fbpx

Ez bizony a pisztráng, ami a halaink között az egyik nagy kedvenc és nem is véletlenül. Séfek, házi szakácsok egyaránt használják és fogyasztják minden formában.

Általában két okból nem fogyasztunk elegen és elég halat. Egyrészről az erőteljes hal íz miatt, másfelől pedig a sok szálka miatt, ami zavarja a jóízű és folyamatos étkezést. A problémát sok esetben a tengervízi halakkal orvosoljuk, vagy a már előre elkészített filékkel. A legjobb viszont az volna, ha a saját, hazai alapanyagainkat fogyaszthatnánk gond nélkül és nem utolsó sorban, elérhető áron. Ilyen a pisztráng.

Fehér húsú, ízletes és elérhető áron

Magyarországon átlagosan 6 kg halat fogyasztunk fejenként, míg Európában átlagosan egy ember 20 kg halat eszik meg évente. Ez csupán azért különös, mert Magyarország kiemelkedő haltenyésztésben. Érdemes körülnézni ezért a piacokon és a boltokban, valamint a gyorsfagyasztott áruk között, hogy a jól ismert és kevésbé kedvelt halak mellett milyen lehetőségeink vannak még.

A pisztrángot gyakran fogyasztják füstölt formájában. Fotó: pixabay.com

Miért fontos, hogy több halat együnk

Számtalan felmérés bizonyította már, hogy azokban az országokban, ahol hetente 2-3 alkalommal fogyasztanak halat, kevesebb a szívroham, az érrendszeri problémák és az elhízás is. A hal olyan könnyen emészthető nagy fehérjeforrásunk és nagy mértékben tartalmaz omega-3 zsírsavakat. Nem is gondolnánk, hogy ez a fajta táplálék, ami nem nehezíti meg az emésztőrendszerünk munkáját, mégis táplálja a szervezetet, és még A-, D-, B-, B12-vitaminokat is juttat a szerveinknek, mekkora javulást és hatást vált ki egy év elteltével. Sokan a hal- és zöldségfogyasztást tartják a hosszú élet titkának is.

Hogyan készítsük el a pisztrángot?

A pisztráng egészben is kiváló. Fotó: pixabay.com

A pisztráng alapvetően nagyon mozgékony állat, ami ez esetben azt jelenti, hogy árral szemben úszik, ezért sovány és fehér a húsa. Úgy tartják, aki épp barátkozni szeretne a halfogyasztással, az a pisztránggal kezdje, mert nem fog csalódni zsenge és selymes íze miatt. Ebből adódóan rengetegféleképpen ízesíthetjük és készíthetjük, mert idomul az alapanyagainkhoz. Népszerű a pisztráng egészben való sütése, a belső részét citromkarikákkal, friss zöldfűszerekkel, fokhagymával és olívaolajjal ízesíteni gazdagon. E mellett készülhet belőle ragu, roston filé, de még rakott hal is. A pisztrángot pillanatok alatt ki tudjuk filézni otthon is, bátran próbáljuk ki. Pisztrángot érdemes fogyasztanunk rendszeresen!

Pisztráng filézése pár lépésben:

1- Egy éles, nagy késre és egy szárazra törölt deszkára van szükségünk. 2- A pisztráng fejét levágjuk. 3- Hosszában bevágjuk a pisztráng gerincénél, majd a másik felén is bevágjuk, majd a gerincről levágjuk a hal felső filérészét. 4- Megfordítjuk és ugyanúgy két-két vágással levágjuk a gerincről a filé részét. 5- A bordarészt levágjuk róla. 6- A filék közepén és a szélén az ujjunkkal kitapintható szálkákat egy szemöldökcsipesszel kiszedjük.

Tags: , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE