fbpx

A Magazinról:

A Chef Inspiráció szakácsműveszti online magazin 2019-ben jött létre az előtte 12 éven át megjelenő offline Panoráma Magazin utódjaként. Legfőbb célunk, hogy összefogjuk a vendéglátó szakma résztvevőit, különös tekintettel a séfekre, éttermi dolgozókra és olyan tartalmakat hozzunk létre számukra, mely egyaránt beszámol a szakmai hírekről, trendekről, valamint az iparágat érintő újdonságokról. Naponta frissülő oldalunkon egyaránt olvashatóak izgalmas interjúk, gazdasági tájékoztatók, edukációs és szórakoztató anyagok a gasztronómia minden területéről.

 

Íróink rendületlenül járják az országot, hogy bemutassák a legújabb éttermeket, hogy ott legyenek a szakmai előadások első soraiban és mikrofon végre kapják a vendéglátás ismert szereplőit, hogy mindig naprakész információkkal szolgálhassunk olvasóinknak.

 

Konyhai tippjeink, kipróbálásra érdemes receptjeink, a szezonális alapanyagokat bemutató cikkeink pedig a kezdő comissoktól kezdve, a tapasztalt konyhafőnökig mindenki számára tartogathat újdonságot, hiszen nem csak a jó papok, de a jó szakácsok is holtig tanulnak.

 

Legyen mindig éles a kés, tiszta a kötény és vágjunk bele!

 

A blog szakmai irányítója a Matusz-Vad Zrt. alapító-tulajdonosa Matusz Balázs mesterszakács, aki a szakácsművészet elhívatott mecénása.

 

A szerkesztőség tagjai:

 

  • Bercely Judit főszerkesztő
  • Briák Ferenc kreatív séf
  • Budafoki Tamás gasztroblogger
  • Haranghy Orsolya gasztro újságíró
  • Szabó Richárd fotográfus

Az indulástól a 20 milliárdos forgalomig – A Matusz-Vad története

Matusz Balázs gyerekkora óta szakácsnak készült és legalább ilyen régre nyúlik vissza a vágya, hogy egyszer saját étterme lehessen. Céltudatosságát és elhatározásának következetességét mi sem jelzi jobban, minthogy 21 évesen ő lett Magyarország legfiatalabb vendéglőse. Az idén már több mint 25. évfordulóját ünneplő Matusz-Vad Zrt. tulajdonosa izgalmas utat tudhat maga mögött.

 

 

„Nagyon komolyan vettem a célomat”

– emlékezett vissza a kezdetekre Matusz Balázs, a Zrt. elnök-vezérigazgatója. “Szüleimtől 1992-ben kaptam kölcsön hetvenezer forintot, az idő tájt ez igen nagy pénz volt – a többit én teremtettem meg ahhoz, hogy Győrben kibéreljek egy elhanyagolt éttermet, amiből aztán egy akkoriban nagyon népszerű francia vendéglőt varázsoltam. Példa nélküli volt a városban, hogy a Pierot előtt esténkét sorba álltak a vendégek egy asztalért. Hamar felismertem, hogy azzal a harmincöt asztallal, ami az étteremben volt, be vagyok korlátozva. Bárhogyan igyekszem, hiába csinálom a legjobban, ennél többet nem tudok kihozni a dologból. Szüleimnek volt egy nagykereskedő barátja, aki gyerekkori példaképemmé vált. Járta a világot úgy dolgozott, rengeteg élményt osztott meg velünk és eközben nekem megtetszett az a lehetőség, amit a nagykereskedelem jelentett.”

 

Az étteremtől a vadhúsfeldolgozóig

 

„Új cégemet 1994-ben alapítottam meg, ugyancsak Győrött vadhúsfeldolgozó egyéni vállalkozásként. Azért ezt választottam, mert korábban a vendéglátásban konyhafőnökként és persze étterem-tulajdonosként is azt tapasztaltam, hogy vadhúsokból nagyon hiányos az ellátás. Akkoriban egyetlen vadhúsfeldolgozó cég volt a piacon és tőlük is csak a legolcsóbb termékeket lehetett megvásárolni. A valóban jó minőségű és megfelelően feldolgozott vadhús egyáltalán nem volt elérhető a vendéglátásban dolgozók számára Győrben. Igaz, a cégalapításban közrejátszott a valutaválság is. 1994-ben a svájci frank árfolyama a többszörösére szökött, én meg a szerződésem szerint az éttermem bérleti díját abban voltam kénytelen fizetni. Így hát hoztam egy döntést és megalapítottam a Matusz-Vad Zrt-t.”

 

Nagykereskedelem és hűtőházak

 

„A fejlődés hihetetlen volt. A forgalmunkat évről évre megtöbbszöröztük, majd ahogy a számok egyre nagyobbak lettek, a növekedés ennek megfelelően lassult, de határozottan intenzív maradt. A cég folyamatosan átalakult, fejlődött, elindult a nagykereskedelem és sorra jöttek az új termékek. Időközben a gyártás teljesen kiszorult a cégből. Komoly mérföldkő volt az első hűtőház, onnantól kezdtek komolyabban venni a partnerek, majd egy külsős céggel reorganizáltuk az akkor már 3 milliárdos vállalatot és elkezdtünk nagyvállalati struktúrában dolgozni. Létrejöttek a különböző osztályok és elsőrangú igazgatókat sikerült bevonzani a szervezetbe. A sikerek nem maradtak el: 2011-ben Merész újító díjat kaptam az Ernst and Youngtól azzal az indoklással, hogy Magyarországon iparágat alapítottam. Sok egyéb, fontos díjjal is megtiszteltek: Presztízs-díj, Év vállalkozója-díj, Év üzletembere-díj sorakozik irodám vitrinjében. Komoly lépés volt nyolc évvel ezelőtt az osztrák, hat évvel ezelőtt a szlovák cégalapítás, és ezzel együtt a piacnyitások is. Végül pedig öt évvel ezelőtt megvásároltuk Budapesten a 26 ezer négyzetméter területen fekvő hűtőházunkat, ami most a vállalkozás motorja.”

 

 

25 év – 20 milliárdos éves forgalom

 

„A cég 2019-ben ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, méltán rangos helyszínen, a Millenárison megrendezésre kerülő Gourmet Fesztiválon. A forgalmunk abban az évben meghaladta a 20 milliárd forintot és csak az anyacégben több mint 260 kollégának adtam munkát! Mindez persze növekvő gondokkal is jár. Jelenleg a legnagyobb kihívásunk a munkaerő megtartása és a fejlesztés. Idáig is nagy becsben voltak a munkatársaim, de mostanában már nemcsak a legjobb munkatársak bevonzásáért, hanem főként a fizikai állomány megtartásáért is versenyzünk.”

 

Új technológiák – prémium élelmiszerek

 

Mindezek mellett igyekszünk újdonságokkal is előállni. Célcsoportunk a közepes és annál magasabb csoportba tartozó éttermek, valamint a topgasztronómia. Nekik, valamint a munkaerőhiánnyal szenvedő vendéglátás részére fejlesztettük ki „kényszerkényelmi” termékcsaládunkat, melynek segítségével partnereink sokkal hatékonyabban tudnak termelni. Ezek magasabb fokozaton előkészített, gyorsan, jó minőségben használható húskészítmények. Ilyenek például a szuvidolt termékeink, amikor mondjuk a libacombot alacsony hőfokon, vákuumcsomagolásban készítjük elő. A hús teljesen puha lesz, csak a bőrét kell szépen megpirítani és máris a tányérra tehető! Az ilyen befejezőműveletet akár egy képzetlen munkatársra is rá lehet bízni. További fejlesztéseket tervezünk a felső kategóriás steakek importjához kapcsolódóan. Már most is a világ minden tájáról – Argentínától, Új-Zélandig – hozunk be és forgalmazunk különleges vágású steakeket. Már lehet kapni nálunk zebra-, teve-, láma- és bölényhúst is, melyekből igen finom ételeket lehet készíteni. Kínálunk tevehúsból teveburgert, a többiből pedig teljesen hagyományos konyhatechnológiai eljárással váratlan, mégis nagyon ízletes meglepetéssel szolgálhatnak az éttermek a vendégeiknek.

 

 

Matusz Balázs elnök-vezérigazgató mellett 2017-től a fia, Matusz Patrik is tevékenyen részt vesz a Matusz-Vad Zrt. életében.

Forrás: utazonet

Matuszvad

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE