fbpx

Egy friss kutatásból kiderült, hogy vendéglátóhelyek kínálatában alig szerepel hüvelyes étel, holott az étterembejárók jelentős része kedveli ezeket a zöldségféléket és egészségesnek is tartja.

A vendéglátóhelyek ma még nem használják ki a hüvelyesekben rejlő gasztronómiai lehetőségeket, kínálatukban alig szerepel hüvelyes zöldségből készült étel – ismertette a Bonduelle élelmiszerfeldolgozó a hüvelyesek világnapjára készült reprezentatív felmérését.

Babgulyás és rizibizi

 A Bonduelle 50 magyarországi vendéglátóhely ételkínálatának elemzésével és több mint 1000 fő bevonásával készített reprezentatív felmérést. A kutatásból kiderült, hogy az éttermek többsége, 84 százaléka ugyan kínál hüvelyeseket is tartalmazó ételeket, de az összes vendéglátóhely teljes kínálatát vizsgálva az ételek mindössze 4 százalékában volt hüvelyes. A választék elsősorban a hagyományos magyar fogásokra, egyebek között a bablevesre, a babgulyásra, a rizibizire korlátozódik – jegyezték meg a közleményben.

Otthon és az étteremben

Az online kérdőíves kutatás rámutatott arra, hogy a megkérdezettek fele csak otthon fogyaszt hüvelyeseket, mintegy 40 százalékuk azonban étteremben is szívesen kér ilyen ételt. A vendéglátóhelyeken a zöldborsó a legnépszerűbb. Az étterembe járók 57 százaléka azért fogyaszt hüvelyeseket is tartalmazó ételeket a vendéglátóhelyeken, mert szereti azokat, a megkérdezettek 37 százaléka pedig egészségesnek tartja a hüvelyesfogyasztást, ezért kifejezetten nyitott lenne a változatos, hüvelyesekből készült fogásokra.
A közlemény rámutat: a hüvelyes zöldségek kiváló alapanyagai  mind a teljes értékű növényi táplálkozásnak, mind az egészséges és változatos, a nyugat-európai országokban rendkívül népszerű flexitáriánus étrendnek, így a hüvelyes növények egyre nagyobb szerephez juthatnak a fenntartható növénytermesztésben.

Hüvelyesek világnapja

A világnap előzménye volt, hogy 2016-ot az ENSZ a Hüvelyesek Nemzetközi Évének minősítette, abból a célból, hogy felhívják a figyelmet a hüvelyesek különféle fajtáira, előnyös termelési, értékes tápanyagbeli és klímavédelmi szempontból is jótékony tulajdonságaira. Az ENSZ mezőgazdaság-, és élelmezésügyi világszervezete, a FAO a hosszú távon fenntartható élelemellátás és a környezet érdekében tartja fontosnak a hüvelyesek népszerűsítését.

Forrás: MTI

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE