fbpx

A fánkok sokszínű világának egyik legkülönlegesebb képviselője a churros. Technológiáját tekintve az égetett tészták csoportjába tartozik, de szemben a képviselőfánkkal és a profiterollal, a churros forró olajfürdőben sül készre. Magyar megfelelője a tolófánk, de igazi tradíciókkal az Ibériai-félszigeten bír, ahol valóságos nemzeti kincs, rendkívül mély gyökerekkel bír a helyi kultúrában és étkezési szokásokban. Nincs spanyol fiesta vagy görbe éjszaka churros nélkül! Zsenialitásának köszönhetően mára világételnek számít, elegáns éttermekben és vásárokon is találkozhatunk vele. Nem csoda, a nagyszerű tészta mind a magas gasztronómiai miliőben, mind pedig street-food közegben szuperül helytáll!

A spanyol nemzeti édesség

Spanyolországban a churros különleges helyet foglal el a lakosság mindennapjaiban és társasági együttléteken. Gyakran fogyasztják kiadós reggeliként vagy késő délelőtti desszertként. Ha egy spanyol ember megkívánja a churrost, egészen biztosan nem kell sokat kóvályognia érte: szinte minden sarkon található egy utcai fánkárus vagy egy tradicionális „churrería”, vagyis churros-bár.

Legyen bármilyen hétköznapi étel is, a churros nem hiányozhat a spanyol ünnepekből sem – nagy nyári fesztiválokon és meghitt családi együttlétek során is bevett szokás fogyasztani ezt a ropogós, édes ínyencséget. Végül, de nem utolsósorban, egy kiadós mulatságot és görbe estét a fiatalok rendszerint egy hajnali churrosozással zárnak.

Kép: www.aviko.hu

Konyhatechnológiai háttere

Bár a churros alapvetően egy egyszerű étel, de mint a gasztronómiában tudvalevő: az egyszerűség a legnehezebb dolog. Pont eltalálni a fánk tésztáját, az olaj hőmérsékletét és a sütési időt alapos rutint igényel. Sőt, a tészta összeállítása sem egyszerű művelet, az égetett tészta elkészítése ugyanis kifejezetten érzékeny és szofisztikált feladat.

Ha nagy volumenben tervezzük árulni, érdemes a profi gyártók alaposan kikísérletezett kényelmi termékeit választani, melyek mind előkészítésükben, mind tárolásukban, mind pedig szervírozásukban nagyon praktikusak, sok időt és energiát spórolhatnak meg nekünk. Ezeket a termékeket éttermi környezetben, fesztiválos-vásáros kitelepüléseken és catering megjelenéseken is nagy biztonsággal alkalmazhatjuk. Választékunkban az Aviko egyenes és tradicionális hurok alakú churrosa érhető el. Ezek a termékek a rendeléstől számítva 3-4 perc alatt készre süthetők, így egy nagyobb rohamot vagy népesebb asztaltársaságot is hamar kiszolgálhatunk vele.

Jól kombinálható desszert

A churrost hagyományosan fahéjas cukorba forgatják és forró csokoládémártással kínálják. A könnyed, ropogós fánk azonban rengeteg variációban és tálalásban jól érzi magát. Télen jó ötlet lehet más meleg mártásokkal kísérletezni: gazdag vaníliasodóval, pikáns erdei gyümölcs raguval vagy friss, keleties gyömbérmártással. Ahogy pedig haladunk a jó időbe, szóba jöhetnek a hűvös kompótok, a rafináltan ízesített hideg joghurtos mártogatók vagy akár a különféle pudingok is.

A churroshoz bátran adhatunk friss gyümölcsöt, és jól passzol hozzá a tejszínhab is. Téli vásárokban jól esik mellé egy bögre forralt bor vagy puncs, nyáron a strandon pedig egy gyümölcsös sangría (ha már Spanyolország…), hideg meggysör vagy gyerek- és autó-kompatibilis gyümölcsszörp, esetleg limonádé is.

Tags: , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE