Az évek óta zajló étterem-forradalom már létrehozott több kiemelkedő vendéglátóhelyet, aminek a világ minden tájáról csodájára járnak. Számos érdekes megoldással rukkoltak már elő a szakemberek, amik nem csak a finom ételekről, hanem a meghökkentő megoldásokról szólnak. A lényeg, hogy a vendéget lenyűgözze az élmény, legyen az bármilyen extrém.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2023/02/324021237_859601491989956_6987878782965508_n-1024x768.jpg)
Az Eatrenalin
Az étterem a németországi Rustban lévő Europa-Parkban található, ahol az étkezés teljesen egyedülálló koncepciója valósult meg. Legfőbb céljuk, hogy „felborítsák az érzékeket”. Mindazok az ínyencek, akik szenzációra, kiemelkedő teljesítményre vágynak a kulináris élvezetek terén, itt megtalálhatják, amit kerestek. A teljes íz- és illatmennyországot, valamint a fizikai és audiovizuális utazás élményét tapasztalhatják meg. Térben, időben és 11 különböző helyiségben navigálják a vendégeket, mindezt az Eatrenalin által szabadalmaztatott lebegő székből.
Oliver Altherr az Europa-Park ügyvezetője elmondta: „A jövő vendége többet szeretne megélni, mint egy asztalt, egy széket és finom fogásokat. Egy éttermi élménynek érzékszervi utazásnak kell lennie, amely az észlelés minden szintjét megszólítja.”
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2023/02/324157476_1320753005432357_6654670973149556688_n.jpg)
Az étkezés több, mint élmény
Az éttermekben töltött idő tehát nem csupán a táplálkozás örömét foglalja magában, inkább egy csodálatos impresszió, mely minden érzékszervünkre hatással van. A kulináris varázslat attól a pillanattól elkezdődik, amikor valaki belép egy étterembe, onnantól minden pillanat számít. Az öt érzékszervünk, a látás, hallás, szaglás, ízlelés – természetesen főszerepet kap. Erre számos egyedi példát lehet felhozni a világból. A „sötétben étkező” éttermektől, mint például a Dans le Noir, a TikTok-szenzációnak számító Karen’s Dinerig, ahol az ügyfelek „durva személyzetet és remek hamburgereket” élvezhetnek, a víz alatti, vagy akár a barlangban eltöltött vacsoráig. A vendéglátás evolúciója olyan innovatív éttermeket, új módszereket hozott létre, amik egyediségükkel tűnnek ki a tömegből.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2023/02/316954231_659586702568346_3042132433137077622_n.jpg)
Milyen az Eatrenalin egy jövőt idéző menüje?
Az Eatrenalin élmény a teljes kényeztetés példátlan formájára épül. Egy multiszenzoros kulináris behatás, amely az innovatív fine dining alapjait idézi. A nyolcfogásos menü „szokatlan és kitűnő finomságokból” áll, melyeket úgy terveztek, hogy egyszerre meglepjenek és meghökkentsenek. Az ügyfelek választhatják a Red Dimensions menüt, amely olyan összetevőket tartalmaz, mint a marhabélszín, a sashimi és a kaviár, valamint a vegán Green Dimensions menüt, amelyben többek között tofu, shiso és dashi kerül tányérra. A desszert a fehér csokoládé, a chambord a tahiti-vaníliára, illetve a kesura épül, amelyet Juliana Clementz főcukrászmester mutat be. Az élményt és az ételeket természetesen választható italpárosítások kísérik.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2023/02/311685816_630498348810515_2098843600462266704_n.jpg)
Gasztronómiai kaland az ételek teljes megtapasztalása
Azoknak, aki ilyen, a gasztronómián is túlmutató étkezésre vágynak, érdemes rászánniuk az időt, valamint némi anyagi áldozatot hozni. Egy különlegesen megalkotott, gasztronómiai impulzussal egybekötött szertartásnak is beillő étkezés, három – öt órát is igénybe vehet. A helyiségek mindegyike egy multimédiás fantáziavilágot jelenít meg, vízesést, óceánt, hegyeket, de akár elképzelt világokat is. A LED-fényvetítések, a hanghatások, minden helyiségben mások, akárcsak a felszolgált étel.
Az olyan különleges éttermek, mint a Eatrenalin, bemutatják mit lehet átélni, ha a technológia és a vendéglátás kölcsönhatásba lép egymással. Új utat mutat az étkezési élményének új meghatározásához.