fbpx

Nagyon sok olyan alapanyag, élelmiszer van, amit közkedvelten használunk. Akár a vendéglátást, akár az otthoni konyhát nézzük, mégis vannak kiemelten preferáltak, még a legkedveltebbek közül is. A szervezetünknek persze szüksége van tápanyagokra, viszont nagyon fontos az élvezeti érték is. A rókagomba pontosan ilyen.

Fotó: Pixabay

A sárga rókagomba

Ha ezeket halljuk, sárga gomba, csirkegomba, nyúlgomba vagy nyulica, egészen biztosak lehetünk abban, hogy a rókagombát emlegetik, mely Európában honos. Nevét a sárgásbarna színe miatt kapta, mely hasonlít a róka bundájához. Kedvenc élőterülete a lombos és tűlevelű erdőkben, de megtalálható a sűrű, sötétebb bükkerdőkben, tölgyesekben is. Mivel szeret elbújni, bokrok alatt kereshető és főleg a nyirkos helyeken. Júniustól egészen novemberig terem bokros helyen és mohás, nyirkos hegyoldalakon, inkább savanyú talajon. Júniustól novemberig terem, a számára legkedvezőbb a melegebb esős időjárás.

A sárga rókagomba kalapja 3-10 cm széles, alakja fiatalon domború, majd ellaposodik, idősen kissé tölcséresedik. Széle eleinte kissé aláhajló, begöngyölt, idősen egyenes, szabálytalanul fodrosodik, hullámosodik. Színe sárga, a tojássárgájához hasonlótól a sárgásfehérig terjedhet. A bükkösökben élő példányok egészen sárgásfehérek lehetnek. A kalap fokozatosan megy át a tönkbe, nem különül el egyértelműen tőle.

Fotó: Pixabay

Elias Magnus Fries svéd botanikus nevéhez fűződik a gombák rendszerbe szedése. Egyik értekezésében azt írta a rókagombáról, hogy az egyik legfontosabb és legízletesebb gomba, ami ajándék az emberiség számára.

Miért szeretjük a rókagombát

Fantasztikusan ízletes gomba. Nyersen viszont enyhén csípős (nyersen nem szabad fogyasztani). Ez a csípősség viszont a konyhai műveletek, hőkezelés közben eltűnik. A szakértők már az illatáról is egyből felismerik, ami teljesen egyedi barackos, kicsit paprikás megjelenésű. Mivel illatát szárítás után is intenzíven megtartja, gyakran porítják, és mint fűszer alkalmazzák.

Fotó: Pixabay

A rókagombát már nagyon régóta fogyasztjuk, már az ókorban is kedvelték. Ugyancsak fontos szerepet töltött be a középkori táplálkozásban. Már az 1500-as évekből maradtak fenn írásos emlékek a rókagombával kapcsolatban, de főleg a módosabbak, az arisztokraták kedvenc csemegéje volt. Természetesen a gasztronómiai felhasználása, mint ínyencség, Franciaországból ered. Kétségtelenül az egyik legkedveltebben használt gombafajta lett a konyhákban.

Fotó: Pixabay

Tippek a rókagombához

A gombáknál fontos odafigyelni, hogy megfelelő helyről szerezzük be. Csakis gombaszakértők által jóváhagyott gombával érdemes dolgozni! Ha friss rókagombához jutunk, csak úgy, mint az összes többinél, alaposan le kell mosni, eltávolítani a szennyeződéseket. Erre a célra lehet speciális gombakefét is használni. Mivel a rókagomba húsa kissé keményebb, ezért érdemes hosszabb ideig hőkezelni, főzni, sütni. Bármilyen ételt frappánsan feldobhatunk vele, vadételekbe, tésztákba kiváló, adhatjuk salátákhoz, sőt, még egy gyorsan összedobott egyszerű rántottát is különlegessé varázsol.

Fotó: Pixabay

A rókagomba roppant egészséges

Nem csak ízélményt garantál a rókagomba, hanem jó hatást gyakorol a szervezetre. Értékes vitamin- és  ásványianyag-forrás, sőt, gyógyszerként is alkalmazzák a bélrendszer tisztító hatása miatt. B-vitaminban, D-vitaminban gazdag, erősíti az izomműködést, az immunrendszer működését. Hatásos ekcéma és a pikkelysömör kialakulásának megakadályozására, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. C-vitamin-tartalma alapvetően is segíti a szervezetet, álmatlanság, depresszió kezelésére is alkalmas. Ezenkívül tartalmaznak: kálciumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, káliumot, cinket, rezet, fluort, kobaltot, vasat, mangánt, fehérjéket és szénhidrátokat. Ezért megtisztítja a májat és a vesét. A rókagombák rendszeres használata lehetővé teszi a nehézfémsók eltávolítását a szervezetből.

Nem véletlen, hogy az orvostudomány is alkalmazza, mint természetes antibiotikum. Kínában például különböző készítményeket állítanak elő belőle, melyek a látás javítására alkalmasak.

Béta-karotin-tartalma – a sárgarépa után – talán a legmagasabb, kedvező hatást gyakorolnak a látásra, segít a bőr, a haj egészséges állapotának megőrzésében. Nem véletlen, hogy a kozmetológiában is használják krémekhez, mivel csökkenteni tudja a bakteriális és gombás bőrelváltozások kockázatát.#

Fotó: Pixabay

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE