fbpx

Ha valahogy étellel, vagy alapanyaggal kéne jellemezni az emberiséget, akkor leginkább a hús jutna eszünkbe. Ebből adódóan a húsbolygó létezik. Mi magunk teremtettük és élünk rajta. Az alapvető ételeink nagy része valamilyen húsalapanyagból készül. Az egyik legismertebb elkészítési mód a húsgolyó.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

A húsgolyó származása

Az bizonyos, hogy a világon mindenhol készítenek húsból golyókat. Ez nem is meglepő, hiszen tényleg az egyik évezredek óta használt alapanyagról beszélünk. Már az ősemberek is vadásztak, halásztak és gyűjtögettek. Tehát a hús eredendő! Hogy mióta formázunk golyókat belőle? Na, az viszont rejtély. Kiindulva abból, hogy tényleg mindenhol készítik, szinte bárhonnan származhat az eredeti, az első. De vélhetően nincs is ilyen, mert a húsgolyó származására ez idáig nem derült fény.

A húsgombóc származásáról nem vitázik senki. Egyetlen elmélet van róla, ami a The Oxford Companion to Food gasztronómiai enciklopédiában szerepel. E szerint az első húsgombócféleség a perzsáké volt, Kofta néven.

Fotó: Pixabay

Imádjuk a húsgolyókat

Ahány hely, ahány nemzet, annyiféle elnevezés. Legalább ennyi készítési forma, és fűszerezés. Ezeken kívül a húsgolyót rengeteg ételhez használják a világon. Szinte végtelennek mondható variációk léteznek. Sikerének titka leginkább az egyszerűsége, és a gyorsan elkészíthetősége. A nyugati társadalmakban jellemzően darált húsból készítjük. Van, amikor alkalmazunk hozzá valami adalékot, gabonát, vagy zsemlemorzsát. A világ ázsiai részén inkább aprított húsból készítik, ami elég macerás, mert késsel addig aprítják, mígnem már szinte homogén állagú nem lesz. Bármelyik módszert is nézzük, a lényege az, hogy a hús állaga „puha” legyen, hogy minél egyszerűbben lehessen belőle gombócokat gyúrni. A húsgombóchoz szinte bármilyen húsféle szolgálhat alapul.

Fotó: Pixabay

Húsgolyók: Kofta (Közép-Kelet, Görögország, Mediterráneum, Dél-Ázsia), Albondigas (Spanyolország és a spanyol nyelvterületű országok), Faggots (Anglia), Skilpadjies (Dél-Afrika), Polpette (Olaszország), Frikadeller (Dánia), Köttbullar (Svédország), Königsberger Klopse (Németország), Pulpety (Lengyelország), Bitterballen (Hollandia), Chiftele (Románia), Meatball (USA), Lion’s Head (Kína), Bakso (Indonézia), Bò Viên (Vietnám), Tsukune (Japán)… Fasírt ?

Fotó: Pixabay

A húsgombóc legnagyobb karrierje

A húsgombóc világrengető sikereit – Meatball néven – Amerikában futotta be. Az biztos, hogy hozzájuk az olasz bevándorlók által került. Ez persze nem véletlen, hiszen roppant egyszerű, gyorsan elkészíthető, laktató, és nem mellesleg olcsó ételnek számított. Első sikereit pont az olcsóságnak köszönhette, mivel még a legrosszabb húsrészekből, vagy halból is el lehetett készíteni. Nem kellett hozzá különösebb konyhai tudás, hús-darálás-gombócolás-sütés. Ez persze tetszett az amerikaiaknak. Fűszerezése igazából csakis a fantáziára volt bízva, és bármihez lehetett /lehet fogyasztani. Ezeknek az előnyöknek köszönhetően Amerika kedvence lett. Rendszeresen és mindenhol készítik, fogyasztják. Talán ha kell valamihez hasonlítani, olyan nekik, mint nekünk a rántott hús. Szinte minden egyes hétvégi ebédnél megtalálható. Hogy mennyire népszerű náluk, az is bizonyítja, hogy létezik húsgombóc nap! Természetesen ez a világnap is, amit március 9-én tartanak, Amerikából indult útjára.#

Tags: , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE