fbpx

A kondér az egyik olyan ősi megoldás a szabad tűzön történő főzésnél, ami már nagyon régi hagyományoknak örvend. Az, hogy manapság a tavasz az új szezonális alapanyagok friss felhozatalával és a kerti mulatságok eljövetelével a kulináris kereslet is megszaporodik, kifejezetten élményszámba megy. A rácson grillezés mellett előkerülnek a kamrából, a pincéből a vasfazekak és – a kert rendbetétele után- már meg is indul a szezon.

Fotó: Pixabay

Az üstben varázslat történik

A szabad tűzön főzés, az üst használata nem csak a boszorkányoknak, varázslóknak adatik meg, hanem az egyszerű halandóknak is, akik nem varázsfőzetet készítenek benne, hanem ételeket. Méghozzá milyen fantasztikus ételeket! Az üstben főzésnek egyszerűen hangulata van, egy olyan esemény, amikor összegyűlik a család, a barátok, és az együtt töltött időhöz, a mulatozáshoz alapszükséglet a jó étel is. Mi sem egyszerűbb, mint ilyenkor tüzet rakni, és az izzó parázson vagy tűzön ínycsiklandozó falatokat készíteni. Szó se róla, fantasztikusan tudja emelni a kerti partik hangulatát! A bográcsozáshoz nem is kell más ,csak jó társaság, vidám hangulat, némi bor, és természetesen olyan emberek, akik kedvelik a jó ételeket.

Fotó: Pixabay

Miért jó a bográcsozás

Ki ne szeretné a jól megszokott rotyogó pörkölt illatát, vagy a gulyás gyermekkort idéző látványát. Hányan szimatolunk bele élvezettel egy üstben fortyogó halászlébe, körömpörköltbe. Egyszerű és szeretjük. A bográcsban készült ételeknél is fontos a minőségi alapanyag használata, de ami igazán megadja a bukéját, az élő tűz által hozzáadott érték. Az üstben készült ételekbe belekerül a tűzön pattogó fa illata, a füst gyengéd simogatása és a természet teljessége.

Fotó: Pixabay

A bogrács a legrégebbi főzőeszköz

A bogrács az egyik legrégibb főzőedényünk. Hosszú évszázadokkal ezelőtt is használatban volt, mikor a népek és a törzsek vándorútjukon meg-megálltak. A vadászatból, halászatból és nem mellesleg a gyűjtögetésből származó alapanyagokat egy nagy üstbe dobálták. Az éppen adott földrajzi környezete által megteremtődött víz kellett csak hozzá és a tűz, melyen a nyers alapanyagokat ehetővé tették. Az üst egy olyan használati eszköz volt, ami alapját képezte az emberek étkezésének. Az üstök nem nagyon változtak az évszázadok alatt. Kell, hogy legyen fogantyúja, amivel fel lehet akasztani vagy hordozni, aztán bőséges mennyiség férjen bele, és az sem árt, ha lapos az alja, hogy akár tűzhelyre is tehető legyen.

Fotó: Pixabay

Kétféle bogrács, egyféle cél

A formai különbség alapvetően nem annyira mérvadó, viszont az ételek elkészítése során kialakult két fajta. A mondjuk úgy általánosan használt gulyásfőzésre, és egyébként minden másra alkalmas edény, ami lentről felfelé szélesedik. A másik pont az ellentéte, aminek pedig a felső része, a „szája” szűk és lefelé szélesedik, vagy terebélyesedik ki. Végül is bármelyikben bármit el tud készíteni egy szakavatott ember, csak a tűz intenzitására, az üstben lévő alapanyagok, hőkezelés által bekövetkező változásaira kell alaposan odafigyelni.

Fotó: Pixabay

A bográcsban minden elkészíthető

A legtöbb magyaros recept nem véletlenül készíthető el bográcsban is. Egyszerű és semmiféle extra tudást nem igényel. Pontosan úgy történik minden, mintha a kályhán készítenénk. Két jelentős különbség van, amire érdemes fokozottan odafigyelni. Az egyik a főzési idő, ami valószínűsíthetően a bográcsban főzés során meg fog hosszabbodni, és ezért folyamatos odafigyelést igényel az étel. A másik meg egyszerűen a főzés lehetőségét adó tűz. A tűz ereje, „gyorsasága” meghatározza a készülő étel minőségét. Ezért fokozottan fontos a tűzmester szakértő szeme, a szakács ízlelőbimbója és az idő, amely meghatározó minden bográcsban készülő ételnél. Egy tipikus étel a birkagulyás, hazánkban ez az egyik legkedveltebb.

A bográcsban készült étel lényege a ropogó tűz, élménye a hangulat és az étel mennyei illata. Miért is kapkodnánk el azt, ami a legfontosabb.

Fotó: Pixabay

Jó tanácsok a bográcsozáshoz

Manapság már minden üst, kondér, vagy egyszerűen bogrács olyan réteggel készül, mely megóvja a rozsdásodással szemben. Nem árt tudni, hogy ha újonnan érkezett a háztartásba, ki kell égetni, hogy szokja a hőt, és hogy ne szűzként kerüljenek bele az alapanyagok. Ezért javasolt a céltalan kiégetés, mely alatt a bogrács belsejét nem árt kikenni, méghozzá zsírral. A legelső „beavató” főzés, lángolás során használhatunk jó erős tüzet, hadd ropogjon. A kiégetett bográcsot sikáljuk át finoman homokkal, és utána fényesedésig, csillogásig tisztítsuk le mosószeres vízben!

Mikor az első ételt készítjük benne – legyen az bármi -, érdemes a tűz fölé magasabbra tenni úgy, hogy még a lángok szépen játszadozzanak a bogrács falán. A főzés alkalmával rendszeresen forgassuk, rázzuk, és a készülő étel tökéletes lesz!

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE