fbpx

Azt szokták mondani, bármibe is kezdesz az életben, azt teljes szívvel csináld. Ki lehet egészíteni azzal, ha tényleg kiváló minőségű húst szeretnél sütni, válaszd az angust. Egy megalkuvás nélküli oldalas, csoda a tányéron, tisztelet az ízlelőbimbóknak. Ha a vendégek számára tökéletes alapanyagból, odaadással készíti el valaki, biztos lehet a sikerben.

Fotó: Envato Elements

Az angus

Az aberdeen angus skóciai eredetű. Mára a világban széles körben elterjedt húsmarha fajta, melynek több típusát is tenyésztik. Eleinte egy jelentéktelen, kistestű, korán érő fajta volt, azután hosszú évtizedeken át tartó nemesítést követően rendkívül népszerűvé vált. Elterjedt egész Európában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Új-Zélandon és Ausztráliában is. Szereti a jelentős mennyiségű csapadékot és az ebből eredendő rendkívül üde gyepterületeket. A fajta atyjainak három embert tekintenek: Hugh Watson (Angus-ból), William McCombie (Aberdeenshire-ből), George MacPherson-Grant (Banffshire-ből). Minden tisztavérű aberdeen angus származása visszavezethető a törzsalapítók egyedeihez. A törzskönyvet 1862-ben alapították, 1879-ben sir George Macpherson-Grant létrehozta a Szarvatlan Szarvasmarhák Egyesületét, amely a mai Aberdeen Angus Egyesület elődje.

A legeltetés mellett táplálásukat kiegészíthetik, így az átgondolt tenyésztés által a húsuk sokkal ízletesebb, és márványozottabb lehet.

Fotó: Envato Elements

Magyarországon is tenyésztenek Angust

Hazánkban először az 1960-as években Horn Artúr és munkatársai tanulmányozták a gyakorlatban a fajta fekete színváltozatát, majd a 70-es évek elején importáltak a fajta vörös színváltozatából az akkori abonyi TSZ-be. A 80-as évek közepén egy 60 egyedes fekete angus állományt importáltak Nagy-Britanniából, ezt követően Amerikából, Kanadából, Németországból, Ausztriából, Ausztráliából. Napjainkban Közép-Európa legjelentősebb állományai is megtalálhatók a fajta mindkét színváltozatából Magyarországon.

Fotó: Envato Elements

Az angus a kivételesség védjegye

hús iránti rajongásunk nem újkeletű, viszont az angus szót hallva minden húsimádónak megdobban a szíve. Az angus marha már megkülönböztető jelzés, és bárhol fedezzük fel, az élelmiszerláncok polcain, az éttermek étlapján, vagy egy otthon elkészített menüben, azt kiáltja nekünk, hogy itt és most magas minőségről van szó. Bármilyen részét is nézzük ennek a híressé vált kulináris különlegességnek, az angus húsa egyedi élménnyel ajándékozza meg azokat, akik fogyasztják.

Fotó: Envato Elements

Angus oldalas

Ez a magas minőség, ez a csodálatos alapanyag fellelhető a MATUSZ -VAD kínálatában is. A marhaoldalas manapság az egyik legnépszerűbb alapanyag, főleg a barbeque-vonal kedvelői számára. A fajtának köszönhetően az oldalas is húsos, zsírszövetekben gazdag. Az érlelés kapcsán eltérnek a vélemények, de az biztos, hogy a száraz érlelést meghálája a marhaoldalas, hiszen a rostok felpuhulnak. Amennyiben hosszú füstön, lassú hőfokon (BBQ) készítjük, nem feltétlenül szükséges az érlelés, de ízvilágában egyértelmű különbségek rejlenek. Az angus marhaoldalas egyértelműen különlegesség. Aromái kivételesek és mélyrehatóak, ezért kedvelik mindazok, akik az intenzív ízeket szeretik. Tökéletes elkészítéséhez nem árt némi gyakorlattal rendelkezni, akkor lehet meghatározó a gasztronómiai élmény. Mint minden esetben, az angus marhaoldalasnál is rendkívül fontos a megfelelő jó minőségű alapanyag, amit fokozottan érdemes figyelembe venni. Ügyelni kell arra, hogy csakis szakmailag kiváló kereskedéstől szerezzük be. 

Fotó: Envato Elements

Az elkészítésénél elég sok receptet vehetünk alapul. Fontos, hogy az ízlésünknek megfelelőt válasszuk ki. Ennél viszont fontosabb az előrelátás. A marhaoldalas tökéletes elkészítéséhez bizony hosszabb időre lesz szükség, de ha minden mozzanatra elegendőt használunk belőle, egy rendkívül meggyőző, felejthetetlen étel kerülhet az asztalra.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE