fbpx

Oktáviával és férjével, mondhatni a véletlennek köszönhetően találkoztam. Nyár végén, egy csárdában volt szerencsém megkóstolni az egyik díjnyertes terméküket, és már akkor tudtam, hogy fel fogom keresni őket, mert ilyen jó sajthoz még fanatikus rajongóként is ritkán jutok. Ismerjétek meg az Etyeki Sajtmanufaktúra történetét.

Alig 10 évvel ezelőtt Oktávia még jogászként, a férje kereskedőként dolgozott, az Etyeki Sajtmanufaktúra ötlete pedig még kósza gondolat sem volt. Mivel mindketten igen megterhelő szellemi munkát végeztek, szerettek volna a szabadidejükben valami kézzelfoghatót alkotni, valamint átadni gyerekeiknek az állattartás és a vidéki élet szépségeit. A rendelkezésre álló hely, lokáció és szabadidő fényében, végül a kecsketartásban látták a megoldást. Kezdetben János volt az, aki reggel és este fejte az állatokat, Oktávia pedig, aki ekkor már szülési szabadságát töltötte, otthoni konyhájukban kezdett kísérletezni a tejjel. Üzleti célja egyáltalán nem volt, a saját, valamint a barátaik, családtagjaik örömére készítette a sajtokat. Az idő múlásával azonban komolyan érdekelni kezdte őket a szakma. János beiratkozott egy másfél éves képzésre, Oktávia pedig az ő instrukció alapján tökéletesítette a sajtokat. Azóta voltak már képzésen Olaszországban, Németországban és persze Svájcban is. „Ez egy olyan szakma, ahol mindig van mit tanulni. Olyan nincs, hogy ne lehetnél jobb!” – mondja János.

Fotó: Horváth- Szekeres Anna

Hobbiból szenvedély, szenvedélyből vállalkozás

A válaszúthoz 2018-ban érkeztek, mikor már 25 kecskéjük volt. Oktávia szerint ez volt az a pont, hogy vagy abbahagyják és visszamegy dolgozni jogászként, vagy mindent beleadnak és teljes gőzzel mennek előre. Szerencsénkre az utóbbit választották, és az otthonuktól nem messze vásároltak egy tanyát. Ezen ma már 240 kecske, közel 50 tyúk és liba, valamint 8 marha és két kutya élvezi a friss levegőt. Mindeközben 3 gyönyörű gyerekkel is gazdagodott a család, így a mindennapi feladatokat egy gondozó házaspár látja el. Oktávia, János és a gyerekek hétvégén és ünnepnapokon szorgoskodnak tanyán. „Nekünk a Szenteste és a Szilveszteri buli is egyet jelent a kecskefejéssel” – mesélik nevetve.

A reggeli fejést követően megérkezik a tej az üzembe, ahol Oktávia és a segédje, Janó elkezdik azt feldolgozni. A veszteség minimalizálása érdekében a hét elején lehet leadni náluk a rendelést. Ennek köszönhetően elkerülhetik a felhalmozódást, illetve azt is, hogy valamiből ne jusson minden partnerüknek. A palettájukon jelenleg 5-6 állandó termék van, de emellett természetesen készítenek sajtokat egyéni igényeknek megfelelően is. A tavaly nyitott, Wolfgang Puck nevét fémjelző étterem, a Spago head chefje magakérte fel őket, hogy készítsen számukra sajtot, melyet az egyik főételükhöz használnak fel. Sajtjaikat látták már tésztán, salátában, szószként, töltelékként, reggeliként, de még desszert formában is. Felhasználásának tényleg csak a képzelet szabhat határt.

Fotó: Horváth- Szekeres Anna

Az Etyeki Sajtmanufaktúra az első helyen

Mivel mindketten maximalisták és fontos számukra a visszajelzés. Ezért első sikeres évük után, 2019-ben az ’Etyeki hófehér’ fantázia névre hallgató sajtjukat, amit egy lágy, camembert jellegű, nemes penésszel érlelt fajta, János unszolására benevezték egy versenyre. Nem is akármilyenre, hanem az Olaszországban megrendezésre került, éves World Cheese Awards-ra. A megmérettetésre 42 országból 3804 sajt érkezett, majd 260 nemzetközi bíró, vakteszten választotta ki a legjobbakat. Kezdetben azt sem hitték, hogy dobogósok lehetnek, majd legnagyobb meglepetésükre ők hozták el az abszolút aranyérmet, vagyis a Super Gold-díjat. Ugyanez a sajtjuk a legjobb Közép-Kelet Európai sajt elismerésben is részesült, így minden várakozásukat felülmúlták. A sikerszéria azóta sem állt meg, az elmúlt években több rangos eseményen is előkelő helyezést értek el, partnereik pedig szintén magukért beszélnek. Ma már olyan felsőkategóriás éttermeknek szállítanak, mint a Rumour, a Borkonyha, a Costes, a már említett Spago, de az ország több webáruházában és ismert delikát boltjában is jelen vannak.

Fotó: Horváth- Szekeres Anna

100% kecsketej és semmi más

Jánoséknak két fontos irányelve van a sajtkészítéssel kapcsolatban. Az egyik, hogy csak és kizárólag kecsketejből készülhet, valamint, hogy nem kell büdösnek lennie. A kecskesajtot sokan azért nem szeretik, mert sokszor van egy nagyon jellegzetes, mondjuk ki istállószaga. Szerintük azonban a megfelelő (zárt) technológia segítségével, ezt teljesen ki lehet iktatni. A fejőtermük egyébként olyan tiszta, hogy enni lehetett volna a padlóról. De igaz ez a műhely és a konyha minden szegletére, amin magam is meglepődtem, mert lássuk be, ez nem a legsterilebb munka a világon. Bármi is a titkuk, termékeik tényleg mellőzik ezt a nem kívánt illatot, az íze cserébe páratlan. Sajnos sok olyan gyártó is van, ami nem kizárólag kecsketejből, hanem csak annak felhasználásával készít sajtokat, amire aztán rámondja, hogy kecskesajt. Ez több szempontból sem etikus, de leginkább azokra nézve nem, akik valamilyen érzékenységgel küzdenek és fontos lenne tudniuk, hogy pontosan mit visznek be az egyes ételekkel. Az etyeki sajtok mindegyikére garanciát vállalnak. Aki tehát megbízható forrásból, valóban 100% kecsketejből készült terméket vásárolna, náluk kopogtasson!

Fotó: Horváth- Szekeres Anna

Ha most azonnal rendelnél és szélesítenéd éttermed kínálatát, vagy izgalmasabbá tennéd valamelyik fogásodat, irány a weboldaluk!

Cím: 2091, Etyek Felsőhegy u. 26.

Tags: , , , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE