fbpx

A világ kulináris térképén barangolva gyakran találkozhatunk olyan ételekkel, amelyek nem csak az ízlelőbimbóinkat kényeztetik, hanem a kultúrák gazdagságát is bemutatják. Ebben a cikkben egy különleges gasztronómiai utazásra invitálunk titeket, ahol a hagyományos burger fogalmát újraértelmezzük a világ különböző tájain keresztül. Fedezzük fel együtt, hogyan alkotják meg a különböző kultúrák saját, egyedi változataikat a klasszikus húspogácsás szendvicsbő. Minden egyes burger története betekintést nyújt abba, hogyan ötvöződik a helyi hagyomány, ízlés és kreativitás, hogy valami újat és izgalmasat hozzon létre, amely átlépi a hagyományos konyhaművészet határait.  

Brazília

Brazília nemcsak, hogy az ötödik legnagyobb ország a világon, de olyan teljesítményekkel is büszkélkedhet, mint a legismertebb és legnagyobb karneváli ünnepség megrendezése és öt FIFA Világbajnokság megnyerése. Emellett nem meglepő, hogy Brazília a burgerüket sem veszi kevésbé komolyan. 

Az X-Tudo elnevezést onnan kapta, hogy az x-et úgy ejtjük, mint az angolban a „cheese”-t (sajt), a ‘tudo’ pedig azt jelenti, hogy ‘minden’. Ez igen találó név, tekintettel arra, hogy a marhahúspogácsákat mozzarella sajttal, kukoricával, egy szelet sonkával, bacönnel, egy sült tojással és hasábburgonyával díszítik. Emellett természetesen tartalmazza az összes olyan klasszikus burgerelemet, mint a saláta, paradicsom és a szószok. Ez a magasra tornyosuló csoda garantáltan a könyöködön folyik majd, de egy olyan élmény, amit nem fogsz egyhamar elfelejteni. 

Kép: www.shutterstuck.com

Kanada

A kanadaiakat nemcsak, mint a világ egyik legkedvesebb népét ismerik, hanem mint, akik rendkívül kreatívak a szokatlan ételeket illetően. Vegyük például a poutine-t, Kanada hivatalosan nem hivatalos nemzeti ételét. A sültkrumpli, sajtgolyók és szaft különleges kombinációja elgondolkodtathatja az embert, hogy ez az ötlet hogyan jött létre. Bár a poutine viszi a pálmát, van egy kevésbé ismert kanadai étel, amely több szempontból hasonló, ez pedig a meleg hamburgi szendvics. 

Ahogy a neve is sugallja, ez az étel serpenyőben sült darált marhahúspogácsát tartalmaz, amelyet két szelet fehér kenyér közé tesznek. Miután a hús elkészült, a kisült zsiradékot kukoricaliszttel és vízzel keverik össze, hogy ízletes (…) szaftot hozzanak létre. Eközben borsót és sültkrumplit készítenek elő. Amikor minden kész, a szendvicset bőségesen megöntözik a szafttal, megszórják borsóval, majd sültkrumplival kínálják.  

Kép: www.shutterstuck.com

Kína

Kína egyedülállóan sokféle étellel büszkélkedhet, amelyek a sült méhlepénytől a 100 napos tojáson át egészen bizarr fogásokig terjednek. Ezek egyik ékes példája a náluk kapható a szamárhús-burger. Ez kezdetben csak egy különlegesség volt Hebei-tartományban, mára könnyen megtalálható a nagyobb városokban szerte Kínában. 

A hús sovány, izmos minősége miatt az előkészítése időt és türelmet igényel – pontosabban szólva, órákig tartó pácolást és főzést. Néhány recept még zsírdarabokat is tartalmaz az íz fokozása érdekében. Ennek ellenére azt mondják megéri, mivel a végeredmény különösen ízletes. A széttépett húst művészien rétegezik egy meleg, omlós lapos kenyérre, amit shao bingnek hívnak. A koriander és az apróra vágott zöldpaprika frissítő érintést ad, így teljessé téve ezt a különleges burger-élményt. 

Kép: www.shutterstuck.com

Dánia

A dán bøfsandwich szó szerint „steak szendvicset” vagy „marhahús szendvicset” jelent. Habár a fordítás pontos, nem adja át a bøfsandwich különlegességét. Nem egy tipikus roast beef vagy steak és sajt szendvicsről van szó, Dánia bøfsandwich-e egy kolosszális burger, ami könnyedén felveszi a versenyt Las Vegas hírhedt szívroham-burgerével. 

A kezdés nem meglepően szerényen egy marhahúspogácsával indul, de aztán a feltétek fokozódnak. A barna mustár, a ketchup és a remoulade is csatlakoznak a buliba, kapros savanyú uborkával, savanyított céklaszeletekkel és háromféle hagymával (kockára vágott nyers, karamellizált és sült). És itt még nincs megállás. Az utolsó lépés egy bőséges adag barna mártás, amely felteszi az i-re a pontot.  

Kép: www.shutterstuck.com

Japán

Akár a glutén kerülése miatt, akár a japán konyha iránti szeretetből, vagy csak azért, mert fel akarod rázni a mindennapokat, a rizsburgerek tökéletes megoldást kínálnak. A Mos Burger, egy Japánban híres gyorsétteremlánc hozta létre1987-ben, melyek a burgerek hagyományos bucijait két grillezett vagy sült rizspogácsával helyettesítik. Ezeken belül a hagyományos japán hozzávalók sokfélesége vár. 

Vegyük például a Mos yakiniku  -vagy okonomiyaki rizsburgerét. Az utóbbi egy magasra tornyosuló burger, amely tengeri herkentyűtempurával, okonomiyaki szósszal és bonito pehellyel van megtöltve. Bár Japánban kezdődött a rizsburgerek úttörése, mára népszerű snackké váltak Kelet-Ázsiában, az egyes országok pedig a helyi összetevőkkel járultak hozzá ezekhez. Korábban a McDonald’s Hongkong kínált egy McRice burgert, amely már sehol nem elérhető. 

Kép: www.shutterstuck.com

Malajzia

A Malajziában híres Ramly burger megalkotójának ambíciója az volt, hogy halal húst készítsen. Ez egy szerény otthoni vállalkozásként kezdődött 1978-ban, mostanra több millió dolláros vállalkozássá fejlődött. A siker útja elutasításokkal és receptfinomításokkal járt, de most már elképzelhetetlen a malajziai gasztronómia ezek nélkül az ikonikus burgerek nélkül. A Ramly burgerek jellemzői közé tartozik egy marha- vagy csirkefasírt, amit omlettbe csomagolnak, majd reszelt káposztával, majonézzel, uborkával, Worcestershire szósszal, chili szósszal bolondítják meg.  

Kép: www.shutterstuck.com

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE