fbpx

Miért éppen a fánk a farsangi étel?

A hagyomány szerint, ha sok fánkot eszünk farsangkor, akkor bő termésben lesz részünk. Ráadásul az édesség boldogságot is ad, amelyre nagy szükség volt hajdanán, hiszen a tél vége az élelemtartalékok kimerülését is hozta. Ugyanakkor a böjt előtti időszakra is felkészített a farsang, amely nemcsak finomságokban, hanem vidámságban is bővelkedett.

Mivel a tél vége a párkeresés időszaka így a fánk is helyet kapott benne. Ha a szerelmesek a kettétört fánkon osztoztak, bizonyos, hogy hamarosan lakodalmuk lett. Mondván, hogy a jegygyűrűt is szimbolizálja a fánk alakja.

Fotó: Flickr

A francia story a fánkról

A fánk megalkotásához sokféle történet kapcsolódik. Az egyik legismertebb így szól: Marie Antoinette megszökött egy udvari álarcosbálról, és csatlakozott az utcán összegyűlt sokasághoz, ott megkóstolta az utcán sokak által majszolt édességet és a fánk szerelmese lett. Később az udvarába rendelte a fánkkészítőt a ettől kezdve a királyi lakomákon is helyet kapott a fánk.

A bécsi story a fánkról

Egy anekdota szerint Bécsből származik a fánk és egy véletlennek köszönheti létét. Történt ugyanis, hogy elhunyt Krapfen, a híres-neves bécsi pék, akinek az asszonya vette át a pékség vezetését. A pékné azonban lassan dolgozott, és az őt sürgető vásárlókhoz vágott mérgében egy tésztadarabot. Igen ám, de a tészta a forró olajban landolt és finom fánkká sült benne. Megkóstolták a finom illatű csemegét és máris megszületett egy újfajta édesség!

Szalagosfánk recept

A farsangi fánkhoz elsőként 3,5 deka élesztőt 1,5 deci langyos tejbe morzsolunk, majd 4 evőkanálnyi lisztet és 1 kiskanálnyi cukrot hozzáadva kovászt készítünk, amelyet kb. 15 percig érlelünk. Ezalatt kissé meglangyosítunk 0,5 deci rumot, és kiskanállal kevergetve feloldunk benne 3 csapott evőkanálnyi cukrot.

Egy tálba szitálunk 55 deka finomlisztet (a fele átszitált Graham-liszt is lehet), és hozzáadjuk a kovászt, 4 tojás sárgáját, 1 mokkáskanál sót, 1 kezeletlen citrom reszelt héját, valamint a cukros rumot. Egy fakanállal keverve először beledolgozzuk a maradék langyos tejet, majd apránként 7 deka olvasztott vajat is – 6-8 percnyi dagasztás után hólyagos, lágy kelt tésztát kell kapnunk, amelyet konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztünk. Ezután finoman átgyúrjuk, enyhén megolajozott gyúródeszkára borítjuk, és egyenletesen, 1,5-2 centi vastagságúra ellapítjuk. Egy 8 centi átmérőjű, olajba mártott pogácsa-, illetve fánkszaggatóval kiszúrjuk, 5-30 percig kelesztjük, aztán a tésztakorongok egyik oldalát középen kissé benyomjuk az ujjunkkal (ez kerül először alulra), és közepesen forró olajba tesszük. Annyiba, hogy a fánkok ússzanak benne, és csak annyi tésztát tegyünk egyszerre az olajba, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett. A lábast lefedjük, a fánkokat közepes lángon másfél percig sütjük, majd egy villával megfordítjuk és további másfél percig sütjük, de most már fedő nélkül.

A kész fánkokat szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Fontos, hogy egyszerre csak 2-3 fánkot rakjunk az olajba, hogy legyen helyük terjeszkedni! Porcukorral (esetleg vaníliás cukorral) meghintve, pálinkával ízesített baracklekvárral tálaljuk. Frissen a legfinomabb!

A jól sikerült fánk titka

A titok két helyen bújik meg: a tésztában és a sütésben. A tésztához gondos háziasszony már a sütést megelőző este kikészíti a hozzávalókat, hogy úgymond „akklimatizálódjanak”, mert az összes alapanyagnak kellemesen langyosnak kell lennie. A tészta összeállítása előtt a lisztet át kell szitálni, hogy eközben is keveredjen a levegővel, s melegedjen. Az alapos dagasztásra időt kell szánni. Legyünk türelmesek – akkor jó a tészta, ha hólyagos, és elválik a tál falától!

A sikeres sütés feltétele az olaj megfelelő hőmérséklete, ezért a sütés megkezdése előtt végezzünk próbasütést, azaz dobjunk az olajba egy kis fánkdarabot. Ha az olaj hideg, a tészta megszívja magát, ha túl forró, a fánk gyorsan megsül, és belül nyers marad. Amikor a fánkokat kiszedjük, az olajat húzzuk le a tűzről, hogy „visszahűljön” a kellő hőmérsékletre, mire beletesszük a következő adagot.

forrás: Pákozdi Judit

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE