fbpx

Egy bőséges reggeli vagy délelőtti brunch az egész napunkat meghatározza. Összegyűjtöttük, melyik a kedvenc 5 fogás a világban, amivel bátran kísérletezhetünk a saját konyhánkban is.

Aki egyszer megtapasztalja, milyen rendszeresen, jókat reggelizni, az soha többé nem tud leszokni erről a rituáléról. Vannak, akik kifejezetten a komótos étkezés miatt kelnek fél órával korábban, hogy kapjanak még munka előtt egy kis haladékot. Felébredünk tőle, jó kedvünk lesz, már csak attól is, ha szaftosra sült a rántotta, vagy egy palacsintával több jut a tányérunkra a szokottnál. A reggelizőhelyek is egyre népszerűbbek a találkozókhoz, a megbeszélésekhez, a randikhoz. Ahhoz viszont, hogy néha változatos vagy izgalmas legyen, érdemes becsempészni más kultúrák reggeli szokásait, alapanyagait vagy menüsorát.

Tudtad? Több helyen a reggeli meleg étel, sőt, főétel. Sokan szeretik a leveseket, a rizses ételeket reggel elfogyasztani, hogy az emberi szervezetet beindítsák, és elegendő energiához jussanak már a nap első felében is.

Reggeli Szlovákiában, Lengyelországban

A szomszédos országban, azaz Szlovákiában reggelente nagyon népszerűek a majonézes saláták. Párizsi felvágottból, krumpliból, sonkából és tojásból készülnek, amit két friss kiflivel fogyasztanak el. A boltokban rendkívül nagy a választék belőlük, de a legnépszerűbb mind közül a tőkehalsaláta, azaz a treszka. Lengyelország nagyon hasonlóan reggelizik, hiszen a savanyított halak, a makrélák, a szardíniák épp ilyen népszerűek egy szelet rozskenyér társaságában már kora reggel is.

www.pixabay.com

Reggeli Olaszországban, Spanyolországban

Szinte kizárólag édes és apró reggelit fogyasztanak. Friss croissant vagy cornetto üresen, esetleg töltve, egy tömény eszpresszóval karöltve az olaszok leggyakoribb menüje. Pultnál állva, pár perc alatt bekapják, és már mennek is tovább. A spanyolok híres édessége a churros az, amit a ráérős reggeleken fogyasztanak, vagy éppen menet közben. Amikor otthon készítik, az jóval több időt vesz igénybe, de szívesen fogyasztják reggelire egy kis forró csokoládéba mártogatva. Amikor sietős a reggel, akkor egy churrosárustól legalább ilyen jót kapnak, azt viszont csupán fahéjas cukorba mártogatva majszolják el útközben.

Reggeli Hollandiában

Bármennyire híres a sajtjairól, amit mi magyarok bármelyik étkezésnél szívesen fogyasztanánk, a hollandok egyáltalán nem ezt kívánják reggelente. Ez az egyik legérdekesebb és számomra meglepőbb reggeli fogás, a csokis tortadarával megszórt vajas toastkenyér. Semmi tápláló nincs benne, de még az élvezeti értéke is megkérdőjelezhető. A csokis tortadara viszont kilós csomagolásban kapható mindenhol, mert nagy mennyiségben fogy az országban reggelente.

www.pixabay.com

Mit esznek Vietnámban, Koreában?

Leves, rizs, sok zöldség, melegen, és akár még egy pár szelet frissen főtt marhahús is jöhet reggelire. Úgy tartják, hogy ez indítja be igazán a napi étkezést, az emésztőrendszert, és tölti fel a szervezetünket olyannyira, hogy koncentrálni tudjunk. Nem utolsó sorban alvás után a gyomornak minden esetben gyógyír egy meleg leves.

www.pixabay.com

Végül USA és Anglia kedvence

Mindenkinek felcsillan a szeme, ha meglátja az amerikai juharszirupos palacsintareggelit vagy a Nagy-Britanniában elterjedt, szintén édes palacsintás, kolbászos, szalonnás, babos reggelit. Mindkét esetben minden íz és állag megvan a tányéron, amire szükségünk van, a kalóriatartalma viszont igen magas. A palacsintákat ma már gyakran készítik egészséges formában is, a szalonna és annak zsírja tápláló, a többi pedig olyannyira laktat, hogy felér egy főétellel is. Ma már Európában is elterjedt ez a két típusú reggeli, amit előszeretettel fogyasztunk el bármelyik ország reggelizőhelyén.#

Tags: , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE