nem tudunk. Besegítünk minden területen, ha kell, takarítunk, felszolgálunk, pakolunk. A járványidőszakban a kertészetben is sokat dolgoztunk. Megtanultunk rotálni, karózni, mert a sok kis bébi zöldségnek, fűszernövénynek ez kell. Sajnos nem tudunk mindent mi magunk megtermelni, így azokat hazai termelőktől, beszállítóktól kérjük „

Az étterem egyik izgalmas és kedvelt fogása:

Borjú briese erdei gombákkal, kápia mártással

A borjút 1 órán át szuvidáljuk 60 fokon, majd vajban pirítjuk, sózzuk, picit borsozzuk. A gombákat alaposan megtisztítjuk, és szintén lepirítjuk forró vajban egy kis kakukkfűvel, sóval, borssal.  A kápiamártáshoz készítünk egy jus-t, sült, vastag héjú piros paprikából. Dúsítjuk vajjal, tejszínnel, majd tálalás előtt habosítjuk. Az ételt friss, apróra vágott snidlinggel és szarvasgomba szeletekkel díszítjük.


Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE