fbpx

A héten startolt a vendéglátók kötelező regisztrációja. Az NTAK szorgalmazza, minél előbb tegyék meg a kötelező lépéseket.

Az új jogszabály részlete:

Az NTAK-ba a vendéglátó üzletek regisztrációja 2021. november 1-jén kezdődött. Jogszabály alapján a regisztrációra minden vendéglátó üzlet köteles, az NTAK-adatszolgáltatásra azonban csak az a vendéglátó üzlet, amely nyugtaadási kötelezettségének pénztárgéppel köteles eleget tenni.

Korábbi cikkünk az Adatszolgáltatásról szóló kerekasztal-beszélgetés után íródott, ahol Győr-Moson Sopron megyéből ültek össze a vendéglátóhelyek üzemeltetői, hogy megvitassák az új jogszabály részleteit. Rengeteg kérdés és kérés merült fel a módosításra, amelynek jóváhagyását, vagy válaszát azóta is várjuk. (Bővebben az NTAK hivatalos oldalán.)

A beszélgetést Szalai Zoltán, a GYMSM KIK Élelmiszer Kereskedelmi Szakmai Osztály alelnöke vezette, akit ezúttal is megkérdeztük, mi történt azóta, mire kell számítunk ebben az időszakban.

Szalai Zoltán: „November 1-től lehet regisztrálni az NTAK rendszerbe, ez folyamatosan tart jövő év július 1-ig. Érdemes megtenni minél hamarabb, hogy a későbbiekben már ne okozzon gondot. A következő lépés a szoftver megjelenése, melyből ki fog derülni, hogy milyen adatok küldését várják el, majd elkezdeni a használatát, hogy a megadott határidőre már flottul menjen minden. Jelenleg várunk. Én bízom abban, hogy előnyére lesz a vendéglátóhelyeknek ez a jogszabály, akár a humán erőforrás tekintetében, akár egyéb anyagi dolgok vonatkozásában.”

Hogy zajlik majd az ellenőrzés és ki végzi?

NTKA: A vendéglátó üzlet NTAK-regisztrációját, valamint a rendszeres és megfelelő adatszolgáltatást az NTAK felé kereskedelmi hatósági jogkörében eljárva, a vendéglátó üzlet címe szerint területileg illetékes jegyző ellenőrzi.

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet alapján a nyilvántartásba vett vendéglátó üzlet NTAK-adatszolgáltatási tevékenységét évente legalább egy alkalommal hatósági ellenőrzés keretében ellenőrzi. A jegyző értesíti az NTAK üzemeltetőjét azon vendéglátó üzletekről, amelyeknek alkalmaznia kell vendéglátó szoftvert, de azzal nem rendelkeznek, vagy a hatósági ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy az NTAK-ba nem regisztráltak, vagy a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtásáról szóló 235/2019. (X. 15.) Korm. rendeletben előírt adatszolgáltatási kötelezettségüket nem, vagy nem megfelelően teljesítették.

Minden új és friss információért figyelje magazinunkat, mert elsőként adunk hírt róla olvasóinknak!

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE