fbpx

Németországban és Amerikában is volt rá példa, hogy hatalmas port kavart a közvéleményben, mikor egy-egy étterem teljesen kitiltotta a 18 éven alattiakat, azok nem megfelelő, mások viselkedését zavaró okokra hivatkozva. Piaci rés vagy üzleti fiaskó ilyen koncepcióval működni a családbarát hazai piacon? 

A magyar vendéglátóiparban egyre népszerűbbé válik az „Adults Only” jelzésű éttermek és szállodák koncepciója. Ez a trend a nemzetközi piacokon már régóta jelen van, és most Magyarországon is teret nyer. A felnőttközpontú szolgáltatásokkal az éttermek és szállodák egy csendesebb, nyugodtabb légkört kínálnak, ami vonzóvá teszi őket az olyan vendégek számára, akik pihenést és kényelmet keresnek. 

Kép: www.envato.com

A hazai piac egyedülálló jellemzői közé tartozik, hogy a magyar vendéglátóipar hagyományosan családközpontú, így az „Adults Only” koncepció újszerűsége különös figyelmet érdemel. Magyarországon az ilyen típusú szolgáltatások megjelenése új vendégkört és piaci lehetőségeket teremt, ugyanakkor kihívást is jelent a hagyományos vendéglátás mellett. 

A felnőttközpontú vendéglátás üzleti előnyei és hátrányai

A nemzetközi trendekkel összehasonlítva, Magyarországon ez a fajta vendéglátás még gyerekcipőben jár, de egyértelműen növekvő tendenciát mutat. Fontos megemlíteni, hogy ez a koncepció nem csupán a luxus szegmenst célozza meg, hanem egyre több középkategóriás hely is kínál hasonló szolgáltatásokat. koncepció által kínált üzleti előnyök és hátrányok komplex képet alkotnak a vendéglátóiparban. 

  • Célzottabb marketing: Az „Adults Only” jelzés lehetővé teszi a szállodák és éttermek számára, hogy pontosabban meghatározzák célpiacukat. Ez segíti őket abban, hogy specifikus marketing stratégiákat alkalmazzanak, például a wellness, nyugalom, vagy romantikus kikapcsolódás iránt érdeklődő párokat célozzák meg. 
  • Specifikus igények Kielégítése: Ez a modell lehetővé teszi a vendéglátóhelyek számára, hogy a felnőtt vendégek egyedi igényeire szabott szolgáltatásokat nyújtsanak. Például nyugodtabb étkezési környezetet, kifinomultabb ételkínálatot, vagy különleges wellness programokat kínálhatnak. 
  • Piaci rések kihasználása: Az „Adults Only” koncepció lehetőséget biztosít arra, hogy kihasználják azokat a piaci réseket, ahol a vendégek nyugodt, gyermekmentes környezetet keresnek. Ez különösen vonzó lehet azok számára, akik csendes pihenésre, stresszmentes környezetre vágyakoznak. 
  • Potenciális vendégkör szűkülése: Az „Adults Only” koncepció korlátozhatja a vendégkört, mivel kizárja a családokat gyerekekkel. Ez különösen a turisztikailag magas szezonban lehet hátrányos, amikor a családi utazások jelentik a fő forgalmat. 
  • Társadalmi érzékenység kérdései: Egyesek úgy érezhetik, hogy ez a megközelítés kirekesztő lehet, és társadalmi vitákhoz vezethet. Fontos, hogy a szállodák és éttermek kommunikációjukban finom egyensúlyt találjanak, hogy elkerüljék a negatív közvélemény kialakulását.  
Kép: www.envato.com

Összességében, az „Adults Only” koncepciója új dimenziókat nyit a magyar vendéglátásban, lehetővé téve a szakácsok és a vendéglátósok számára, hogy új módon közelítsenek a vendéglátáshoz. Ezáltal szélesebb spektrumú vendégkör számára kínálhat szolgáltatásokat, miközben fenntartja a magas színvonalú kiszolgálást. A siker kulcsa abban rejlik, hogy a vendéglátóhelyek megfelelően kommunikálják szolgáltatásaikat, és olyan élményeket nyújtsanak, amelyek megfelelnek a célpiacuk elvárásainak. 

Tags: , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE